Bugetarii, la două luni distanţă de salariile din 2010
- Raluca Florescu
- 26 aprilie 2012, 09:02
Reducerea evaziunii ar putea compensa parţial în buget revenirea salariilor lucrătorilor de la stat la nivelul anterior.
Reîntregirea salariilor bugetarilor rămâne în grafic. Până acum, este principala cheltuială suplimentară pe care guvernanţii sunt dispuşi să o realizeze în 2012, de la buget.
"Am emoţii să ştiu cum pot să fac să reîntregesc salariile bugetarilor", a spus ieri premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Emoţia vine din faptul că între intenţia oficialilor şi luarea efectivă a deciziei se află o mare necunoscută: datele privind mersul economiei în primul trimestru, care pot da un indiciu despre cum vor fi încasările bugetare. Specialiştii spun că se pot găsi însă soluţii ca majorarea salarială să nu afecteze major bugetul. Bogdan Drăgoi, ministrul Finanţelor, afirma recent că majorarea ar însemna cheltuieli suplimentare de 2 miliarde de lei, deci aproape 0,4% din PIB. Analiştii se aşteaptă ca eventuala majorare să fie compensată de creşteri de venituri, dar şi de reducerea altor cheltuieli. "Ca dovadă, presiunea care se pune în aceste zile pe reducerea evaziunii", a spus pentru EVZ analistul financiar Aurelian Dochia. De asemenea, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, spunea că majorarea salariilor poate fi compensată de reducerea personalului de la stat.
Creşte sau nu consumul?
Miza majorării salariilor bugetarilor este, pe lângă creşterea nivelului de trai, reluarea consumului. După întâlnirea de ieri cu Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, preşedintele Traian Băsescu spunea că l-a informat pe acesta despre intenţia privind revenirea salariilor, la mijlocul anului. Măsura va fi luată şi pentru a încerca să se stimuleze consumul. Aurelian Dochia crede însă că aceasta ar putea avea doar un efect marginal asupra consumului.
"Lumea nu simte că perioada de criză este gata. Aşadar, majoritatea fondurilor suplimentare s-ar putea îndrepta nu spre consum, ci spre achitarea datoriilor", a spus analistul. Plata datoriilor ar putea stabiliza însă situaţia multor companii cu creanţe. Citiți și:
- Ministrul de Interne: Bugetarii îşi vor primi salariile reîntregite cel mai probabil în luna iulie