Extinderea Schengen: Comisia Europeană susține luarea unei decizii pozitive în septembrie
- Simona Mătieș
- 16 mai 2012, 15:03
Comisia Europeană este pregătită să susţină orice măsură pentru a asigura luarea de către Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a unei decizii pozitive în luna septembrie rprivind extinderea Schengen.
În iunie 2011, Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne a ajuns la concluzia că atât România, cât şi Bulgaria au îndeplinit oficial criteriile pentru aplicarea deplină a acquisului Schengen, dar nu s-a putut lua o decizie privind ridicarea controalelor la graniţele interne cu aceste ţări. În 2 martie 2012, Consiliul European a cerut Consiliului JAI să ia măsuri pentru a contribui la extinderea cu succes a Spaţiului Schengen, prin includerea României şi a Bulgariei şi să revină la această chestiune pentru a adopta o decizie la Consiliul JAI din septembrie 2012. ”Comisia Europeană este pregătită să susţină orice măsură care ar putea fi cerută pentru a asigura luarea de către Consiliu (JAI - n.red.) a unei decizii pozitive în luna septembrie'', se arată într-un raport al CE, care analizează funcţionarea Schengen în perioada 1 noiembrie 2011 - 30 aprilie 2012. Raportul arată că presiunile la graniţele externe ale spaţiului Schengen se concentrează pe un număr limitat de zone, în special în Mediterana Orientală, via Turcia, cu destinaţia Grecia. În ultimele trei luni ale anului trecut, s-au înregistrat aproape 30.000 de treceri ilegale ale graniţelor externe, din care trei sferturi pe ruta din Mediterana Orientală. În urma unor disfuncţionalităţi grave constatate în Grecia, Comisia Europeană consideră că eforturile, mai ales cele privind controlul graniţelor terestre şi maritime externe, trebuie să rămână o prioritate şi, de aceea, UE trebuie să continue susţinerea eforturilor autorităţilor greceşti de a gestiona graniţele sale externe, în special prin a ajuta Grecia să utilizeze mai eficient fondurile UE pentru gestionarea migraţiei.
În ultimele șase luni, controalele la graniţele interne Schengen au fost reintroduse de două ori: prima dată de către Franţa, la graniţa cu Italia, pentru Summitul G20 (noiembrie 2011) şi a doua oară de Spania, la graniţa cu Franţa, şi pe aeroporturile Barcelona şi Gerona, pentru Summitul BCE din mai 2012. Executivul comunitar subliniază necesitatea ca statele membre să se informeze între ele şi Comisia Europeană, la timp, în legătură că intenţiile privind emiterea permiselor de rezidenţă. Dacă un imigrant (cetăţean al unei ţări din afara UE) nu îndeplineşte condiţiile de călătorie în interiorul spaţiului Schengen, statul membru ce emite un permis provizoriu de rezidenţă ar trebui să opteze pentru emiterea unui permis care nu este echivalent cu o viză Schengen de scurtă şedere. Statele membre trebuie să informeze deţinătorii unor astfel de permise, într-o manieră adecvată şi eficientă, cu privire la condiţiile în care pot sau nu călători în interiorul spaţiului Schengen.
Raportorul PE pentru propunerea de revizuire a regulilor de reintroducere a controalelor la graniţele interne, Renate Weber, a salutat analiza prezentată de Comisie, apreciind că oferă posibilitatea de evaluarea a eventualei folosiri abuzive a prevederilor Schengen. ”Acest raport ar trebui prezentat periodic, în timpul unei dezbateri anuale privind Schengen, în Parlamentul European, unde pot fi invitaţi şi reprezentanţii statelor membre care au reintrodus controalele la graniţele interne. Într-un spaţiu unde persoanele pot circula liber, reintroducerea controalelor la graniţele interne trebuie să rămână o excepţie şi migraţia nu trebuie considerată în sine o ameninţare la politicile publice sau securitatea internă'', a accentuat Renate Weber.