DEZVĂLUIRI . Profitorii preţurilor mici au de ce să se teamă: se renegociază contractele din energie.
Operaţiunea de renegociere a contractelor pentru energie ieftină, efectuată de Lucian Bode, noul ministru al Economiei, a fost ca un şoc electric pentru "băieţii deştepţi ai energiei". De o lună, aceştia nu au mai avut timp să numere banii şi încearcă, în fel şi chip, să pună stavilă acţiunilor ministrului. Şocuri electrice
Surse apropiate negociatorilor ne-au confirmat că oficialii Ministerului Economiei au descoperit metoda prin care pot fi anulate contractele cu băieţii deştepţi. De săptămâna trecută se defăşoară negocieri extrem de dure cu baronii energiei, cărora li se cere să renunţe la o parte din chilipirurile de care au beneficiat, adică preţ mic, cantitate mare şi termene îndelungate.
"Dacă nu ajungem la rezultatul pe care îl urmărim, suntem dispuşi să mergem până la capăt. Rezilierea în condiţiile în care statul să nu piardă. A venit timpul ca statul să fie băiatul deştept din această ecuaţie", a declarat ministrul Bode. Surse din Ministerul Economiei ne-au confirmat că baronii energiei sunt în corzi. "Există mai multe proceduri juridice în discuţie. S-au găsit nişte breşe în legătură cu negocierea contractelor băieţilor deştepţi", ne-au mai spus sursele. Cum s-au îmbogăţit "baronii" kilowaţilor
Mulţi privilegiaţi au obţinut contracte importante de energie ieftină (cea "hidro" are cel mai mic preţ, urmată de cea nucleară), printr-o inginerie foarte deşteaptă. Companiile de stat producătoare de energie au întocmit note de fundamentare în care se spunea că au probleme de finanţare, în situaţia în care aveau nevoie de mari sume de bani pentru retehnologizare şi alte investiţii.
Ca atare, pentru a accepta semnarea contractelor bilaterale, direct cu băieţii deştepţi, au cerut plata a mari sume de bani în avans. Aceştia din urmă s-au dus şi au luat credite de la bănci, iar sumele ce trebuiau returnate băncii le-au garantat cu contractul companiei de stat, cel mai adesea cu Hidroelectrica.
Din acel moment, contractul şi derularea acestuia sunt cenzurate de către avocaţii băncii finanţatoare, indiferent dacă aceasta este bancă românească sau din străinătate. Este şi normal – băncile i-au finanţat pe "băieţii deştepţi" cu zeci de milioane de euro, pe care aceştia i-au plătit în avans la Hidroelectrica pentru energie ieftină, urmând să plătească băncilor ratele şi dobânzile din energia vândută. Diferenţa mare dintre preţul plătit, chiar în avans, pe energie ieftină şi cel obţinut din vânzarea energiei le-a adus "băieţilor deştepţi" munţi de bani şi multă putere şi influenţă.
Clauzele importante ale contractelor sunt confidenţiale şi nu vor putea fi aflate niciodată de contribuabili. ÎN TOP
Cine are energie ieftină
În 2010, contracte directe pentru energie ieftină aveau producătorul de aluminiu Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov. Anul trecut, companiile Salrom (Compania Naţională a Sării), CNH (Compania Naţională a Huilei) şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor.
CAZ SINGULAR. ALRO folosește energia ieftină doar pentru producție, nu și pentru vânzare
ŞMECHERIE
Beneficiari profitori şi consumatori nevoiaşi Doi dintre consumatorii de energie ieftină sunt unităţi industriale. Alro e singura companie care are clauză necomercială. ArcelorMittal Galaţi pune pe tapet problema celor 10.000 de familii care ar rămâne pe drumuri, dacă combinatul ar trebui închis, din cauza pierderilor. Practic, aproape toate statele din Europa îşi susţin industria, dar a-i ajuta pe cei cu mari capacităţi industriale înseamnă să te expui acuzaţiilor de ajutor de stat, din partea Comisiei Europene.
De cealaltă parte stau speculatorii energiei, care au câştigat sume de zeci sau sute de milioane de euro anual şi nu ar vrea, sub nici un chip, să se închidă robinetul câştigurilor. Presiuni şi dosare penale
Sursele ne-au dezvăluit că diverşi oameni de afaceri, unii dintre ei chiar investitori în presă, i-au vizitat pe diverşi oficiali din Ministerul Economiei, cărora le-au transmis, direct sau pe ocolite că "nu e bine ce faceţi...". Mai întâi au fost insinuări, apoi ameninţări şi ulerior articole în presă.
"Primul palier de interese este reprezentat de oameni politici care au în zona lor de influenţă, interese şi chiar contracte de energie ieftină. Mesajul lor este, figurat, «Vă împuşcăm, vă omorâm, n-avem nimic personal cu voi, e vorba doar de bani!". Al doilea palier este cel de pe zona gazelor, unde un cunoscut om de afaceri are încă «plantaţi», mulţi oameni în structurile Ministerului Economiei", ne-au dezvăluit aceleaşi surse.
„PINALTI”. Prețurile echitabile l-ar afecta pe omul de afaceri Gheorghe Ștefan MISIUNE GREA
Ministrul Lucian Bode este hotărât să facă ordine pe piaţa de energie şi gaze naturale
Noul ministru al Economiei a preluat conducerea acestui minister într-un moment extrem de dificil. El "a îmbrăcat cămaşa morţii", cum se spune, pentru că este pus în situaţia de a lua măsuri dure, pe care predecesorii lui fie doar le-au anunţat, fie le-au demarat timid, dar nu le-au dus până la capăt niciodată.
Este vorba de renegocierea contractelor de achiziţie a energiei ieftine de la Hidroelectrica, renegocierea redevenţelor cu OMV Petrom, reanalizarea contractelor de furnizare a gazelor naturale şi renegocierea preţurilor cu principalii cumpărători, angajarea managementului privat la marile companii de stat. Şi nu în ultimul rând, vânzarea prin Bursă a pachetelor minoritare de acţiuni ale principalelor companii energetice Romgaz, Transgaz şi Transelectrica. Puricarea contractelor pentru energie electrică
De departe, cea mai delicată dintre aceste măsuri, mereu invocată de ministrii precedenţi, dar niciodată aplicată până la capăt, este renegocierea contractelor de achiziţie a energiei ieftine de la Hidroelectrica, cu aşa-numiţii "băieţi deştepţi"- oameni cu mare influenţă în cercurile politice, indiferent de culoarea acestora şi care, de ani de zile, fac jocurile pe piaţa de energie electrică.
Trebuie amintit că renegocierea acestor contracte şi anularea, în limitele legii, a celor care nu pot fi renegociate, au fost măsuri cerute Guvernului Boc, în anul 2011, de Fondul Monetar Intenaţional. Termenul convenit atunci de cele două părţi pentru finalizarea negocierilor cu titularii de contracte era 15 februarie 2012. Dar, după cum se ştie, acesta nu a fost respectat, pentru că negocierile s-au dovedit, cum era şi de aşteptat, extrem de anevoioase.
Ministerul Justiţiei: Contractele pot fi anulate!
Drept urmare, la finele lunii februarie a.c., Ministerul Economiei, care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Hidroeletrica, a cerut ajutorul "de specialitate" Ministerului Justiţiei, căruia i-a transmis documentele "pentru analiză, în vederea anulării acestor contracte". Şi, într-adevăr, la mijlocul săptămânii trecute, a avut loc la Ministerul Justiţiei o evaluare preliminară a acestor documente, în prezenţa premierului Răzvan Mihai Ungureanu. Potrivit relatărilor din presă, o primă concluzie a acestei analize a fost aceea că "prevederile contractuale nu sunt atât de solide, din punct de vedere juridic, precum se credea, mai precis, că aproape toate contractele pot fi reziliate, fără probleme".
PRIVATIZAREA PETROM, LA CONTROL!
Redevenţe mărite pentru OMV
Despre renegocierea redevenţelor cu OMV Petrom, Lucian Bode crede că aceasta ar putea avea loc chiar înainte de 2014. Potrivit contractului de privatizare încheiat în 2004, redevenţele plătite de Petrom au fost stabilite la un nivel cuprins între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei anuale, extrase până în 2014. "Vom avea redevenţele modificate înainte de 2014. Datele pe care le avem ne arată că redevenţele plătite de Petrom în 2011 s-au ridicat la circa 7,5% din valoarea producţiei, dar ceea ce mi-aş dori eu este să ducem acest procent la o valoare de două cifre", a declarat Lucian Bode.
Maria Gheorghe, CEO la Petrom, a declarat recent că "La această oră nu am început propriu-zis negocierile, ştim, suntem în cunoştinţă de cauză de această necesitate, autorităţile române ne-au spus că acest lucru se va întampla, dar la această oră nu pot să vă spun care sunt aşteptările sau care ar fi un potenţial rezultat al negocierilor". Întrebată dacă în urma majorării redevenţei, Petrom va mări din nou preţul combustibililor la pompă, Maria Gheorghe a spus: "În preţul la carburant 50% sunt taxe, 50% sunt cotaţiile internaţionale şi celelalte elemente. Deci, nu am calculat pentru că taxarea 50% nu e redevenţa numai, mai sunt acciza şi TVA, deci n-am calculat, dar o să calculăm si o să vedem ce înseamnă o eventuală majorare a redevenţei. "Suntem dispuşi să mergem până la capăt cu rezilierea. A venit timpul ca statul să fie băiatul deştept din această ecuaţie" LUCIAN BODE, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri
FUNCŢIONARI ÎN VIZORUL DNA
Gaze cu iz penal
Nici reanalizarea contractelor de furnizare a gazelor naturale din producţia internă către firme private nu va fi o misiune uşoară pentru noul ministru al Economiei. Unul dintre impedimente constă în faptul că o mare parte din specialiştii ministerului în acest domeniu sunt “traşi pe dreapta", ei fiind cercetaţi, într-un lot de 40 de persoane, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, alături de omul de afaceri Ioan Niculae, patronul firmei Interagro. Potrivit procurorilor, în ultimii ani, cu ajutorul unor funcţionari publici, firmele lui Ioan Niculae au beneficiat de gaze naturale din producţia internă la preţuri preferenţiale, aducând un prejudiciu statului de 126 de milioane de dolari.
ÎN VIZOR. Patronul firmei Interagro, Ioan Nicolae este unul dintre profitorii de pe piața gazelor naturale Guvernul a constatat că înţelegerile nu sunt atât de solide pe cât se credea.
Problema "băieţilor deştepţi" din energie "se va rezolva", spun surse oficiale apropiate procesului de analizare a contractelor prin care Hidroelectrica vinde electricitate sub preţul pieţei. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că procesul de analizare a contractelor s-a terminat.
"Concluziile Ministerului Justiţiei au fost înaintate premierului şi pe baza lor au avut loc discuţii cu Ministerul Economiei. Concluziile finale vor fi prezentate de premier la momentul considerat potrivit în raport cu strategia sau tactica Guvernului de a rezolva această chestiune", a spus Predoiu.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat pe 15 februarie că în urma negocierilor eşuate din cazul contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectra a luat decizia de a trimite la Ministerul Justiţiei contractele, în scopul analizării posibilităţii de anulare a acestora, şi că termenul este 23 februarie.
"Având în vedere faptul că până azi, 15 februarie 2012, rezultatul negocierilor bilaterale care au avut drept scop reducerea duratei acestor contracte, reducerea cantităţilor de energie, respectiv, creşterea preţului energiei, având în vedere că nu s-au obţinut rezultatele aşteptate de către acţionari, am decis transmiterea tuturor acestor contrcate către Ministerul Justiţiei în scopul analizării posibilităţii de anulare a acestora, termen 23 februarie 2012, dată la care vom avea o poziţie comunnă, Ministerul Economiei şi Ministerul Justiţiei", a spus atunci Bode. CITIŢI ŞI:
- Ultimatum FMI: Aveţi 48 de ore să alungaţi băieţii deştepţi şi şase luni să lichidaţi Compania Huilei!
- O primă victorie în lupta cu "băieții deștepți": O parte dintre ei acceptă prețuri mai mari
- Vin vremuri grele pentru"băieţii deştepţi": Contractele ar putea fi anulate