În sfârşit! Elevii vor învăţa ce doresc angajatorii. 20.000 de locuri pentru învăţământul tehnic
- Cristina Olivia Moldovan
- 21 martie 2012, 19:02
Zeci de firme s-au arătat interesate să formeze specialişti în timpul şcolii şi să se implice în realizarea programei de studiu. Ele asigură şi practica elevilor.
Repunerea în drepturi a învăţământului tehnic şi profesional a entuziasmat atât elevii, care obţin uspr calificări recunoscute în UE şi burse de 200 de lei lunar dacă optează pentru o astfel de şcoală, cât şi angajatorii. De ani buni, ei se plâng că în şcoli se învaţă prea puţine lucruri practice. Din acest an, firmele se pot implica în stabilirea materiei şcolare şi în practica elevilor.
Pe baza discuţiilor cu firmele din fiecare judeţ şi a contractelor încheiate cu acestea, inspectoratele şcolare au solicitat aproape 20.000 de locuri pentru învăţământul tehnic. Cereri duble faţă de estimări
"Multe companii au fost entuziasmate de faptul că vor avea posibilitatea să se implice în pregătirea şcolară şi nu se vor mai plânge de acum că în şcoli se învaţă doar teorie şi materii fără relevanţă. Cifra de şcolarizare propusă pentru învăţământul profesional a fost de două ori mai mare decât se estimase", spune Zoica Vlăduţ, director adjunct al Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic.
Printre companiile care au participat la discuţii cu Ministerul Educaţiei se numără: Cora, L’Oréal, Unimed, Romsilva, Continental Automotive, Draxlmaier, Metro, Premium Aerotec, Schaeffler România.
Click pe imagine pentru a mări
200 de lei este bursa lunară pe care o vor primi elevii care aleg să înveţe în şcoli profesionale
CALENDAR
Trei etape de înscriere a elevilor
Ofertele şcolilor vor fi publicate cel târziu în 30 aprilie, iar elevii se pot înscrie începând din 7 mai. Între 7 – 31 mai, cei interesaţi pot opta pentru oricare dintre calificările existente la şcolile de profil, iar între 11 - 25 iunie se pot depune cereri doar la şcolile care mai au locuri. În perioada 27 – 31 august se depun ultimele cereri, pentru locurile rămase după primele două etape. În Capitală, există 480 de locuri, cele mai multe în domeniile: mecanic, construcţii, servicii şi prelucrarea lemnului.
“Este un învăţământ de viitor, iar marele avantaj pentru tineri este că după doi ani de studiu obţin certificate de calificare profesională recunoscute în UE", spune Marian Banu, reprezentant al Inspectoratului Şcolar.