Erorile din noua Constituţie vor fi corectate

Erorile din noua Constituţie vor fi corectate

După observaţiile Comisiei de la Veneţia, Parlamentul nu va putea fi organizatorul referendumurilor, iar şeful statului va rămîne parte a puterii legislative.

După decizia USL ca viitoarea Constituţie să se voteze la pachet cu europarlamentarele, Comisia de revizuire a Legii fundamentale urmează să rediscute proiectul. Şedinţa în care urmau să fie analizate amendamentele formulate după observaţiile Comisiei de la Veneţia şi ale Consiliului Legislativ ar fi trebuit să aibă loc astăzi. Din cauza vremii nefavorabile, a fost amânată pentru 3 februarie. Potrivit unui document obţinut de mediafax.ro, articolele din proiectul de revizuire, la care membrii Comisiei ar putea renunţa, ori care trebuie rediscutate sunt:

  • Cel referitor la eliminarea şefului statului din rândul puterii executive, una din cele trei puteri în stat.
  • Se propune eliminarea prevederilor, adoptate iniţial de Comisia de revizuire, prin care se prevedea explicit că România este stat membru al UE şi al NATO. Erorile judiciare trebuie clarificate
  • Un alt text propus pentru eliminare, în urma observaţiilor Comisiei de la Veneţia şi ale Consiliului Legislativ, este cel potrivit căruia "este interzisă folosirea probelor obţinute ilegal" în cadrul unei cercetări judiciare.
  • Comisia ar urma să revină asupra prevederii conform cărei statul îşi poate exercita dreptul de regres împotriva judecătorilor pentru prejudicii cauzate prin erori judiciare în cadrul unei cercetări judiciare.

"Din perspectiva Comisiei de la Veneţia, textul ar trebui reanalizat atât din perspectiva reglementărilor europene, cât şi din punctul de vedere al noţiunilor utilizate (noţiunea de eroare judiciară reprezintă un concept prea vag)", se arată în explicaţia acestei propuneri.

  • Se are în vedere renunţarea la definirea Parlamentului drep "for suprem de dezbatere şi de decizie al naţiunii".
  • În cazul parlamentarilor se propune eliminarea menţiunii potrivit căreia "statutul juridic al deputaţilor şi senatorilor se stabileşte prin lege specială".

Prezenţa obligatorie la comisii, rediscutată

  • Membrii Comisiei de revizuire ar putea renunţa la prevederea conform căreia în Parlament nu se pot constitui alte grupuri parlamentare decât cele ale partidelor care au participat în alegeri.
  • Obligaţia persoanelor fizice de a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare va fi reanalizată.
  • Va fi rediscutată prevederea prin care, în cazul remanierilor guvernamentale, miniştrii vor fi anterior audiaţi în Parlament.
  • O nouă discuţie va avea loc în legătură cu acordarea dreptului Parlamentului de a aproba organizarea oricărui referendum sau pentru instituirea cvorumului de 30%.
  • Prevederea conform căreia Legislativul se poate autodizolva, prin adoptarea unei hotărîri cu două treimi din voturi, ar urma să fie eliminată.
  • Vor fi reanalizate şi prevederile referitoare la reprezentarea României la reuniunile Uniunii Europene de către preşedinte sau Guvern, dar şi prevederea conform căreia, în cazul unui eşec al referendumului pentru demiterea preşedintelui, Parlamentul ar fi dizolvat.
  • Comisia de revizuire intenţionează să rediscute oportunitatea introducerii mecanismului privind interceptarea comunicaţiilor şi a altor proceduri informative, posibile pentru 48 de ore, prin dispoziţia procurorului.

CSM, un rol important La rândul ei, Comisia Europeană a recomandat, în raportul MCV, ca obligaţia Guvernului şi Parlamentului de a respecta independenţa justiţiei să fie inclusă în Constituţia revizuită. Comisia a subliniat că este important să se ofere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) posibilitatea de a face observaţii cu privire la toate domeniile care ţin de sistemul judiciar. Mai precis, va trebui să se acorde atenţie excluderii acelor modificări care măresc posibilitatea politicienilor de a influenţa factorii de decizie din sistemul judiciar sau de a contesta independenţa şi autoritatea sistemului judiciar.

Ne puteți urmări și pe Google News