Aglaia, vânzătoarea-turnătoare ajunsă mare judecătoare

Aglaia, vânzătoarea-turnătoare ajunsă mare judecătoare

Bârfele din Bacău erau de interes pentru securiştii anilor '80. Ele erau furnizate de gestionara unei tutungerii. După ani, o regăsim judecătoare la Oneşti.

În urmă cu doi ani, Consiliul Superior al Magis­traturii (CSM) cerea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Secu­ri­tăţii (CNSAS) verificarea magistratului Aglaia Cobuz de la Judecătoria Oneşti - Bacău. Zilele trecute s-a aflat că domnia sa este titulara unui dosar de reţea al Securităţii. În 1984, pe când era vânzătoare la un chioşc de ziare şi tutun, Aglaia a fost recrutată "în scopul supravegherii informative a zonei Calea Republicii din Bacău". Sinceră şi loială Altfel spus, viitorul magistrat ar fi trebuit să povestească Securităţii ce se întâmplă pe strada chioşcului. A semnat şi un angajament cu numele conspirativ "Ana". Despre colaboratoarea sa, securistul notează sigur pe el: "Nu se pune problema ca investigata să respingă cererea de colaborare cu organele noastre, întrucât a fost folosi­tă ca persoană de încredere, fiind lo­ială faţă de ofiţer, informaţiile fiind sin­­cere şi corecte". La cei 33 de ani ai săi, cât avea atunci, vânzătoarea Cobuz a acceptat să colaboreze de bunăvoie şi în cunoştinţă de cauză cu Securitatea. A pus o singură condiţie. Mai exact, a cerut, în mod expres, să nu se afle de relaţia de colaborare deoarece "în comerţ se discută urât despre turnători". Înspre neliniştea sa, acest lucru s-a aflat după 28 de ani. "În raportul asupra modului cum a decurs recrutarea, datat 18 octombrie 1984, ofiţerul a consemnat că a fost de acord cu propunerea de colaborare, rugându-l să nu se afle de colaborarea sa cu orgamele M.I., întrucât în comerţ se discută urât despre turnători", se arată în documentele depuse la dosar de CNSAS. Dilemele instrumentistului Notele către Securitate erau la limita bârfei. Tot ce-i trecea pe la urechi era raportat, mai departe, ofiţerului de legătură. Astfel, ea a povestit despre o cunoştinţă, G.M., "care este profesoară de sport. Cea în cauză a întreţinut relaţii de prietenie cu numitul I.M., zis P., fost inginer la IPJ Bacău, stabilit în SUA. P. este rudă cu soţia medicului stomatolog L., care a plecat din ţară. Cu aceste cunoştinţe, G.M. întreţine relaţii de co­respondenţă şi, în plus, afirmă că P. îi va trimite valută pentru a-l vizita în SUA, doreşte căsătoria cu dânsa, dar ea nu-l iubeşte întrucât este îndrăgostită de numitul C.S., antrenor de scrimă la SC Bacău", se arată într-o "depeşă" adresată securităţii. O altă notă furnizată verbal şi consemnată pe 11 octombrie 1984 povesteşte despre "numitul T.N., instrumentist la Filarmonica de Stat Bacău, venit din Botoşani. Scopul venirii sale a fost de a se încadra în actuala Filarmonică pentru a pleca în străinătate. La Botoşani era un simplu profesor şi nu avea cum ieşi din ţară. Sursa afirmă că cel în cauză se pronunţă faţă de colegii de muncă, că tot ce-i românesc nu este bun, altfel se trăieşte în străinătate…". Calităţile judecătoarei Cobuz

Aglaia Cobuz, fostă Hogea, este de 16 ani magistrat la Judecătoria Oneşti, fiind numită în funcţie în 1996, prin decret semnat de Ion Iliescu. Un raport din 2007 al CSM surprinde o caracterizare a acesteia: "Doamna judecător a fost asistată în şedinţă, remarcându-se calmul şi răbdarea de care a dat dovadă, precum şi experienţa profesională, care se reflectă în solemnitatea cu care este condusă şedinţa de judecată".

Ne puteți urmări și pe Google News