Cel mai vocal duşman al ţărilor cu datorii: "N-o să le dăm bani la nesfârşit"

Cel mai vocal duşman al ţărilor cu datorii: "N-o să le dăm bani la nesfârşit"

Wolfgang Schauble, ministrul german de finanţe, care şi-a exprimat în multe rânduri dezaprobarea faţă de ţările care au condus la criza zonei euro, cerând chiar ca unele din ele să renunţe la suveranitatea fiscală, a spus în cadrul reuniunii G20 din Mexico City că respinge ideea "de a injecta bani la nesfârşit" în sistemul financiar al zonei euro pentru a ajuta statele în dificultate.

"Nu are niciun sens economic a urma apelurile de a injecta bani la nesfârşit în fondurile de salvare. Acest lucru nu va ajuta ţările să-şi rezolve problemele pe termen lung şi să regăsească liniştea pe pieţe", a afirmat Schauble într-o conferinţă care a avut loc înaintea unei reuniunii.

Potrivit lui Schauble, o asemenea atitudine ar demotiva ţările să-şi continue consolidarea şi reformele şi nu ar îmbunătăţi perspectivele economice ale zonei euro.

Germania s-a opus constant celor care, precum SUA, propun ca Banca Centrală Europeană să achiziţioneze şi mai multe obligaţiuni pe pieţele datoriilor.

Cancelarul german Angela Merkel trebuie să încerce să treacă prin parlament al doilea plan de salvare pentru Grecia, decis de statele din zona euro. Planul prevede 130 de miliarde de euro din finanţări publice, Berlinul fiind principalul contributor.

Germania netezeşte asperităţile

Cu toate acestea, în cadrul discuţiilor, opoziţia Germaniei vis-à-vis de crearea unui fond de salvare pentru Europa a scăzut, ceea ce netezeşte drumul marilor economii mondiale să asigure aporape două trilioane de dolari care ar putea permite Europei să iasă din criza datoriilor suverane, scrie Reuters

Miniştrii de finanţe ai grupului G20, care se întâlnesc în Mexic în acest weekend, încearcă să găsească un volum impresionant de resurse până la finele lui aprilie pentru a convinge astfel pieţele financiare că pot preveni ca problemele zonei euro să influenţeze negativ revenirea fragilă a economiei mondiale.

Acesta ar fi cel mai mare efort financiar făcut din 2008 încoace. Atunci, ţările G20 au pus la dispoziţie un trilion de dolari pentru a salva economia mondială de criza creditelor, care a inbucnit în SUA cauzând cea mai adâncă recesiune din 1930 încoace.

Ne puteți urmări și pe Google News