INCREDIBIL: Scurgerea de gaz de la Sighet fusese reclamată de patru ori înainte de explozie!

INCREDIBIL: Scurgerea de gaz de la Sighet fusese reclamată de patru ori înainte de explozie!

COPIA DEFLAGRAŢIEI DIN 2007. La Zalău, ţeava stradală avea durata de viaţă depăşită de 8 ani, iar oamenii din bloc reclamau mirosul de gaz. E.On susţinea însă că nu există nicio avarie. La Sighet, scurgerea s-a produs tot în stradă, din cauza amatorismului firmei de distribuţie.

Cele două explozii de la Sighetul Marmației puteau fi evitate dacă cei care administrează rețeaua de gaze din oraș și-ar fi făcut datoria. Surse judiciare au declarat pentru EvZ că săptămâna trecută, un detector care era instalat în biroul avocatei Daniela Lenghel a semnata de patru ori prezența prezența gazului metan. "Exista un detector de fgaz care era montat în biroul avocatului Daniela Lenghel. Biroul avocația se afla în clădirea care a sărit în aer și în care funcționau clubul Euphobia și biroul notarului public Gheorghe Sas. În cele două locuri s-au înregistrat explozii", susține unul dintre anchetatori. 

„Mi-au schimbat trei detectoare" EVZ a stat de vorbă cu avocata Daniela Lenghel. „Săptămâna de dinaintea exploziei detectorul a pornit de trei ori. Au venit cei de la Berg și l-au schimbat tot de atâtea ori. A patra oară a pornit din nou. Au venit din nou și au măsurat și au spus că în biroul meu nu sunt gaze, apoi au plecat. Ceea ce a urmat se știe", spune avocata Daniela Lenghel. Avocata confirmă teoria anchetatorului și anume că nu s-a simșit miros de gaze. "Eu nu am simțit niciun miros. Detectorul s-a declanșat și așa am aflat că e ceva în neregulă. Biroul meu e praf. O să fac o evaluare și o să cer despăgubiri", mai adaugă avocata Lenghel.

PRECEDENTUL DE LA ZALĂU În urmă cu cinci ani, un bloc din Zalău a sărit în aer din cauza unei acumulări de gaze care a provenit de la magistrala de alimentare a cartierului Dumbrava. Era dimineața zilei de 14 septembrie 2007, când blocul E24 a explodat. Pereții grei de beton de la parter s-au prăbușit în subsol, iar etajul 1 a căzut până la parter.

Doi tineri au murit în aceea explozie iar alte opt persoane au fost internate în spital. În total, 19 familii au rămas fără un acoperiș deasupra capului, blocul fiind demolat câteva zile mai târziu.

Prima fază la Zalău: negare totală din partea E.On

Între cazul de la Zalău, de acum cinci ani, și cel de la Sighetul Marmației, de acum două zile, există o legătură. Acumularea de gaze a provenit de la conducta magistrală care a fost perforată. La Zalău, punga de gaze s-a acumulat în subsolul imobilului, în timp ce la Sighetul Marmației în biroul notarului public Gheorghe Sas și în toaletele clubului Euphobia.

Paralelismele dintre cele două cazuri demonstrează că autoritățile nu au învățat nimic din dezastrul de la blocul E24. La Zalău, în prima fază, cei de la E.On Gaz nu au închis gazul pe conducta magistrală și au crezut tot timpul că scurgerea de gaze a provenit de la o instalație defectă.

Abia după 12 ore de la dezastru, cei de la compania de gaze s-au apucat să sape pe stradă unde se afla blocul deoarece și-au dat seama că acumularea de gaze a provenit de la conducta magistrală.

La Sighet exact la fel: nu şi-au dat seama că scurgerea e din stradă

La fel s-a întâmplat și la Sighet. Ca într-un film cu proști, cei de la firma Berg Sistem Gaz, care administrează rețeaua de gaze naturale din Sighet au anunțat că au oprit alimentarea cu gaze a imobilului. Numai că în realitate, clădirea nu era racordată la rețeaua de gază. Atunci se ridică întrebarea ce anume au oprit? Erorile grave ale firmei Berg şi ale ISU au făcut posibilă cea de a doua explozie.

Astfel, de la ora 1 noaptea, când a avut prima explozie la clubul Euphobia, și până la 10 dimineața, când a avut loc ce-a de  doua, gazele naturale au continuat să se acumuleze, de data aceasta în biroul notarului. Ca și la Zalău, și la Sighet autoritățile și-au dat seama târziu de tot că acumularea provine de la rețeaua stradală. Era prea târziu însă. Zece persoane, anchetatori, pompieri de la ISU Sighet şi muncitori de la compania de gaz au fost răniți grav de a doua explozie. La Zalău, reţeaua era expirată de 8 ani. Oamenii reclamau şi nimeni nu găsea scurgerea

Cazul de la Zalău a stat pe masa justiției române vreme de cinci ani. Curtea de Apel Oradea a decis definitiv ca firma E.On Gaz să achite despăgubiri materiale și morale celor care și-au pierdut casele.

Dincolo de bani, judecătoriu au decis că, la Zalău, rețeaua stradală avea depășit termenul de bună funcționare cu opt ani. Mai mult, cu o lună înainte de explozie, angajații de la E.On Gaz au făcut un control în zonă și au scris în procesul verbal că nu există scurgeri de gaze nici în bloc și nici în căminele de vane din fața imobilului. Aceasta în ciuda numeroaselor reclamații depuse de cei care locuiau în blocul E24 că în bloc se simte miros de gaz. Ancheta efectuată la Zalău a stabilit că gazul care s-a scurs din conducta defectă a intrat în subsolul blocului prin sistemul de canalizare. La Sighet, exact la fel: gazul a intrat prin canalizare Prefectul de Maramureș, Alexandru Socol, spune că ancheta efectuată până în prezent de autorități conduce la ideea că acumularea de gază a provenit de la conducta subterană care traversează zona. „Se pare că o îmbinare de tip T a fost de vină. Această îmbinare a fost decupată și trimisă la expertiză. Din câte am aflat, gazul a intrat în clădire prin sistemul de canalizare. Această variantă este cea mai solidă, aceasta pentru că întreg imobilul, ca și zona respectivă, nu era racordată la rețeaua de gaze naturale", a explicat prefectul.

Acesta nu a putut explica nici bâlbâiala autorităților locale, care, în prima fază, au anunțat că au oprit alimentarea cu gaze la imobilul respectiv, asta deși acesta nu era racordat, și nici faptul că nu a fost oprit gazul în zona respectivă. „Ce vă pot spune este faptul că încă nu s-a dat drumul la gaze prin respectiva conductă. Se fac anchete peste anchete, se audiază martori și apoi vom vedea". CITIȚI ȘI:

  • Martor la a doua explozie de la Sighetu Marmaţiei: "Nu ştiai care era pompierul, care era poliţistul, pentru că erau arşi complet" 
  • Sute de oameni puteau muri în explozia din Sighet
  • EXPLOZII ÎN LANŢ LA SIGHET: Căpitanul ISU Dacian Marina, în stare critică. A intrat primul şi suflul l-a prins din plin
  • EXPLOZII LA INDIGO. Craiova – 2006, Sighetu Marmaţiei – 2012

Ne puteți urmări și pe Google News