SECRETELE creierului. VEZI dacă ești mai deștept dacă ai capul mare
- Marian Păv ăla şc
- 27 mai 2012, 14:49
Oamenii de ştiinţă au descoperit secretele creierului uman: inteligența nu stă în mărimea creierului, iar neuronii folosesc de două ori mai multă energie decât celelalte celule ale corpului uman.
1. Creierul uman poate jongla cu două probleme în acelaşi timp? FALS. Creierul uman nu poate desfăşura două activităţi în acelaşi timp, dar poate sări foarte rapid de la o problemă la alta pentru a le rezolva. Din acest motiv, sarcinile multiple nu sunt recomandate a fi folosite la muncă.
2. Ce poate cauza un deja-vu? RELATIV. Noile cercetări din domeniu au demonstrat că sentimentul de deja vu apare în situaţii din prezent care se aseamănă cu unele din trecut, din acest motiv apare senzaţia că şi în prezent acţiunea va fi ca în trecut.
3. Cu cât e creierul mai mare, cu atât eşti mai inteligent? FALS. Un creier mai mare nu înseamnă neapărat o gândire completă. De altfel, creierul uman era mai mare atunci când omul locuia în caverne, dar şi corpul uman era mai mare.
4. Ce i-a surprins pe oamenii de ştiinţa la creierul lui Einstein? Un studiu din anul 1999 asupra creierului lui Einstein, bazat pe fotografii, a relevat că lobii parietali, care sunt legaţi de abilităţile matematice, apăreau să fie cu 15% mai mari decât media celorlalți oameni.
5. Cât cântăreşte creierul? E posibil ca omul să fie cea mai inteligentă creatură de pe această planetă, dar alte fiinţe au creierul mai mare. Creierul uman are 1.350 de grame, în timp ce acela al unui caşalot cântărește 7,7 kilograme, iar cel al unui elefant- 4.5 kg.
6. Meditaţia ajută la îmbunătăţirea abilităţilor de a lua decizii? ADEVĂRAT. Când cercetătorii s-au uitat mai atent la creierul călugărilor budişti au ajuns la concluzia că părţi ale “materiei cenuşii” care ajută la dezvoltarea abilităţilor de a lua decizii şi de a te concentra sunt mai active decât în restul cazurilor.
7. Cu cât îţi foloseşti mai mult creierul cu atât este mai sănătos? ADEVĂRAT. Este nevoie de exerciţii pentru ca al nostru creier să fie sănătos. Dacă deprindem noi abilităţi sau dacă medităm, ajutăm cu asta ca schimbul de informaţii dintre celule să fie mai puternic.
8. Câtă energie foloseşte creierul? Creierul cântăreşte 2% din greutatea corpului uman, dar celule din creier folosesc de două ori mai multă energie decât restul celulelor din corp, adică 25%. Sunt active chiar şi pe perioada somnului
9. O noapte bună de somn ajută creierul să păstreze mai multe amintiri? ADEVĂRAT. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că somnul oferă timp creierul să înmagazionze amintirile.