Vicepreşedintele chinez, în Iowa, după 27 de ani, şi la un meci de baschet în Los Angeles

Vicepreşedintele chinez, în Iowa, după 27 de ani, şi la un meci de baschet în Los Angeles

Vicepreşedintele chinez Xi Jinping, aflat într-o vizită oficială în SUA, susţine că ţara sa respectă drepturile omului. La un prânz oferit de Departamentul de Stat american, oficialul de la Beijing a recunoscut, însă, că există loc pentru îmbunătăţiri în acest domeniu, relatează BBC.

Pe de altă parte, Xi Jinping şi preşedintele Barack Obama au discutat despre probleme financiare şi comerciale, ca şi despre poziţia Chinei referitoare la situaţia din Siria, au precizat oficialii de la Washington.

Obama a declarat că o relaţie bună între cele două naţiuni este "vitală". Iar Xi a spus că speră ca vizita sa să aprofundeze legăturile şi prietenia între cele două puteri mondiale. Dispute comerciale şi financiare

Liderul, în vârstă de 58 de ani, este de aşteptat să-i succeadă la putere preşedintelui Hu Jintao, care trebuie să se retragă de la conducerea Partidului Comunist, la finalul acestui an, şi de la conducerea ţării în 2013.

China şi SUA au avut unele dispute pe teme legate de comerţ, moneda de schimb valutar şi drepturile omului. Iar faptul că reprezentanţii chinezi în Consiliul de Securitate al ONU s-au opus unei rezoluţii referitoare la Siria i-a nemulţumit şi mai mult pe americani. Xi se va afla în SUA toată săptămâna şi a precizat că a discutat deja despre problema respectării drepturilor omului cu omologul său american, Joe Biden, şi cu secretarul de Stat Hillary Clinton. "Am subliniat faptul că China a făcut progrese imense, recunoscute de partenerii noştri, în domeniul drepturilor omului, în ultimii 30 de ani, de când ţara s-a reformat şi s-a deschis", a spus el. "Sigur că întotdeauna este loc de mai bine, când este vorba despre acest domeniu sensibil", a precizat oficialul chinez. Declaraţiile sunt similare cu cele făcute de preşedintele chinez Hu Jintao, în timpul vizitei sale de anul trecut, la Washington. Demonstraţii pro Tibet

Dar vizita lui Xi Jinping vine în contextul îngrijorărilor faţă de înăbuşirea revoltelor din Tibet, mai mulţi protestatari adunându-se, ieri, în faţa Casei Albe pentru a sublinia acest lucru. Unii purtau steaguri tibetane şi strigau lozinci precum "Xi Jinping: Tibetul va fi liber".

Mai târziu, vicepreşedintele chinez s-a întâlnit cu secretarul Apărării, Leon Panetta, la Pentagon, unde a fost întâmpinat cu garda de onoare. Vizita lui Xi Jinping a fost făcută la invitaţia lui Joe Biden, care a fost, la rândul său, oaspete în China, anul trecut. După 27 de ani, înapoi în Iowa Xi Jinping va mergea, azi, în statul Iowa, unde se va întâlni cu cei care i-au fost gazde la prima sa vizită în SUA, în 1985, când era un oficial local din China. Cei care l-au găzduit atunci, la o mică fermă din Muscatine, şi l-au plimbat prin zonă, pentru a învăţa despre recolte şi practici în domniul creşterii animalelor, s-au declarat suprinşi să afle că vicepreşedintele vrea să-i revadă pe parcursul şederii sale în SUA. "Sunt uimit că are timp în programul său încărcat să se întoarcă în comunitatea din Muscatine", a spus Eleanor Dvorchak, a cărei familie l-a găzduit timp de două nopţi, acum 27 de ani.

Oficialul chinez va pleca, apoi, la Los Angeles, Califronia, pentru a se întâlni cu oameni de afaceri şi va asista, se pare, la un meci de baschet al echipei LA Lakers, vineri.

La finalul acestei vizite, oficialul de la Beijing va pleca spre Irlanda şi Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News