EDITORIALUL EVZ. Siguranța corupților, mai presus de siguranța națională

EDITORIALUL EVZ. Siguranța corupților, mai presus de siguranța națională

Legea cartelelor pre-plătite este neconstituțională. Așa au stabilit judecătorii Curții Constituționale (CCR). Actul normativ prevede obligativitatea identificării celor care dețin astfel de cartele, a celor care le achiziționează, cât și a celor care se conectează la rețele publice de internet. În SUA și multe din țările Uniunii Europene, legislația de acest tip este un instrument eficient în combaterea terorismului. România a rămas însă în urma partenerilor occidentali.

Magistrații CCR au ajuns la concluzia că articolele legii nu sunt formulate precis, modalitatea de obținere și stocare nu este suficient de sigură, pentru a proteja datele cu caracter personal și pentru a preveni accesarea și utilizarea ilicită a acestora. Specialiștii în drept susțin că decizia CCR este corectă, pentru că legea a fost adoptată de Parlament într- o formă discutabilă. Deputatuljurist Daniel Fenechiu (PP-DD) reclamă faptul că Legea cartelelor pre-plătite a trecut prin Legislativ prea repede și, în consecință, nu a fost suficient dezbătută. În România, o astfel de lege n-ar contribui numai la combaterea eficientă a terorismului, ci ar sprijini substanțial lupta anticorupție. Este de notorietate că indivizii certați cu legea, politicieni, membri ai clanurilor interlope, sau simpli găinari, obișnuiesc să comunice cu ajutorul cartelelor preplătite, care le asigură anonimatul. Cel puțin în fața legii.

Este evident că intrarea în vigoare a unui astfel de act normativ va lovi serios grupurile infracționale organizate, din care fac parte și politicienii. În aceste condiții, își dorește cu adevărat actuala putere adoptarea Legii cartelelor pre-plătite? Vor baronii PSD, care îi controlează pe parlamentari, să ofere Justiției încă o pârghie anticorupție? Dacă legea este atât de importantă, de ce a fost adoptată de Parlament cu hibe? A fost o eroare, sau un gest intenționat? Modul în care acest act normativ a ajuns pe masa Curții Constituționale este bizar și poate fi o dovadă că răspunsul la aceste întrebări este „nu”.

Este suspect că cel care a sesizat CCR a fost Victor Ciorbea, zis și Avocatul Poporului. Până acum, Ciorbea a slujit cu credință Guvernul Ponta. A închis mereu ochii în fața grozăviilor legislative ale Executivului (modificarea Legii educației, sau legiferarea, prin ordonanță de urgență, a traseismului aleșilor locali). În aceste cazuri, așa-zisul Avocat al Poporului nu s-a sinchisit să sesizeze Curtea Constituțională. Oare Legea cartelelor pre-plătite l-a trezit brusc din letargie, sau a acționat la ordin politic? Dacă a acționat cu dezlegare de la stăpânire, cine a dat ordinul? Nu vreau să mă lansez într-un proces de intenție. Ar trebui totuși spus că ordinul a fost dat de cineva care a vrut să-i ajute pe corupți și, în același timp, să dea cu flit Americii și intereselor sale de securitate, care, nota bene, coincid cu cele ale României.

Este din ce în ce mai evident că, pentru PSD, siguranța corupților este mai importantă decât siguranța națională. Baronii se simt tot mai protejați. Sunt atât de relaxați încât îi înalță ode lui Victor Ponta. Mircea Cosma, de la Prahova, s-a transformat brusc în bard naționalcomunist. Stanciu Zisu amenință că va da foc țării, doar ca Ponta să ajungă președinte. Ministrul Justiției deschide anul școlar braț la braț cu doi inculpați: Mircea Cosma și fiul său, Vlad.

Agenția Națională de Integritate (ANI) cere invalidarea mandatelor incompatibililor din Parlament, pentru a pune în aplicare niște sentințe judecătorești definitive, dar senatorii o iau peste picior. Fac glumițe. Proaste. Cristiana Anghel (PC), fosta grevistă a foamei, care lupta cu „dictatura lui Băsescu”, vrea să le facă incompatibililor viața mai ușoară. Asociația Magistraților din România (AMR), condusă de Viorica Costiniu, soția unui judecător condamnat pentru corupție, încearcă să-l scoată de la Curtea Constituțională pe Daniel Morar, omul căruia îi datorăm eficiența DNA. Argumentul avocatului AMR este halucinant: „Băsescu ar putea numi un cal, e absurd”. Așa cum Caligula, după ce și-a pierdut mințile, și-a făcut calul senator. Pe măsură ce zilele din mandatul lui Traian Băsescu se scurg una câte una, forțele retrograde și anti-democratice reapar din cele mai întunecate cotloane ale societății și așteaptă, hămesite, să se facă dreptate până la capăt. Să se înfăptuiască dreptatea nelegiuiților.