Care sunt cele mai avantajoase tipuri de contracte de muncă pentru angajatori

Care sunt cele mai avantajoase tipuri de contracte de muncă pentru angajatori

În anumite industrii există tipuri de contracte de muncă care prezintă numeroase avantaje atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

Astfel, în industria producătoare, companiile optează cel mai des pentru contracte cu program de muncă în sistem de ture, în retail, contracte cu timp parțial, iar în IT, contracte care să ofere și un program flexibil sau posibilitatea lucrului de acasă, potrivit unui studiu Accace.

„Experiența vastă acumulată în zona de consultanță a muncii ne-a ajutat să identificăm exact care sunt tipurile de contracte de muncă avantajoase pentru companii, în funcție de industria în care sunt folosite. Mai mult decât atât, am găsit soluții pentru ca acestea să fie folosite și aplicate de companii respectând prevederile legale și nevoile angajaților, în egală măsură”, a explicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.

Astfel, companiile cu activitate de producție sunt sfătuite să opteze pentru colaborarea prin contract de muncă pe perioadă determinată, cu programe de muncă în sistem de ture, formă de colaborare ce le permite corelarea numărului de personal cu dinamica sezonieră a activității. Unul dintre beneficiile aduse pentru anagajat de către acest tip de colaborare este însuși programul în ture, de exemplu 12 ore lucrate după care urmează 24 de ore libere. Acesta dă oportunitatea individului de a investi timp și în alte proiecte personale sau chiar într-un al doilea loc de muncă cu fracțiune de normă.

Similare cu industria producătoare sunt companiile din retail, unde dinamica activității este stabilită mai degrabă de lansări de colecții, evenimente de shopping, precum Black Friday, sau perioade tradiționale de cumpărături, precum Paștele, Ziua Copilului, Crăciunul sau 1 Martie.

În retail, specialiștii Accace recomandă companiilor de profil să opteze pentru contracte de muncă pe perioadă determinată, cu timp parțial, cu fracțiune de normă de 4 sau 6 ore. Această formă de colaborare permite atât companiilor, cât și angajaților, să își organizeze activitățile astfel încât să acopere nevoile ambelor părți, dată fiind dinamica activității și media de vârstă a angajaților din industrie.

Ne puteți urmări și pe Google News