Va fi mult mai puţin vin anul acesta

Va fi mult mai puţin vin anul acesta

Producţia de vin din acest an va înregistra o scădere uriaşă faţă de anul acesta. Producătorii ar putea creşte preţul

Îngheţul târziu din primăvară şi seceta afectând puternic culturile de viţă de vie, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

"În anul 2012 vom avea o producţie de vin mai mică cu circa 30% faţă de anul trecut, toate regiunile viticole fiind afectate de condiţiile meteorologice din acest an. Cauzele acestei diminuări de producţie nu sunt legate doar de secetă ci şi de îngheţul târziu din primăvară, care a afectat semnificativ culturile de viţă de vie. Cu toate acestea, insolaţia prelungită a determinat o acumulare foarte bună a zaharurilor ceea ce va genera o calitate ridicată a vinului', a spus Ovidiu Gheorghe. Regiunile viticole vor avea diminuări de producţie în 2012, datele culese până în prezent de PNVV arătând o reducere cu 30% în regiunea Dealul Mare, cu 35-40% în Vrancea, 20-25% - Mehedinţi şi cu 35-40% - Nicoreşti, doar în regiunea Dobrogei diminuarea producţiei este estimată la 10 procente. Ovidiu Gheorghe a precizat că România nu va fi singura ţară cu efecte negative în viticultură, doi alţi mari producători de vin din Europa, respectiv Franţa şi Italia, anunţând diminuări ale producţiei de vin cu 20-25% din cauza secetei. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producţia de vin a fost anul trecut de 4,05 milioane de hectolitri, în creştere cu 23% faţă de anul 2010.În 2011, românii au consumat cu 15% mai mult vin de calitate comparativ cu anul 2010.

Potrivit Agerpres, în ceea ce priveşte consumul anual de vin în România, acesta este de 24 de litri/cap de locuitor, reprezentând jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franţa se consumă 58 litri/cap de locuitor, în Italia 53 de litri/cap de locuitor, iar în Statele Unite doar 13 litri/cap de locuitor. România este unul dintre cei 15 producători de vin la nivel mondial şi al şaselea producător de vinuri din Europa după Franţa, Italia, Spania, Germania şi Portugalia. De asemenea, România ocupă locul cinci în ierarhia ţărilor viticole europene, cu o suprafaţă totală cultivată cu viţă de vie pe rod de 183.400 hectare în 2010.

Ne puteți urmări și pe Google News