Pentru un depozit bancar de 1.000 de lei cu maturitate la trei luni nu vei avea niciun câştig, ba chiar pierzi din cauza erodării prin inflaţie.
Dobânda medie pentru un depozit la termen în lei este de circa 5 – 5,5% pe an, ceea ce înseamnă grosso modo, circa 1,25% - 1,3% pe trimestru, trei luni fiind maturitatea medie a economiilor ţinute de români în bănci. Prin urmare, pentru economii în valoare de 500 de lei banca plăteşte o dobândă de 21 de lei pe an şi aproximativ 5 lei pe trei luni, scăzând şi impozitul de 16%. Costuri la depozite
Însă banca percepe comisioane. Circa trei lei poate costa deschiderea depozitului, deşi doar unele bănci au acest cost. Încă 2,5 – 6 lei poate fi suma minimă fixă de desfiinţare a acestuia oricum, nu mai puţin de 0,2 – 0,6% din suma retrasă.
Cele mai multe bănci nu aplică vreun cost pentru administrarea contului curent, dar nu este o regulă universală. BRD are un comision de 0,7 euro (echivalentul în lei) pentru administrarea contului curent, deci peste 3 lei pe lună. Dacă tragem linia şi adunăm, reiese un cost total din comisioane de 10 – 15 lei pentru un depozit, ţinând cont că majoritatea băncilor aplică doar unele din costurile enumerate.
Prin urmare, după trei luni, un deponent cu 500 de lei pierde întreaga dobândă acumulată, dar şi o parte din ce a depus. La economii de 1.000 de lei costurile se echilibrează cu dobânda însă clientul tot pierde din cauza erodării din inflaţie.
La unele bănci cu costuri mici poţi ieşi însă în câştig. La majoritatea jucătorilor 1.000 de lei este pragul de alertă. Pentru euro lucrurile stau şi mai rău.
Dobânda medie este în jur de 3% anual, deci 0,75% pe trei luni. Pentru 400 - 500 de euro depuşi clientul ia o dobândă de circa 3 euro, echivalentă cu comisionul de retragere numerar de la BCR, Raiffeisen Bank sau Unicredit, potrivit revistei Capital. Prin urmare, pentru a ieşi în câştig trebuie să ţineţi în bancă o valoare mai mare.