Complexul Energetic Hunedoara trăiește de pe o zi pe alta. SUTE de oameni vor fi trimiși în ȘOMAJ
- Ciprian Iancu
- 21 iulie 2014, 00:00
Până la sfârșitul anului vor fi disponibilizați în jur de 400 de angajați, în condițiile în care Complexul a acumulat datorii de un miliard de lei. Pentru a ieși din impas, șefi i așteaptă soluția salvatoare de la chinezi
Deși s-a înființat în urmă cu doar doi ani, prin fuzionarea economică a minelor de huilă viabile cu termocentralele de la Mintia și Paroșeni, Complexul Energetic Hunedoara (CEH) „trăiește de pe o zi pe alta”, după cum recunoaște directorul companiei, Aurel Niculescu. Pentru a se salva de la faliment, CEH trebuie să-și reducă personalul și să se retehnologizeze masiv.
Niculescu spune că angajații trimiși în șomaj vor beneficia de plăți compensatorii, fără să precizeze și cuantumul acestora, pe motiv că nu sunt finalizate procedurile de adoptare a noului contract colectiv de muncă la nivelul companiei. „În acest an vor fi concediați între 300 și 400 de salariați. În cea mai mare parte este vorba despre oameni care îndeplinesc condițiile de pensionare la cerere, nu anticipat. Cea mai mare parte a posturilor vizate pentru reducere provin din divizia minieră. Este vorba în principal despre personal TESA și personal indirect productiv. O a doua etapă a reducerilor de personal va fi anul viitor. Restructurările se vor face în funcție de gradul de funcționare celor două termocentrale și, implicit, în funcție de cantitatea de cărbuie care trebuie produsă”, adaugă Niculescu.
Retehnologizare pe sute de milioane de euro
La începutul acestei săptămâni sunt așteptați la Deva reprezentanții unei mari companii chineze, interesată să participe la retehnologizarea Grupului 4 de la Termocentrala Mintia și la realizarea instalațiilor de desulfurare de la grupurile 3 și 4, fiind vorba de o investiție cuprinsă între 200 și 220 de milioane de euro. Conducerea CEH speră ca negocierea contractului să se finalizeze în termen de câteva zile, iar lucrările efective pentru modernizare să înceapă până la finele anului curent.
CEH Hunedoara se află în negocieri avansate și pentru achiziționarea de utilaje necesare în minele din Valea Jiului. De data aceasta, discuțiile se poartă cu parteneri din Polonia, iar bugetul prevăzut este de aproximativ 248 de milioane de lei. În ambele cazuri se dorește ca finanțarea să fie suportată prin credit-furnizor, partenerii străini urmând să-și recupereze banii, cu dobânzile aferente, în termen de 10 ani, perioada de grație fiind de trei ani.
„Se lucrează ca acum 50 de ani”
La ora actuală, CEH Hunedoara mai are aproximativ 6.600 de salariați. Cel mai probabil, numărul lor va scădea sub 6.000, la finele anului viitor. Directorul Complexului Aurel Niculescu, spune însă că, în cadrul planului de redresare economică, accentul va fi pus pe retehnologizare: „Se spune că nimeni nu are curajul să închidă exploatările din Valea Jiului, dar dacă nu se investește în retehnologizare, activitatea se va închide de la sine. Încă mai avem exploatări sau abataje, în care se lucrează la fel ca acum 50 de ani. Asta face ca, acum, costurile de extracție a cărbunelui să fie ridicate. După retehnologizare, în 2016, sperăm să reducem aceste costuri cu cel puțin 40 la sută.
Această situație, coroborată cu celelalte servicii pe care CEH le poate oferi rețelei naționale, ar conduce la situația în care acest complex, în anul 2017, să aibă pierderi zero. La ora actuală, situația noastră este foarte grea. Trăim de pe azi pe mâine”. În doar doi ani de la înființare, CEH Hunedoara a acumulat datorii în valoare de aproape un miliard de lei.