Buranovskiye Babushki, bunicuţele care au fermecat Eurovisionul

Buranovskiye Babushki, bunicuţele care au fermecat Eurovisionul

Pe cât părea de ambiţioasă alegerea Rusiei pentru Eurovision 2012, pe atât de inspirată pare să fi fost. Formaţia desemnată de ruşi să îi reprezinte la concursul din Baku a cucerit nu doar publicul slav, ci pe foarte mulţi dintre europenii care au votat şi au urcat-o până pe poziţia a doua a clasamentului.

Dar care este povestea rusoaicelor de la Eurovision? Sunt opt bătrânele încălţate cu opinci şi costume tradiţionale urdmurte. La fel de roşii în obraji pe cât le sunt hainele înflorate, şase dintre cele opt bunicuţe originare din republica rusească Urmurtia, care alcătuiesc ansamblul Buranovskiye Babushki (“Bunicuţele din Buranovo”, n.r.), spuneau, când au câştigat finala de la Moscova, că vor să rupă gura târgului şi să ia premiul cel mare la Eurovisionul de anul acesta.  Alegerea Rusiei a fost una controversată, dar nu neobişnuită, dacă se ţine seama că în marea ţară slavă spiritul naţionalist şi manifestarea exacerbată a acestuia fac parte din cotidian.

Preferatele Internetului

Însă nu asta a primat în votul de aseară al europenilor, ci farmecul incontestabil al respectabilelor interprete al căror repertoriu combină cântecele tradiţionale urdmurte cu piese pop arhicunoscute. Originare din Buranovo, un sat cu 650 de locuitori, aflat la aproape 1.000 de kilometri est de Moscova, cele opt femei cântă în urdmurtă, o limbă care seamănă mai mult cu finlandeza şi care este vorbită în prezent de numai 325 000 de persoane. Au devenit faimoase după ce, în urmă cu patru ani, un fan le-a sugerat să introducă în repertoriu mai multe cântece rock. Şi uite aşa, variantele lor de “Let It Be” şi “Yesterday” de la Beatles sau “Hotel California” al celor de la Eagles au devenit virale pe Internet şi le-au asigurat popularitatea în rândul ruşilor şi, totodată, calificarea la Eurovision. Numai şase din cele opt componente ale grupului au fost prezente pe scena de la Baku, două dintre ele fiind împiedicate să participe de vârsta înaintată şi de sănătatea precară.

Pentru concurs, Buranovskiye Babushki au ales să interpreteze “Party for Everybody”, o piesă compusă de ele, parte în limba engleză, parte în urdmurta natală. Prestaţia, dar şi apariţia considerată aproape exotică în raport cu restul concurenţilor, le-a propulsat pe bunicuţe direct pe locul al doilea. Performanţa, speră ele, ca de altfel toţi locuitorii din Buranovo, le va permite să adune suficienţi bani pentru a construi o biserică în sat, deoarece singurul locaş de cult pe care l-au avut a fost distrus de autorităţile sovietice în urmă cu 70 de ani. <object height="360" width="633"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Xr2nULHwwKw?version=3&hl=en_US&rel=0" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/Xr2nULHwwKw?version=3&hl=en_US&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="360" width="640"></embed></object> Bunicuţele şi diplomaţia

Venerabilele doamne nu consideră că ar fi cu ceva mai speciale decât numeroase alte grupuri vocale răspândite prin satele Rusiei, iar sugestia de a se muta la Moscova şi de a deveni staruri le îngrozeşte, aşa că este respinsă în unanimitate. Cu pregătire variată, de la muncitoare la câmp şi până la educatoare sau licenţiată în psihologie, bunicuţele au reuşit să facă ceea ce ani de diplomaţie nu au reuşit: au îmblânzit relaţiile interguvernamentale. Înainte de finala de la Baku, ministrul Culturii din Estonia a făcut apel la concetăţenii săi să îşi dea voturile pentru Rusia. Şi date fiind relaţiile destul de reci dintre Moscova şi ţările baltice, acest apel aproape că suna ireal. Dar, dacă ţinem cont că limba urdmurtă şi cele ale ţărilor baltice sunt înrudite, îndemnul ministrului estonian se justifică. De asemenea, după succesul de aseară, dar şi în urma reacţiilor pozitive primite după calificarea la Eurovision, Buranovskiye Babushki au anunţat că vor demara un turneu în mai multe ţări, în cadrul căruia vor încerca să promoveze o  imagine pozitivă a Rusiei.

Secretul succesului

Însă, lăsând deoparte hăţişurile politicii externe, revine întrebarea: de ce sunt bunicuţele atât de populare? Cultura folk, lucrul la câmp ca formă de subzistenţă şi vestimentaţia parcă ruptă din timpuri de mult apuse sunt, ce-i drept, foarte atractive, dar nu par suficiente în faţa unor ţări care au însele lucruri cel puţin la fel de exotice de oferit. În plus, este greu de crezut că vârsta a reprezentat un atu, în condiţiile în care lumea modernă este guvernată de cultul tinereţii şi al frumuseţii.

Explicaţia este oferită de un alt trend universal valabil ce vine să ofere explicaţia: asemenea unei politici de marketing bine puse la punct, ideea că în ţările dezvoltate se trăieşte bine, sau, se trăieşte mult, a reprezentat cel mai puternic argument. Asta în condiţiile în care în Europa sunt raportate tot mai multe ţări unde numărul pensionarilor îl depăşeşte pe cel al copiilor. În Monaco, de exemplu, 22% din populţie are vârste de peste 65 de ani. Situaţii similare sunt semnalate şi în Italia, Germania sau Spania. <object height="360" width="633"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/WKNRGc71hjc?version=3&hl=en_US&rel=0" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/WKNRGc71hjc?version=3&hl=en_US&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="360" width="640"></embed></object> Cine sunt Bunicuţele din Buranovo?

Olga Nikolayevna Tuktariova, 43 de ani, lidera grupului. A absolvit Institutul de Cultură şi Artă din Perm şi lucrează ca director la Casa de Cultură din Buranovo. Are 2 copii.

Ekaterina Semenovna Skliaeva, 74 de ani. Când era în clasa a patra, mama ei s-a îmbolnăvit grav şi ea a fost nevoită să abandoneze şcoala. A lucrat ca mecanizator, apoi în construcţii în regiunea Perm. Este văduvă de mulţi ani şi are 3 copii, 5 nepoţi şi 1 strănepot.

Valentina Semenovna Piatchenko, 74 de ani. Este croitoreasă, dar are diplomă de licenţiat în Istorie şi Psihologie, obţinută la Colegiul pentru Profesori de Limbă Urdmurtă.  Timp de 21 de ani a lucrat ca profesor în Turkmenia, unde soţul ei fusese detaşat ca military, iar din 1985, după divorţ, şi-a luat cei doi băieţi (unul a decedat între timp) şi s-a mutat în Buranovo. Şi aici a lucrat ca profesoară până la pensie. Are doi nepoţi.

Natalia Yakovlevna Pugachova, 76 de ani. Când era în clasa I, a izbucnit războiul, aşa că nu mai era vreme de studiat. A lucrat la colectiv în Buranovo şi spune că a fost fericită. Are 4 copii, 3 nepoţi şi 6 strănepoţi.

Grania Ivanovna Baisarova, 62 de ani. A lucrat într-o fabrică de automobile, a participat la construcţia unui spital şi a unui bloc de apartamente, iar de 20 de ani, de când este în Buranovo, lucrează ca lăptăreasă şi pictează. Şosetele colorate pe care le poartă colegele de grup sunt creaţia ei. Are 6 copii, 8 nepoţi şi 1 strănepot.

Zoya Sergeevna Dorodova, 71 de ani. Este brutar, dar a lucrat şi ca bucătăreasă şi manager al cantinei şcolare. Este cea mai rezervată membră a grupului. Când sunt în turneu, găteşte pentru toată trupa. Are o fiică şi 2 nepoţi.

Galina Nikolayevna Koneva, 73 de ani. Este de profesie educatoare şi a lucrat toată viaţa la grădiniţa din Buranovo. De când era mică a participat la diferite concursuri de talente, iar în urmă cu doi ani a luat parte la o competiţie de ski – a fost cel mai în vârstă concurrent. Ea este considerată creierul trupei, generatorul de idei. Are 3 copii, 8 nepoţi şi 2 strănepoţi.

Alevtina Genadievna Begisheva, 53 de ani. A fost contabilă însă de doi ani conduce muzeul Casei de Cultură din Buranovo. Schimbarea nu a fost deloc întâmplătoare, deoarece familia ei este renumită drept colecţionară de antichităţi. Formaţia de economist i-a modelat viaţa, aşa că ii plac ordinea şi precizia în toate, dar şi să rezolve Sudoku. Are 3 copii. CITIȚI ȘI:

  • SUEDIA A CÂȘTIGAT FINALA EUROVISION 2012. Mandinga a ocupat locul 12 | LIVE TEXT+VIDEO
  • Cine este Loreen, câștigătoarea Eurovision 2012?!
  • FINALA EUROVISION 2012 ÎN IMAGINI | FOTOREPORTAJ
  • EUROVISION 2012: Lecție usturătoare pentru România. Ce șanse avem în 2013

Ne puteți urmări și pe Google News