A şaptea zi de lovituri israeliene asupra Fâşiei Gaza. Israelul a lansat raiduri aeriene şi tiruri de artilerie

A şaptea zi de lovituri israeliene asupra Fâşiei Gaza. Israelul a lansat raiduri aeriene şi tiruri de artilerie

Israelul a lansat din nou luni dimineaţa raiduri aeriene şi tiruri de artilerie asupra Fâşiei Gaza, în a şaptea zi a unei ofensive care urmăreşte să neutralizeze Hamas şi tirurile sale cu rachete, în timp ce eforturile diplomatice pentru a dezamorsa criza se intensifică, relatează AFP.

Aceste noi lovituri au atins în special instalaţii ale brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa militară a Hamas, dar nu au provocat victime.

Pentru prima oară de la declanşarea acestei noi confruntări, o rachetă trasă din Siria a căzut pe platoul Golan, ocupat de Israel, fără să facă însă victime. Armata israeliană a replicat prin tiruri de artilerie vizând poziţii ale forţelor regulate siriene şi a asigurat că 'ţintele atinse au fost identificate'.

Armata israeliană a indicat, între altele, că 'mai multe rachete au fost trase din Liban asupra Galileei occidentale'. 'Nu a fost raportat niciun rănit pentru moment', a precizat Tsahal. Armata a mai arătat că a ripostat cu tiruri de artilerie şi a emis o plângere pe lângă forţele ONU dislocate în zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Israelul a lovit Hamas în Cisiordania, arestând cinci lideri ai mişcării islamiste la Nablus şi la Jenin, au relatat surse din serviciile de securitate palestiniene pentru AFP.

În pofida apelurilor comunităţii internaţionale, nici Israelul şi nici Hamas, care controlează Fâşia Gaza, nu par dispuse să negocieze încheierea ostilităţilor soldate cu 172 de morţi şi cel puţin 1.130 de răniţi până în prezent, în majoritate civili palestinieni, de la declanşarea operaţiunii botezate 'Protective Edge' ('Limita de protecţie').

În total, aproape 715 rachete au lovit Israelul şi peste 160 au fost interceptate de la declanşarea ostilităţilor, fără să facă victime.

Agenţia ONU responsabilă de refugiaţi palestinieni (UNRWA) a înregistrat prezenţa a 17.000 de refugiaţi în taberele sale duminică seara, faţă de 4.000 în cursul după-amiezii.

La Ramallah, preşedintele ANP Mahmoud Abbas a cerut, într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, să plaseze oficial Statul Palestina 'sub sistemul de protecţie internaţională al ONU'.