Facebook e mic copil. Iată cele mai mari 10 listări la bursă din istorie

Facebook e mic copil. Iată cele mai mari 10 listări la bursă din istorie

Listarea Facebook pe bursă ar putea aduce acţionarilor peste 5 miliarde de dolari. Este o sumă mare, însă departe de cea mai profitabilă listare pe piaţa de capital din istorie. Publicaţia franceză "Les Echos" a făcut un clasament al primelor zece cele mai profitabile listări din lume.

1. AgBank, China: 22,1 miliarde de dolari Agricultural Bank of China a fost listă, în luna iulie 2010, pe bursa din Shanghai, apoi la cea din Hong Kong. Cu o strângere de fonduri de 22,12 miliarde de dolari, banca de stat din China, a treia cea mai mare din ţară, a reuşit să strângă cele mai mari lichidităţi datorită unei listări pe piaţa de capital. De altfel, printre cele mai mari 15 IPO-uri (oferte publice iniţiale – trad. engl.) din istorie, se regăsesc cinci instituţii din China.

2. ICBC, China: 21,9 miliarde de dolari Industrial & Commercial Bank of China a adunat 21,93 miliarde de dolari atunci când şi-a marcat intrarea pe piaţa de capitală, în luna octombrie a anului 2006. De asemenea, acţiunile băncii au fost cotate la Shanghai şi la Hong Kong. Banca afişa, la finele deceniului trecut, cea mia mare capitalizare din lume. Astăzi, Apple valorează de două ori mai mult.

3. AIA Group, Hong Kong: 20,5 miliarde de dolari În octombrie 2010, compania specializată în asigurările de viaţă, filiala asiatică a corporaţiei americane AIG, AIA Group din Hong Kong, a adunat 20,49 miliarde de dolari la Hong Kong. În luna respectivă, cele circa 100 de oferte publice iniţiale realizate în Asia au permis marcarea unei luni record, având în vedere că valoarea noilor listări a ajuns la 50 de miliarde de dolari în întreaga lume.

4. Visa, SUA: 19,7 miliarde de dolari Reţeaua de carduri bancare, înfiinţată în anul 1958 şi rebotezată Visa în 1976, a intrat la bursă în luna martie 2008. Cea mai importantă ofertă publică iniţială realizată în Statele Unite ale Americii a reuşit să fie pusă la punct în plină criză financiară. Valoarea acţiunilor societăţii a crescut de peste două ori în aproape patru ani, depăşind pentru prima dată nivelul de 100 de dolari, pe 20 decembrie 2011.

5. NTT Mobile, Japonia: 18,4 miliarde de dolari NTT Mobile a fost listată pe piaţa de capital în octombrie 1998, o perioadă de maximă euforie pentru valorile tehnologice şi telecom. Însă acţiunile s-au depreciat, în timp, situându-se departe de nivelurile de vârf atinse în timpul bulei internetului. Devenită între timp NTT DoCoMo, grupul este al treilea operator mobil din lume.

6. General Motors, SUA: 18,1 miliarde de dolari La un an şi jumătate după faliment, constructorul auto american a revenit triumfător pe Wall Street în luna noiembrie 2010. Folosindu-se de opţiunea de alocare suplimentară de acţiuni, nivelul sumelor atrase în urma listării a atins 23,1 miliarde de dolari. Este un succes care simbolizează renaşterea spectaculoasă a acestui fost gigand industrial.

7. Enel, Italia: 17,4 miliarde de dolari Prima companie europeană din clasament, Enel a fost listată pe Bursa din Milano în noiembrie 1999. Nu este nici o bancă, nici un operator telecom, ca majoritatea companiilor care au intrat în top. Este vechea companie naţională italiană de electricitate, înfiinţată în 1962. Preţul acţiunii a scăzut de la 6,83 euro la listarea pe bursă până la 3,15 euro, la începutul acestui an.

8. Nippon Telegraph, Japonia: 13,6 miliarde de dolari Acţiunile fostului monopol public de telecomunicaţii japoneze NTT (Nipon Telegraph and Telephone), privatizat în 1986, au fost oferite pentru prima oară publicului în luna octombrie a aceluiaşi an. Grupul a adunat, pentru acel moment, o cantitate record de bani în urma listării. Cotată la Tokyo în februarie 1987, acţiunea a atins în luna mai un vârf pe care nu l-a mai repetat de atunci încoace. Astăzi, acţiunea valorează de zece ori mai puţin.

9. Deutsche Telecom, Germania: 13 miliarde de dolari Cotarea la bursă a primului operator de telecomunicaţii european a demarat pe 18 noiembrie 1996. Deutsche Telecom a cedat un sfert din capitalul său în cadrul celei mai importante privatizări din istoria Europei. Bursa şi-a modificat programul pentru a permite traderilor să negocieze volumele schimburilor şi să fie mai apropiaţi de Wall Street. Acţiunile au atins maximul istoric pe data de 3 martie, 103,5 euro/acţiune. Astăzi, o acţiune Deutsche Telecom valorează mai puţin de 10 euro.

10. Bank of China, Hong Kong: 11,2 miliarde de dolari Fondată în 1912, Bank of China este cea mai veche bancă din China şi una dintre cele mai mari patru bănci comerciale din ţară. Bank of China şi-a listat pe bursă, în mai 2006, un sfert din capital. La listare, o acţiune valora 2,95 de dolari din Hong Kong, iar preţul acesteia a ajuns, la începutul acestui an la 3,3 dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News