Ţara unde banca centrală e aproape de faliment şi oamenii şi-au retras banii din depozite

Ţara unde banca centrală e aproape de faliment şi oamenii şi-au retras banii din depozite

O bancă centrală care aproape a intrat în incapacitate de plată, bănci comerciale golite de economii, care nu pot acorda credite – aşa arată, pe scurt, economia statului Zimbabwe.

Economia statului creşte pentru că guvernul a renunțat la moneda naţională în favoarea dolarului american. Evoluţia a temperat exodul investitorilor. Dar neîncrederea în politica monetară din această ţară s-a instalat în rândul populaţiei, ceea ce a condus la retragerea din bănci a depozitelor de care ar fost nevoie pentru a tempera unele din tensiunile economice, scrie Wall Street Journal.

Bancnotele murdare de dolari americani, inclusiv de valori mici, de doar doi dolari, care nu se mai tipăresc din 2006, împânzesc străzile din Zimbabwe. Acestea sunt economii care nu trec prin bănci.

Depozitele din băncile statului Zimbabwe au urcat de la un nivel de 1,25 miliarde de dolari în 2010 până la 3,3 miliarde de dolari, în 2011, de când cu dolarizarea economiei, dar oamenii ţin circa 3,5 miliarde de dolari în afara băncilor, potrivit Asociaţiei Băncilor din Zimbabwe. Bancă centrală în incapacitate de plată

Aşardar, avem deopotrivă bănci comerciale avide de bani şi o bancă centrală care a pierdut controlul monedei proprii, scrie ziarul american.

Dar problemele băncii centrale din Zimbabwe au condus şi la alte disfuncţii. În ultima decadă, banca a împrumutat din rezerva proprie 1,5 miliarde de dolari guvernului condus de preşedintele Robert Mugabe pentru diverse proiecte. Banca datorează acum 1,1 miliarde de dolari unui fond de dezvoltare regională şi la alte bănci centrale pe care spune că nu le poate achita din cauza creditului acordat guvernului.

Gideon Gono, care a condus trezoreria băncii centrale din 2003 încoace, se confruntă cu acuzaţii că ar fi luat milioane din banca centrală pentru uz personal. Ca răspuns la o scrisoare adresată de Wall Street Journal, acesta a spus că va răspunde presiunilor în creştere ale acestor acuzaţii la momentul potrivit.

Între timp, banca centrală nu îşi poate nici măcar îndeplini rolul de creditor de ultimă instanţă, pentru a putea sări în ajutorul unei bănci cu probleme. Guvernul este în discuţii cu Banca Africană de Export-Import pentru crearea unui program de 100 de milioane de dolari prin care să demareze facilitatea de creditor de ultimă instanţă.

Ne puteți urmări și pe Google News