Cum te poate prinde Fiscul dacă nu declari chiriaşii
- Teodora Cimpoi
- 22 noiembrie 2016, 00:00
ANAF a început o campanie de verificare a locuinţelor care sunt închiriate, în contextul în care mulţi nu declarară chiriaşii. Inspectorii Fiscului se bazează pe „turnătoriile” administratorilor de bloc sau ale vecinilor
Fenomenul închirierilor la negru este alarmant în România. Pentru a-i face pe proprietari să se conformeze, Fiscul a luat cu asalt asociaţiile de proprietari, de la care speră să obţină informaţii preţioase despre cei care stau fără forme legale.
Asociațiile de proprietari le cer, deja, celor care au închiriate apartamentele să depună copii vizate de administraţia fiscală. „Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin organele sale abilitate să efectueze inspecţia fiscală, verifică, în astfel de situaţii, dacă există persoane fizice proprietare de imobile care au cedat folosinţa imobilelor respective (au închiriat) în scopul obţinerii de venituri, iar veniturile respective nu au fost declarate, în vederea impunerii, la organele fiscale teritoriale”, ne-au transmis reprezentanţii Fiscului. Mai mult, veniturile obţinute din închirierea imobilelor trebuie declarate chiar dacă nu s-a încheiat un contract în acest sens, mai spune ANAF.
Campania începută de Fisc mai are la bază un lucru: mulţi dintre cei care închiriază declară sume modice la Fisc. Pe de altă parte, tot ANAF spune că „administraţia fiscală nu impune o limită de sumă care să reprezinte contravaloarea folosinţei unui imobil”. Fiscul însă poate evalua veniturile şi nivelul cheltuielilor unei persoane care deţine mai multe proprietăţi.
Rudele nu sunt obligate să plătească chirie
ANAF mai spune că poţi locui la altă adresă decât cea de domiciliu fără să plăteşti chirie, dar forma legală prin care se poate face asta nu ţine de competenţa instituţiei.
„Dacă locatarii, inclusiv rude de orice grad ale locatorilor „închiriatori”, nu plătesc nicio sumă proprietarilor pentru a beneficia de folosinţa bunului cedat, persoanele fizice proprietare nu intră sub incidenţa legii fiscale, respectiv nu au nicio obligaţie declarativă sau de plată pentru faptul că în imobilele deţinute lucuiesc alte persoane”, spune Fiscul.
Cei care obţin venituri din chirii trebuie să plătească din acest an un impozit pe venit de 16% și o contribuție la sănătate (CASS) de 5,5%. În schimb, nu trebuie plătită contribuția la pensie (CAS). De asemenea, cota de cheltuieli forfetare (pentru reparaţii imobil, scară de bloc etc.) a crescut de la 25%, la 40%.