Afacere de corupție popească. Anchetarea episcopului de Oradea s-a lăsat cu spovedanii la DNA

Afacere de corupție popească. Anchetarea episcopului de Oradea s-a lăsat cu spovedanii la DNA

„Evenimentul zilei” vă prezintă detalii inedite dintr-un caz de corupție fără precedent, în care este implicat un înalt prelat, acuzat că a dat șpagă unui primar.

Episcopul grecocatolic de Oradea, Virgil Bercea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită și complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care sunt implicați mai mulți angajați ai Episcopiei și din Primăria Beiuș.

Bercea este nepotul de soră a lui Alexandru Todea - conducătorul clandestin al Bisericii Române Unite (1984-1990), numit cardinal, în 1991, de Papa Ioan Paul al II-lea. El este cea mai înaltă față bisericească, din România, judecată pentru corupție. Potrivit DNA, episcopul de Oradea i-a dat mită primarului din Beiuș un imobil aflat în proprietatea Bisericii Greco- Catolice, printr-un contract de parteneriat, semnat în august 2014, pe o perioadă de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă cinci ani.

Prin acest act, societatea Alge Dom Com – controlată de soția și mama primarului, Ecaterina Domocoș și Raveica Pop – a închiriat la un preț modest un imobil al Bisericii, cu suprafața de 353 de metri pătrați în centrul orașului.

Favorizarea

În schimb, Episcopia era scutită de impozite pentru 51 de spații comerciale și locuințe în Beiuș, nu primea amenzi pentru fațadele deteriorate, iar păstrăvăria din oraș funcționa fără autorizație eliberată de Primărie. Procurorii au descoperit că imediat după semnarea parteneriatului cu Episcopia, Alge Dom Com a subînchiriat unei bănci 110 metri pătrați cu suma de 772 euro/lună. Partea Episcopiei din această afacere era de 30% din chirie, 231 de euro.

Lista acuzaților:

● Virgil Bercea- episcop de Oradea;

● Ovidiu Constantin- administrator Episcopie;

● Stela Emilia Iambor- contabil-șef Episcopie;

● Adrian-Nicolae Domocoș (arestat) - primar Beiuș;

● Viorel Mateaș- secretar Primărie Beiuș.

„Se rezolvă pentru 20 de ani”

Primarul din Beiuș a avut o întâlnire și cu episcopul, potrivit unei interceptări, din 23 iulie 2014, dintre protopopul Ioan Mada și Virgil Bercea.

Mada: Alo!

Bercea: Da, părinte.

Mada: Lăudat să fie Iisus! Prea Sfințite! Rugăminte, dacă sunteți în Oradea mâine… Sunteți?

Bercea: Da, sunt la Oradea.

Mada: Ă… primiți-l, vă rog, 5 minute pe domnul primar. Vă rog tare mult! Mâine la prânz.

Bercea: Problema cu aia deja s-a… am înțeles că se rezolvă, s-o făcut pentru 20 de ani și trebe să accepte anumite condiții. Nu se poate altfel.

Mada: Bine, bine, na, da’… Vă rog!

Bercea: Da’, bine.

Mada: Bine, mersi! Lăudat să fie…!

„Îi de acord toată lumea!”

În iunie 2014, atunci când Episcopia a reziliat contractul de concesiune cu Alge Dom Com, și până la semnarea contractului de parteneriat, primarul Domocoș a încercat să pună presiune. „Du-te până pe Bihorului, unde-i păstrăvăria lu’ Boța... verifică dacă are autorizație de funcționare... Şi le faci o notă de constatare. Soliciţi autorizaţia, dacă are sau nu are. Şi închei un proces-verbal că nu are!”, erau ordinele edilului către un subordonat. „Amenda o stabilesc eu, luni!”, se dădea mare Domocoș. Într-o discuție interceptată, administratorul Episcopiei, Ovidiu Constantinescu, îi răspunde lui Domocoș ce a stabilit cu șeful său: „Noi am discutat problema acelor clauze pe care le am conturat cu dumneavoastră, deci punctele acelea toate sunt în principiu acceptate și îi de acord toată lumea”, sau „eu vă transmit ceea ce s-a hotărât aici, la noi, că nu pot eu să...”.

FOTO: Adrian-Nicolae Domocoș FOTO: BIHOREANUL.RO

„Primarul se obliga să susțină și să ajute Biserica”

Protopopul Ioan Mada a făcut un denunț la DNA în care arăta cum au stat lucrurile. El a explicat că Alge Dom Com concesionase clădirea încă din 2011.

„Din discuțiile purtate cu Adrian Nicolae Domocoș, cunosc faptul că primarul i-a relatat lui Ovidiu Constantin că Biserica Greco-Catolică va beneficia în continuare din partea Primăriei Municipiului Beiuș de scutiri de impozite pentru clădirile proprietatea Episcopiei și nu va emite amenzi pentru fațadele deteriorate ale clădirilor bisericii, în schimbul încheierii unui contract nou de închiriere pentru imobilul în cauză, în condiții favorabile pentru firma mamei sale. Totodată, primarul se obliga să susțină și să ajute Biserica Greco- Catolică și în alte situații, inclusiv cu ocazia autorizării magazinului de pește aparținând episcopiei. Înțelegerile dintre Domocoș și Constantin miau fost confirmate și cu ocazia discuțiilor purtate cu administratorul Ovidiu Constantin. În perioada respectivă, cu ocazia discuțiilor purtate personal la Oradea și la Beiuș cu episcopul Bercea Virgil în vederea nerezilierii contractului de concesiune încheiat în anul 2011 sau a încheierii unui nou contract de către Alge Dom Com direct cu Episcopia, i-am relatat acestuia toate discuțiile și promisiunile primarului Adrian Nicolae Domocoș în ceea ce privește scutirile de impozite pentru clădirile proprietatea Episcopiei, neemiterea de amenzi pentru fațadele deteriorate ale clădirilor bisericii și susținerea bisericii greco-catolice și în alte situații.”