Un tânăr român, cel mai bun student al unui MBA de top
- Cristina Olivia Moldovan
- 16 ianuarie 2012, 23:42
Timp de un an, Daniel a studiat în Madrid cot la cot cu 450 de studenţi din toată lumea, care se pregătesc să devină manageri de top. Costul MBA la IE Business School este de 53.000 de euro.
Daniel Bobu are 30 de ani şi este din Bucureşti. La finalul anului trecut, în amfiteatrul IE Business School din Madrid, 450 de studenţi internaţionali şi zeci de profesori l-au aclamat şi i-au strigat numele când a urcat pe scenă pentru a primi diploma de cel mai bun student al programului de MBA al IE Business School. În sală era şi soţia lui, iar de la Bucureşti părinţii urmăreau festivitatea în direct, pe internet.
O noapte face diferenţa
Cum ai reuşit performanţa? A fost un cumul de factori. M-a ajutat mult experienţa variată pe care o am, pentru că am lucrat în mai multe locuri încă din timpul facultăţii, iar trei ani am condus propria firmă. Şi susţinerea familiei a fost crucială. Pentru ca eu să pot învăţa şi să nu pierd timp pe drum, mă vizita soţia, o dată la două săptămâni. Am avut colegi care au venit cu familia, iar o parte din timpul lor era dedicat acesteia. Eu m-am putut axa mult pe studiu, iar munca intensă a fost foarte importantă.
Toţi studenţii erau foarte buni, iar dacă reuşeai să stai o noapte să aprofundezi ceva, acele ore chiar făceau diferenţa. Am împărţit un apartament cu un portughez şi un columbian, iar când vedeam că la 2, 3 dimineaţa învaţă şi ei, ştiam că aceasta e abordarea corectă. Ce ai învăţat în acest program? În prima parte am studiat materii de bază pe care trebuie să le stăpânească un manager: marketing, strategie, contabilitate, economie, finanţe, etc. A urmat apoi un studiu aplicat, cu multe cursuri la alegere, iar eu m-am axat pe marketing şi finanţe.
Ce profesori ai avut? Au fost profesori din toată lumea, cu CV-uri impresionante. Prima categorie de cursuri a fost predată de profesori "grei", cu doctorate obţinute la marile universităţi din lume, profesori universitari, consultanţi şi/sau angajaţi în multinaţionale. Pentru cea de-a doua categorie de cursuri, profilul lor era mult mai practic. Nu aveau neapărat toţi doctorat, dar aveau cariere deosebite, erau specialişti aflaţi pe poziţii înalte în companii mari.
Colegi unul şi unul
Ce te-a impresionat la ei? Pe lângă CV-ul impresionant, ştiau să interacţioneze cu studenţii. Sistemul de învăţare este foarte diferit de al nostru. Noi suntem obişnuiţi să stăm în bancă şi să luăm notiţe, însă la MBA 20% din notă se dă pentru participarea la clasă. Profesorii deţin o tehnică foarte fină prin care îi stimulează şi pe cei timizi, care au prioritate la răspuns în faţa celorlalţi.
Ce fel de colegi ai avut? Toţi studenţii aveau un profil puternic. Trebuie să ai experienţă ca să fii acceptat la un MBA de top şi cu cât e experienţa e mai mare, cu atât cresc şansele să fii acceptat. Am avut mulţi colegi CEO, care au pornit propria afacere şi erau multimilionari după ce au vândut-o. Semnaseră clauze de non-concurenţă şi se reorientau spre alte domenii, iar un MBA îi putea ajuta.
Din ce ţări erau? Proveneau din 80 de ţări, iar mulţi aveau dublă sau triplă cetăţenie, vorbeau fluent cinci, şase limbi şi aveau experienţă puternică în spate. Spre exemplu, în prima mea echipă, aveam o colegă din Elveţia- director de marketing în industria petrolieră, alta din Costa Rica- bancher, una din Nepal care lucra în marketing în industria farmaceutică, altul, indian- consultant în domeniul IT şi cu experienţă în afacerea familiei, un coleg american care lucrase în China în domeniul financiar, altul din Irlanda care era inginer IT în Finlanda. Aproape nimeni nu lucra în ţara lui.
Cât te-a costat MBA-ul şi de ce ai făcut această investiţie? Ştiu clar că îmi doresc să rămân în mediul corporatist şi că vreau să lucrez în marketing. Mulţi fac MBA ca să schimbe profilul, eu l-am făcut pentru perfecţionare. Taxa a fost 53.000 euro, iar costurile de trai în Madrid încă 20.000 de euro.
Am primit o bursă parţială din partea IE Business School, sub forma unui fellowship, adică a trebuit să lucrez un număr de ore în cadrul departamentului lor de marketing. Restul, a fost acoperit dintr-un împrumut bancar şi din economii personale. Nu pot să spun concret cât a fost bursa, am semnat un contract de confidenţialitate în acest sens cu universitatea. "E mai importantă investiţia în educaţie decât cea într-un BMW. Educaţia îmi dă satisfacţii. Ca orice copil, visam să devin fotbalist, dar părinţii m-au împins spre studiu şi am prins drag de carte.“ DANIEL BOBU, absolvent de MBA
RECUPERAREA INVESTIŢIEI
Cu cât creşte salariul după MBA
Daniel Bobu a absolvit Academia de Studii Economice, iar când a fost acceptat la IE Business School era angajat la Vodafone, ca manager pe segmentul de corporaţii. Acum, la absolvirea MBA-ului, îşi doreşte o carieră în marketing, într-o multinaţională, fie în ţară, fie în Europa. Deocamdată, analizează piaţa şi opţiunile de muncă.
MBA-ul urmat este în top 10 al celor mai bune din lume, conform unor publicaţii precum Financial Times ori Business Week. Aceleaşi surse arată că absolvirea acestui MBA aduce creşteri salariale de aproximativ 36%. Mai jos, festivitatea de premiere, în cadrul căreia Daniel a fost desemnat cel mai bun student
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/vW8f0HNMYKU?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>