EXCLUSIV EVZ: Mămica din clasa a VII-a, drama completă. Lecţia de viaţă oferită de directoarea şcolii
- Nicoleta Ene
- 7 ianuarie 2012, 18:36
VIAŢĂ. Celebrul film Juno este depăşit în intensitate de cazul Denisei, fata de 14 ani din Craiova care a născut. EVZ vă spune o poveste de un dramatism rar.
Denisa a născut în vacanţa de iarnă. Când colegii ei se pregăteau să întâmpine noul an cu artificii, ea a intrat în travaliu, iar medicii au dus-o în sala de operaţie. Primul născut din anul 2012 a fost fetiţa ei de 2,400 kg care a primit la naştere un scor APGAR 9, doar pentru că s-a născut prin cezariană. Chipul îi radiază în salonul Spitalului Filantropia din Craiova. Mămicile ies de la alăptat şi printre ele este şi Denisa. Dar este doar o fetiţă firavă, nici n-ai spune că din trupul ei ar fi putut ieşi un copil. Denisa are 14 ani şi e abia într-a VII-a. În 17 decembrie, cu două săptămâni înainte de-a naşte, venea la şcoală să-şi încheie situaţia şcolară, cu medii la Fizică, Geografie, Gramatică... Denisa e prima mămică de gimnaziu din mediul urban românesc. Pe 15 ianuarie se întoarce la şcoală. N-are o problemă cu asta.
Armand, tatăl de 14 ani, s-a evaporat
Sub ochii căprui are cearcăne, iar părul negru şi lung îi cade pe faţa plânsă când este întrebată ce va face de acum încolo. "Nu ştiu ce voi face, nu ştiu, vreau doar să am linişte acum, sunt destul de tulburată. Mă doare că lumea nu mă lasă în pace, că mă judecă fără să mă cunoască. Nici cu fetiţa nu ştiu ce voi face, aştept să vină tata“, spune, printre lacrimi, minora devenită mamă. Tatăl nu şi-a văzut fetiţa. La începutul lui decembrie, familia sa, emigrată, l-a chemat în Anglia pentru a sta departe de Denisa. "Chiar dacă vor avea un copil, familia noastră, în special mama, nu este de acord cu relaţia lui cu o româncă. Noi vrem să ia o fată din ţigănie care să ne respecte tradiţiile şi obiceiurile" a spus sora lui Armand, puştanul care i-a făcut un copil Denisei.
El, ţigan cu vilă, ea - frumuşică foc
Totul a început ca o dragoste la şcoală, cum sunt cu zecile în adolescenţă. Abia împliniseră 13 ani şi erau colegi de clasă, într-a VII-a. "Se iubeau ca doi nebuni, nu puteau să stea departe unul de celălat nicio clipă. Se ţineau de mână şi se sărutau pe furiş, iar uneori după-amiezele şi le petreceau la el acasă", povesteşte un coleg de clasă. "Erau invidiaţi de colegi. El, ţigan înstărit, cu vilă în cartierul Lăpuş, ea sărăcuţă, dar frumoasă, cochetă, şi cu un aer cosmopolit, pentru că mergea des în Italia, unde lucrează tatăl ei", spune una dintre profesoarele şcolii.
I-au despărţit ca în "Romeo şi Julieta"
În aprilie 2011, când totul era bine şi frumos, familiile lor au intervenit, pentru că făceau parte din două lumi diferite. Denisa a fost trimisă la tatăl ei, în Italia, iar Armand a rămas în ţară. Au vrut să-i despartă. Find afectat, băiatul a început să chiulească şi să rămână corigent. Ce n-au ştiut familiile este că tinerii s-au iubit înainte de-a se despărţi, ca de rămas bun. După două luni, Denisa şi-a dat seama că este gravidă. De frică, a vrut să se întoarcă în ţară, unde secretul îl mai ştia doar iubitul ei. "Mi-am vândut laptopul ca să-mi iau nişte medicamente care să provoace avortul. Dar se eliberau doar pe reţetă. S-a dus şi la chiuretaj dar sarcina trecuse de patru luni. "Ne-a minţit, dacă ne spunea, o rezolvam", spune mama Denisei.
Din solidarite, iubitul a rămas şi el repetent
În septembrie s-a întors la şcoală, unde a reluat clasa a VII-a, pentru că nu terminase anul. Armand a rămas şi el repetent, din solidaritate. Silvia Cârţu, directoarea şcolii face mărturisiri în premieră: "Mi-a spus adevărul pentru că vedeam că trupul ei se transformă. Am monitorizat-o şi n-am mai spus la nimeni. Profesorii ştiau doar că se îngraşă. A avut 48 de absenţe în primul semestru, din care 38 motivate medical. Răspundea corect la ore, şi-a încheiat semestrul cu 8,76. Armand venea şi el la şcoală şi o păzea la fiecare pas. Era felul lui de a-şi apăra iubita de eventuale atacuri verbale ale colegilor". La şapte luni, directoarea a dus-o la ginecolog. "Atunci a ieşit din carapacea ei, a plâns în faţa mea. Am luat-o de mână şi am dus-o acasă la maică-sa. L-am sunat pe tată în Italia şi le-am spus adevărul. Familia a susţinut-o, a fost consiliată psihologic, a venit la şcoală şi şi-a încheiat mediile", povesteşte directoarea Silvia Cârţu. Ea spune că a susţinut-o ca pe copilul ei, ca să nu-şi piardă minţile. "Eu, psihologul şi mama ei n-am lăsat-o să cadă la greu. Mi se reproşează că n-am anunţat autorităţile, dar sunt convinsă că am procedat exact cum trebuie", se apără profesoara.
O fată de 14 ani aflată la răscruce
Denisa locuieşte împreună cu mama ei într-o cameră de câţiva metri pătraţi dintr-un cămin de nefamilişti. Trăiesc din pensia de invaliditate a mamei şi din ceea ce le mai trimite tatăl din străinătate. Au datorii la întreţinere de 3.800 de lei. Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului Dolj a decis ca minora împreună cu fiica ei să locuiască timp de şase luni într-un centru maternal. "Acasă nu are condiţii. În Centru va fi tratată de depresia de care suferă şi va fi consiliată de specialişti", a declarat Florin Stancu, directorul instituţiei. Deocamdată Denisa nu a declarat fetiţa, dar nici nu şi-a exprimat clar intenţia de a renunţa la ea. Se află la o răscruce, aşteapă un semn de la iubitul din Anglia şi tot cursul vieţii sale se decide în aceste zile.
"Eu, psihologul şcolii şi mama ei n-am lăsat-o să cadă la greu. Am păzit-o ca pe fiica mea“, Silvia Cârţu, directoarea şcolii la care învaţă Denisa
Habar n-au de riscurile sexului Într-a V-a ar trebui să înceapă predarea Educaţiei sexuale
Având în vedere numărul mare de minore care îşi încep viaţa sexuală foarte devreme, pishologii apreciază că Ministerul Educţiei ar trebui să introducă în şcoli ca materie de sine stătătoare educaţia sexuală. "Educaţia sexuală trebuie să fie obligatorie încă de la clasa a V-a pentru că sunt tineri care îşi încep foarte de timpuriu viaţa sexulă fără să aibă habar de riscurile la care se expun, de traumele pishice prin care pot trece, că pot apărea sarcini nedorite sau diferite bolii. Ştiu că sunt părinţi care nu sunt de acord însă trebuie făcut ceva", este de părere Marga Nichifor, psiholog şcolar. În Dolj, la peste 100.000 de elevi înscrişi sunt doar 43 de psihologi şcolari. Copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătatea sau cei din familii destrămate au cel mai mult nevoie de consiliere psihologică. Denisa este un copil complet lipsit de experienţă. Tatăl e la mii de kilometri distanţă, iar mama suferă de o boală gravă.
CITIȚI ȘI:
- CAZ ŞOCANT LA CONSTANŢA. O fetiţă de 11 ani este însărcinată în 6 luni
- Mamele minore din Craiova au decis soarta copiilor
- Copiii cu copii: mame la 14 și 16 ani