Au VOTAT! Francezii NU se lasă nici după atentatele SÂNGEROASE din centrul Parisului

Au VOTAT! Francezii NU se lasă nici după atentatele SÂNGEROASE din centrul Parisului

Deputaţii francezi au adoptat miercuri aproape cu unanimitate de voturi prelungirea campaniei de lovituri aeriene în Siria, decisă la începutul lui septembrie de preşedintele Francois Hollande şi intensificată după atentatele de la Paris de la 13 noiembrie, relatează AFP.

Deputaţii au votat cu 515 voturi pentru, patru împotrivă şi zece abţineri 'prelungirea angajamentului forţelor aeriene deasupra teritoriului sirian', aşa cum impune Constituţia în cazul unei intervenţii militare care depăşeşte patru luni. 

Anterior votului, ministrul apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat în cadrul unui discurs susţinut în Adunarea Naţională că 'fiecare dintre celelalte 27 de ţări (din UE) a decis să aducă un sprijin Franţei, fie sub forma unei contribuţii directe în teatrul de operaţiuni sirian, fie sub forma unui sprijin indirect pentru operaţiunile noastre din Levant sau a unui sprijin indirect în alte teatre de operaţiuni unde sunt angajate forţele franceze'. 

El nu a precizat însă natura acestui ajutor solicitat de Paris după atentatele teroriste de la 13 noiembrie din capitala franceză, soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi. Aceste atentate au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic, care controlează suprafeţe întinse în Irak şi Siria. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Până acum, Germania a anunţat că va trimite 650 de soldaţi în Mali, în timp ce Marea Britanie a pus la dispoziţia avioanelor de vânătoare franceze baza sa militară din Cipru. 

"Această acţiune colectivă la nivel european iniţiată de Franţa, prin activarea articolului 42-7 al Tratatului de la Lisabona, este o veste importantă", a mai menţionat ministrul francez. 

Săptămâna trecută, Franţa a invocat articolul 42-7 din tratatele europene, care prevede o clauză de solidaritate în caz de agresiune asupra unui stat membru UE.