Marea provocare a creşterii salariilor

Marea provocare a creşterii salariilor

O parte din tăierea veniturilor din 2010 a fost recuperată. Legea responsabilităţii fiscale interzice majorările înainte de alegeri.

Teoretic, angajaţii la stat mai au de recuperat 15,9% din salariile lor actuale pentru a ajunge la veniturile de dinainte de tăierea cu 25%, din iulie 2010, după ce li s-a aplicat o majorare de 15%, în octombrie 2010. Bugetarii au recuperat doar 11,25 puncte procentuale din reducerea de 25%, rămânând o diferenţă de 13,75 puncte. În căutare de soluţii

De la reducere şi până în decembrie 2011, salariile medii nete din sănătate crescuseră cu 21,1%, cele din învă­ţă­mânt cu 14,2%, iar cele din administraţie cu 12,3%. Pre­şe­dintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că trebuie găsite soluţii pentru reîntregirea salariilor bugetarilor de la 1 iunie. El a spus că şi Opoziţia va înţelege acest lucru şi că Guvernul va găsi resurse bugetare fără a diminua din investiţii. Impactul pe buget Însă, conform Legii res­­pon­sabilităţii fiscale, salariile nu pot fi majorate înainte de alegeri.

Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal, spune că "nu se pot emite acte normative privind majorarea salariilor sau a pensiilor cu şase luni înainte de alegeri".

În plus, "în timpul anului, în timpul execuţiei bugetare, nu poate fi depăşit plafonul de cheltuieli de personal prevăzut în buget", a precizat acesta.

Impactul majorării ar fi de 1,64 miliarde lei, 0,3% din PIB, dacă salariile cresc din 1 iunie, potrivit calculelor EVZ.

Citiți și:

  • Traian Băsescu a anunţat în Parlament "reîntregirea salariilor bugetarilor" de la 1 IUNIE | VIDEO
  • Antonescu: Băsescu, un tătuc. Nu preşedintele, conform Constituţiei, măreşte sau nu salariile
  • Creșterea salariilor bugetarilor va întări leul
  • AVERTISMENTUL Consiliului Fiscal: Salariile nu pot fi majorate înainte de alegeri
  • Victor Ponta: Nu preşedintele măreşte salariile, ci premierul

Ne puteți urmări și pe Google News