Alimentația în timpul sesiunii este foarte importantă pentru a face față stresului provocat de examene
Sesiunea de examene, dar nu numai. Sesiune de examene în cadrul liceului sau la școlile generale solicită psihic copilul, de aceea el trebuie hrănit corespunzător.
"Nutriția corespunzătoare și somnul suficient sunt cei mai importanți factori care favorizează acumularea de energie necesară procesului de învățare. Tensiunea nervoasă se amplifică atunci când se lucrează după doar trei ore de somn, când alimentele pline de zahăr, grăsime și sare sunt principala sursă de alimentație. Organismul are nevoie de timp să asimileze alimentele și de aceea un mic dejun nutritiv, urmat de mese echilibrate pot susține stresul psihic. Un somn liniștit și odihnitor este influențat de tipul de alimente consumat și de aceea, cu o noapte înainte de examen, trebuie să se evite ingerarea de alimente care îngreunează digestia", a explicat, pentru AGERPRES, nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Dieta bogată în acizi grași, omega 3, care se găsesc în pește și nuci ajută la îmbuntățirea funcției cognitive. Cantitatea recomandată - de două - 3 ori pe săptămână
"Pe de altă parte, există și substanțe alimentare care inhibă activitatea cerebrală. Alcoolul și alimentele cu indice glicemic foarte mare sunt astfel de exemple, care pot cauza modificări ale nivelului glicemiei, cu impact major asupra comportamentului (agitație, anxietate)", a spus Alexandrescu.
Alimente care stimulează activitatea cerebrală - avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de pui, pește (ton, somon), semințele de in, germenii de grâu, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, soia, kefirul.
Nutriționistul a subliniat că substanțele care trebuie cât mai puțin consumate sau chiar eliminate, pentru o bună sănătate a minții, sunt alcoolul, aditivii alimentari artificiali, îndulcitorii artificiali, extractele de cola, grăsimile hidrogenate, nicotina.
Ea a arătat că în aceste perioade se recomandă să se consume orez, paste, cereale integrale și fructe dulci de sezon, deoarece aceste alimente sunt o bună sursă de energie și au un efect calmant asupra sistemului nervos și ajută la menținerea clarității mentale.
"În plus, aceste alimente conțin triptofan, un aminoacid care ajută sinteza serotoninei (neurotransmițător care stimulează relaxarea nervoasă). O dietă care să conțină orez brun sau paste integrale este recomandată, deoarece acestea se digeră ușor și eliberează lent energie. În plus, furnizează creierului glucoza necesară pentru performanța cognitivă. Trebuie așadar înțeles faptul că alimentele preferate ale creierului sunt carbohidrații complecși. Aceste substanțe au o moleculă formată dintr-un număr mare de atomi, motiv pentru care digestia lor la nivel intestinal durează mai mult și astfel energia se eliberează treptat, organismul fiind aprovizionat constant cu nutrienți", a explicat nutriționistul.
Lygia Alexandrescu a spus că o cină cu efecte pozitive, care poate fi consumată înainte de examen, trebuie să conțină legume verzi, proaspete, gătite la abur, carne de curcan, pește alb și brânză proaspătă.
sursa - agerpres.ro