Omul din centrul SCANDALULUI ACTA: feţele lui Mr. Dotcom, cel mai vânat pirat din lume
- Georgeta Petrovici
- 1 februarie 2012, 13:17
Rebelul Kim s-a transformat dintr-un hacker ieftin într-un miliardar excentric. FBI l-a arestat după ce site-ul său de descărcat filme şi muzică ajunsese cel mai mare furnizor de distracţie din SUA.
Prăbuşirea MegaUpload, site-ul de file-sharing cu peste 150 milioane de utilizatori, este cea mai mare lovitură dată pirateriei din era Internetului. A fost o reacţie fulgerătoare a autorităţilor americane după ce proiectul de lege anti-piraterie, SOPA, a fost amânat din cauza reacţiei dure a societăţii civile.
Creatorul MegaUpload pare mai degrabă un spirit al vremurilor actuale decât o persoană reală. Kim Schmitz şi-a schimbat numele în Dotcom şi a împânzit prin toată lumea 1.630 de servere. Ajunsese să câştige 115.000 dolari pe zi printr-o mişcare care se rezumă astfel: "Vă ofer spaţiu nelimitat să descărcaţi tot ce vreţi. Vărsaţi aici". Acum i se impută un prejudiciu de 500 de milioane de dolari din cauza nerespectării proprietăţii intelectuale.
Cele două idei geniale ale lui Kim
Joia aceasta, procurorii Tribunalului din statul Virginia au de gând să şteargă definitiv serverele MegaUpload, pe care vreo 50 milioane de americani îşi stocau inclusiv documente importante de la serviciu. Dependenţa de MegaUpload a fost atât de puternică încât devenise hard-ul extern al oricărui american de rând.
Germano-finlandezul Kim Schmitz a avut o idee genială, luând faţa altor site-uri de sharing: a oferit un soft automat de descărcare a fişierelor. Asta făcea munca utilizatorilor mult mai simplă, pentru că pe alte platforme gratuite (DC++, Strong DC, uTorrent) trebuie să-ţi faci rost singur de un program necesar download-ului şi asta necesită nişte cunoştinţe de IT. Iar a doua sclipire a lui Mr. Dotcom a fost să-şi cumpere servere, oferind spaţiu de stocare, ceea ce celelalte site-uri de sharing nu oferă.
Abonamentul pe viaţă: 260 de dolari
În ultimii cinci ani, Kim Dotcom a încasat minim 110 milioane de dolari anual, conform The Wall Street Journal, care citează autorităţile americane. Serviciile sale nici măcar nu erau scumpe: până în 5 GB puteai descărca orice gratuit, iar un abonament lunar era de 13 dolari, de cinci ori mai puţin decât un abonament la cablu în America.
Un abonament pe viaţă la MegaUpload te costa 260 de dolari, astfel că site-ul ajunsese să fie vizitat zilnic de 50 milioane de oameni, mai mult decât toate audienţele televiziunilor americane adunate la un loc.
Kim le-a dat cu tifla mulţi ani, devenind un mit în America şi fiind văzut ca un miliardar excentric. De mic a fost hacker, fiind condamnat pentru spargere de coduri personale, pe care le punea la dispoziţia traficanţilor de carduri clonate.
La 30 de ani a hotărât să devină bogat, înregistrând în Hong Kong, teritoriu chinez, MegaUpload. I-a mers de minune până săptămâna trecută.
Acum şi-a angajat cei mai scumpi avocaţi şi îşi pregăteşte apărarea. Dotcom rânjeşte industriilor tradiţionale de după gratii şi promite că se va întoarce. 115.000 de dolari pe zi câştiga Kim Dotcom din abonamentele la Megaupload, site care funcţiona sub principiul "împrumutului" de fişiere între prieteni
SE CONSIDERĂ UN REFORMATOR AL TIMPULUI SĂU
Inamicul public nr. 1 are conac de 30 milioane de dolari din piraterie
America s-a isterizat când a văzut conacul de 30 milioane de dolari pe care Kim Dotcom şi-l cumpărase în Virginia precum şi garajul cu zeci de limuzine pe care acesta şi-l expunea pe Internet. A fost aroganţa unui tip care părea să fi dat de cornul abundenţei, care nu se goleşte niciodată.
Kim Dotcom s-a considerat un personaj reformator şi un om de afaceri corect. El afirmă că serviciile oferite de Megaupload nu diferă cu nimic de cele oferite de Rapidshare sau YouTube. Dotcom se consideră un ţap ispăşitor şi e convins că totul se datorează tinereţii sale zbuciumate, când a trăit din spargerea codurilor informatice.
Kim Dotcom, născut Kim Schmitz, este un programator şi om de afaceri germano-finlandez. În 20 ianuarie 2012, cu o zi înainte de aniversarea sa, a fost reţinut de autorităţie neo-zeelandeze, sub acuzaţia de încălcare a drepturilor de autor.
Escrocherii de milioane
Ca adolescent, Kim Dotcom a devenit faimos în ţara natală, Germania, după ce a spart mai multe sisteme informatice în SUA, fiind ulterior arestat pentru furtul de date ale unor carduri. În 1998, a primit o condamnare de cinci ani cu suspendare, pentru fraudă informatică. În 2001, a cumpărat acţiuni de 375.000 de dolari la LetsBuyIt.com, o companie aproape falimentară, şi şi-a anunţat intenţia de a investi 50 de milioade de dolari în aceasta. Nu deţinea fondurile necesare, dar anunţul lui a făcut ca acţiunile LetsBuyIt.com să crească cu 300%.
Dotcom şi-a vândut repede partea lui şi a făcut un profit de 1,5 milioane de dolari. A fost iar condamnat cu suspendare.
În martie 2005, Dotcom a fondat Megaupload Limited, cu sediul în Hong Kong. Site-ul companiei a devenit al 13-lea cel mai popular site de pe Internet, cu 50 de milioane de vizitatori pe zi şi estimat a avea 4% din tot traficul de internet. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/YVZTIuyzbEY?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/FVoM7WPgbxc?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Citiţi şi:
- Megaupload.com, unul dintre cele mai mari site-uri de sharing, închis de autorități
- Arestare spectaculoasă în Noua Zeelandă. Cel mai mare pirat al internetului s-a ascuns de poliție într-o cameră blindată
- Cazul megaupload. "Cel mai mare pirat al Internetului", în fața instanței