Astăzi se anunţă cine are dreptul la 4G în România
- Ionu ţ Fantaziu
- 24 septembrie 2012, 23:33
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, ANCOM, va anunţa, astăzi, rezultatele licitaţiei pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii, anunţul va fi făcut de către preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu. Arbitrul pieţei telecom a scos la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile, voce şi date, pe o perioadă de 15 ani, fiind pentru prima dată când în România licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă.
Operatorii care participă la licitaţie sunt: 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România, RCS&RDS şi Vodafone România. 4G este termenul folosit pentru a patra generaţie de servicii wireless. Performanţe tehnice. Noua tehnologie poate oferi o viteză de până la zece ori mai mare decât conexiunea 3G. Spre exemplu, un fişier de aproximativ 4,5 GB, cum este cazul unui DVD, prin 3G se poate downloada în aproximativ 80 de minute, prin 4G durează aproximativ 8 minute. Video streaming. Însă nu e vorba doar de viteza de download. Pe smartphone şi tabletă vei putea face streaming video, să poţi ţine conferinţe video sau să te joci online, în reţea, fără ca imaginile să-ţi "îngheţe". Pe ce aparate merge. Smartphone- urile sau tabletele care există în prezent pe piaţa din România, chiar şi cele de ultimă generaţie, nu au şi posibilitatea de conectare la 4G. În ceea ce priveşte gadgeturile mai noi, producătorii de electronice au făcut şi variante care permit conexiunea wireless de ultimă generaţie, însă le-au lansat doar în SUA şi în ţări din Asia, acolo unde această tehnologie este prezentă. HTC, Samsung, LG sau Apple sunt printre cei care au modele de telefoane cu 4G. Puncte slabe. De creşterea vitezei de conexiune la internet s-ar putea bucura destul de puţini, asta în condiţiile în care, în prezent, la un abonament de aproximativ 100 de lei, pe lângă minutele pentru apeluri şi SMS, ai incluşi doar aproximativ 600 de MB trafic de date. De asemenea, un abonament cu 4G ar putea costa mai mult decât unul cu 3G şi acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în cazul smartphone- urilor şi tabletelor. Posesorii de smartphone-uri ar putea folosi mai des internetul pentru convorbiri decât serviciile de voce ale operatorilor. 100 de mbps este viteza de download în reţelele 4G, ceea ce face să fie o conexiune de aproximativ 10 ori mai puternică