Cutremur cu magnitudinea de 7,1 în Chile. Fără pagube materiale şi fără victime!
- Simona Mătieș
- 26 martie 2012, 14:04
Un cutremur puternic a avut loc în Chile, ieri, zgâlţâind clădirile şi ducând la o evacuare a locuitorilor de pe coastă, din cauza unui posibil tsnunami. Cu toate că seismul a avut o magnitudine de 7,1, nu au existat pagube serioase, iar minele de cărbune, prin cele mai mari din lume, au funcţionat normal.
Locuitorii din capitala Santiago de Chile au ieşit din case, după ce mişcarea tectonică a făcut să se zgâlţâie televizoarele, mesele şi scaunele şi oamenii s-au speriat, amintindu-şi de un cutremur anterior. Primarul oraşului Parral a anunţat, la radio, că doar o femeie, de 74 de ani, a murit, din cauza unui atac de inimă, în timpul cutremurului. Nu s-au înregistrat alte victime.
Seismul s-a produs la 27 de km nord-vest de oraşul Talca şi la 219 km de Santiago, la o adâncime de 35 de km, la ora locală 7:37 (ora 01:37, ora României), a anunţat Institutul American de Geologie, care a revizuit magnitudinea cutremurlui de la 7,2 la 7,1. În Santiago trăieşte o treime din populaţia chiliană, circa 17,2 milioane de oameni. Un mort şi 10 răniţi uşor
A fost unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în Chile, de la cel de 8,8, care a devastat regiunea centrală şi de sud, în 27 februarie 2010, şi care a fost urmat de un tsunami, ce a făcut 500 de victime. Căile de comunicaţie şi infrastructura au fost distruse în urmă cu doi ani.
Acum, însă, 7.000 de persoane au primit ordin de evacuare a regiunii Maule, din cauza pericolului de tsunami, dar ulterior alerta a fost retrasă.
"Din fericire, doar o singură persoană bolnavă de inimă a murit în timpul acestui seism, iar infrastructura ţării, atât cea privată, cât şi cea publică, a rezistat bine la efectele cutremurului", le-a spus preşedintele ţării, Sebastian Pinera, jurnaliştilor, la summitul mondial din Seul, unde se află pentru două zile.
Departamentul de urgenţă a anunţat că două persoane au fost rănite, după ce a căzut tavanul fals al unei biserici din Santiago, iar o alta a suferit un accident în regiunea Biobio. Ministrul de Interne a adăugat că ar putea fi vorba despre aproximativ 10 răniţi uşor din cauza seismului. În unele zone, electricitatea a fost întreruptă.
Construcţii rezistente
Chile, stat situat într-o regiune cu o intensă activitate seismică, este mult mai dezvoltat economic decât alte ţări din zonă şi are servicii de intervenţie bine pregătite. Raportat la nivelul populaţiei, Chile are şi cel mai mare număr de seismologi din lume, ale căror recomandări sunt ascultate cu sfinţenie de responsabilii de la Santiago.
Confruntate cu numeroase seisme de-a lungul istoriei (în 1960 a avut loc aici cel mai violent cutremur produs vreodată, cu o magnitudine 9,5 pe scara Richter), autorităţile chiliene au impus standarde stricte în sectorul construcţiilor, tocmai pentru a reduce volumul pagubelor materiale şi, implicit, numărul victimelor.
Structura clădirilor este din oţel forjat, concepută sa fie elastică şi să atenueze efectele trepidaţiilor. Astfel se explică de ce imobilele au fost parţial distruse şi nu puse complet la pământ, în 2010, aşa cum se întâmplase cu puţin timp în urmă în Haiti, und ebilanţul a fost de 220.000 de victime. Pregătiţi pentru orice situaţie Elevii au fost învăţaţi, începând cu generaţiile din 1977, cum să procedeze în caz de cutremur şi fac astfel de exerciţii de evacuare de trei ori pe an. Fiecare clădire de birouri este obligată să aibă o procedură de urgenţă, pentru astfel de cazuri şi orice chilian ştie că trebuie să te ascuzi sub masă sau să cauţi refugiu sub tocul uşii principale. Toată lumea ştie care sunt pereţii de rezistenţă ai caselor, pentru că aceştia au cele mai puţine şanse de a cădea. Arhitectul chilian Monica Jarpa explica, pentru "The Telegraph", în urmă cu doi ani: "Toate clădirile trebuie să respecte reguli stricte de ridicare a construcţiilor, astfel încât structurile să reziste în cazul seismelor". Femeia spune că arhitecţii trebuie să fie cu adevărat experţi în construcţiile rezistente la cutremur. "A înţelege cutremurele este deja un lucru integrat în cultura noastră", a mai spus arhitectul. Jose Larrea, care are o companie de construcţii în oraşul Chillán spune: "Suntem obişnuiţi să construim având un posibil cutremur în minte". Larrea a precizat că într-o regiune atât de afectată de seisme, vechile clădiri, care nu făceau faţă cutremurelor, au fost fie distruse, fie înlocuite cu clădiri mai rezistente, mai sigure".