Ce legătură este între Mugur Isărescu, Elena Ceaușescu și banii murdari din rezerva BNR
- Raluca Florescu
- 6 martie 2012, 20:04
Atunci când a sosit la Banca Națională a României, în 1990, în calitate de guvernator, Mugur Isărescu a vrut să vadă rezerva de aur a băncii centrale, precum și stocurile de rezervă de bani, a spus astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cu ocazia unui simpozion pe tema inflației.
Observând calitatea proastă a banilor, guvernatorul a întrebat funcționarii băncii centrale de ce nu se tipăresc bancnote noi, răspunsul fiind acela "că undeva la Cabinetul 2 domina ideea că orice tipărire de bani este inflaționistă".
Potrivit guvernatorului, casierii erau indignați și spuneau că, dacă ții în mână atârnată o bancnotă de 25 de lei, se va rupe din cauza gravitației.
Mugur Isărescu a folosit acest exemplu pentru a ilustra legătura forțată pe care multe persoane o fac între masa monetară și nivelul inflației.
BNR are o rezervă substanțială de bani "Relația dintre creșterea masei monetare și inflație este prezentată ca fiind foarte simplă. Între evoluția prețurilor și masa monetară intervin cel puțin două variabile, una dintre acestea fiind viteza de circulație a banilor și a doua cantitatea de schimburi care există în economie", a spus guvernatorul BNR.
Acesta a accentuat asupra faptului că, deși din punct de vedere matematic, relația nu pare atât de complicată, în practică, ea este extrem de sofisticată.
Isărescu a mai vorbit, de asemenea, despre situațiile de panică din economie care se nasc atunci când băncile încep să aibă probleme, iar banii practic dispar de pe piață. "BNR are o rezervă de bani substanțială, de zeci de procente din masa monetară, pe care și-a creat-o după acele experiențe", a spus guvernatorul băncii centrale, referindu-se la falimentele bancare de la începutul anilor 2000.