Anunţ de ULTIMĂ ORĂ în Italia. Zeci de mame românce aşteaptă decizia cu sufletul la gură
- Mihai Oprea
- 25 noiembrie 2016, 10:17
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională atribuirea automată a numelui de familie patern prevăzută de actualul sistem normativ, când părinții intenționează să facă o alegere diferită
Acum va trebui să se aștepte depunerea sentinței, a cărei raportor va fi judecătorul Giuliano Amato, pentru a se înțelege care sunt motivațiile Curții de la baza deciziei luată pe 8 noiembrie. Deja în 2006 Curtea Constituțională tratase un caz similar, în care se cerea înlocuirea numelui de familie patern cu cel matern: în acea ocazie judecătorii legilor deși definind automată atribuirea numelui de familie al tatălui o «moștenire a unei concepții patriarhale a familiei», a declarat inadmisibilă chestiunea subliniind că revenea legiuitorului să găsească soluția rezolutivă, dar până astăzi nu a fost încă emisă nicio lege pe această temă, potrivit gazetaromaneasca.
Pe 24 septembrie 2014 Italia a sărbătorit finele patriarhatului. Cu 239 de voturi pentru, 92 împotrivă și 69 abțineri, Camera a aprobat propunerea de lege care anula obligația numelui patern pentru copii, lăsând în această privință libertate de alegere părinților. Din acea zi au trecut peste doi ani și ce s-a întâmplat cu legea? Acumulează praf în sertarele Comisiei de Justiție din Senat în așteptarea de a urma procedura pentru aprobare. Până una alta, în timp ce Parlamentul lâncezește, cuvântul a trecut la Curtea Constituțională, care s-a pronunțat privind recursul prezentat de Curtea de Apel din Genova pentru cazul unui cuplu care și-a văzut negată posibilitatea de a atribui fiului ambele numele de familie ale părinților.
Judecătorul a considerat că legislația în vigoare, prin impunerea numelui de familie al tatălui, încalcă principiul egalității de drepturi decretat de Constituție.
Decizia este foarte importantă și pentru mamele de altă naționalitate decât cea italiană. În Italia sunt peste 100.000 de familii mixte, în care unul dintre soți este de origine română. Astfel zeci de mii de mame pot cere ca numele românesc să îl poarte și copiii rezultați în urma căsătoriei cu un cetățean italian.