Remus Cernea nu a reușit să salveze delfinii. Deputații i-au respins DEFINITIV proiectul

Remus Cernea nu a reușit să salveze delfinii. Deputații i-au respins DEFINITIV proiectul

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, astăzi, proiectul de lege iniţiat de deputatul independent Remus Cernea prin care delfinii erau declaraţi persoane non-umane şi beneficiau de anumite drepturi. Au fost înregistrate 192 de voturi pentru respingere, şapte voturi împotrivă şi 78 de abţineri.

"Tema protecţiei animalelor este una deosebit de importantă. Vă este cunoscut citatul din Ghandi care spunea că progresul moral a unei societăţi se recunoaşte prin faptul în care sunt tratate femeile şi animalele în acea societate. Am iniţiat acest proiect urmând o întărire a protecţiei delfinilor din Marea Neagră. După cum ştiţi, în urmă cu aproximativ 70 de ani, în Marea Neagră înotau aproximativ 2,5 milioane de delfini. Astăzi mai sunt estimaţi doar câteva zeci de mii. Din cauza activităţilor umane, din cauza pescuitului intensiv, din cauza vânării lor pentru o lungă perioadă de către statele riverane Mării Negre numărul lor a scăzut foarte mult", a încercat Cernea să-și convingă colegii.

El a adăugat că descoperirile ştiinţifice recente arată că inteligenţa acestor specii de delfini este una deosebit de ridicată, creierul lor este complex, iar viaţa socială a acestora este deosebit de dezvoltată.

"Probabil e un detaliu mai puţin cunoscut, dar delfinii chiar îşi acordă nume unii altora, au chiar dialecte diferite, au fost descoperite dialecte diferite, sunt zeci de mii de sunete distincte pe care le scot, care sunt modul lor de a comunica şi care este unul deosebit de complex. Mai mult, delfinii sunt singura specie care în sălbăticie salvează în mod constant vieţi omeneşti, asta înseamnă că sunt capabili de un raţionament moral, pentru că ei realizează că viaţa aceea este în pericol, că ea are preţ şi încearcă să o salveze uneori chiar riscându-şi propria securitate şi integritate corporală, pentru că au fost situaţii în care s-au opus unor rechini care se apropiau de înotători sau de persoane căzute în apă", a susţinut Cernea, citat de Agerpres.

Deputatul independent a mai spus că India este prima ţară care a recunoscut acest statut delfinilor, Curtea Supremă a statului New York a recunoscut acest statut pentru cimpanzei, iar Curtea Supremă din Argentina pentru urangutani, criteriul fiind inteligenţa şi faptul că aceste specii se recunosc în oglindă, "ceea ce arată gradul de conştientizare a propriei identităţi".

La rândul său, deputatul PNL Daniel Iane a precizat că problematica protecţiei animalelor este una importantă pentru legislaţia noastră şi că avem nevoie de o lege care să confere mai multă protecţie animalelor, dar forma în care a fost propusă de Cernea "lasă de dorit".  

"Și eu am acasă trei câini şi un motan şi sunt extrem de inteligenţi"  

"Pe lângă, să zicem aşa, fantasmagoria de declarare ca persoane non-umane a unor mamifere, vreau să vă spun că şi eu am acasă trei câini şi un motan şi sunt extrem de inteligenţi şi comunică între ei. De ce nu considerăm că pot să îşi pună şi nume? Nu ştim noi ce se întâmplă cu adevărat dincolo de acele schimburi de sunete dintre animale. În ceea ce priveşte însă delfinii, aici avem o problemă. Într-adevăr, numărul lor s-a împuţinat şi trebuie să intervenim. Rugămintea mea este, dacă avem asemenea iniţiative, să încercăm să facem astfel încât să fie o lege care se aplică pentru toate animalele, pentru că nu e vorba numai de delfini, ştim foarte bine că sunt cazuri de violenţă asupra animalelor casnice, e vorba de câini, cai, măgăruşi şi alte mamifere care mai trăiesc pe lângă casa omului", a încheiat Iane.

 Proiectul a fost respins şi de Senat.