TUDOR GHEORGHE, despre „TOT Degeaba”: „E strigătul de disperare al unui întreg popor batjocorit!”

TUDOR GHEORGHE, despre „TOT  Degeaba”: „E strigătul de disperare al unui întreg popor batjocorit!”

Pentru a rezista două ore și jumătate pe scenă, maestrul s-a apucat de judo. Iată ce se va întâmpla pe scena de la Sala Palatului

Se luptă pentru spiritul românesc și este un bun degustător de poezie, pe care a ştiut să o îmbrace în straie de sărbătoare pentru a o prezenta cum se cuvine publicului. Tudor Gheorghe a fost întrebat care este secretul faptului că face spectacole de două ore şi jumătate şi nici măcar nu transpiră. Iată răspunsul: „Am făcut sport la viaţa mea! Păi trupul ăsta trebuie să exprime ceva când eşti pe scenă. Când am venit în teatru, m-am apucat să fac primul spectacol şi mi-am dat seama că n-am respiraţie. Gândisem bine spectacolul, dar nu aveam suflu să duc două reprize. Atunci m-am apucat de judo. Am fost la un pas să ajung campion naţional, dar pe mine nu mă interesa asta, ci să-mi fac condiţie fizică". Condiţie fizică are, bun gust are, dragoste de ţară are, public are.

Pe 22 decembrie, la Sala Palatului, de la ora 19:00, maestrul revine, după un an de pauză, cu TOT Degeaba.  Anul trecut, a decis ca acest spectacol să nu aibă loc. La 22 decembrie 2016,  Tudor Gheorghe revine cu „strigătul de disperare al unui întreg popor batjocorit de noua nomenclatură a comunismului cu faţă capitalistă, într-un timp istoric numit eufemistic tranziţie”.

TOT Degeaba este, probabil, cel mai complex, cel mai complet şi cel mai dramatic mesaj social exprimat pe o scenă de la Revoluţie încoace. El are la bază un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat "Mie-mi pasă", realizat în memoria martirilor de la Timişoara şi a tuturor victimelor Revoluţiei din decembrie 1989.

Am putea spune că cine tot vine la concertele maestrului a absolvit “Academia Tudor Gheorghe”.„Îi văd pe oameni cum vin la mine, încărcaţi de griji, că nu şi-au parcat maşina cum trebuie, vin stresaţi şi încet-încet îi văd cum se schimbă, îi văd fericiţi, uitând de toate problemele cotidiene. Se lasă duşi în sfera înaltă a poeziei şi pentru mine este ceea mai mare satifacţie că pot reuşi acest lucru”, declară „academicianul”. De curând, Tudor Gheorghe şi-a lansat prima sa carte -  "Vă dau un an din viaţa mea”. Romanul memorialistic se poate achiziţiona doar la spectacolele susţinute de Tudor Gheorghe. "Vă dau un an din viaţa mea este un jurnal care vorbeşte despre viaţa „olteanului universal”, despre lumea teatrului, despre lumea culturii, lumea artei, vorbeşte despre politica din România, şi a apărut la Editura "Scrisul Românesc".

Să reflectăm şi să reacţionăm în consecinţă, dacă suntem vii. Dostoievski spunea: „Cât eşti viu, totul e în puterea ta”. Ne-au biruit oare grijile, nevoile, oboseala, dezamăgirea? Am făcut întotdeauna ce trebuia? Numai alţii sunt de vină? Atunci degeaba ne mai numim oameni, că nu suntem demni de acest nume. Ne-am slăbănogit, cu toată deşteptăciunea şi vorbăria de paradă... Facem umbră pământului degeaba?! Tudor Gheorghe are speranţa că cineva va învăţa din greşelile noastre. Aşadar, n-ar fi chiar tot degeaba!

Biletele se găsesc pe www.tudor-gheorghe.ro şi la casa de bilete a Sălii Palatului. Din respect pentru artist şi pentru spectatori, după ora 19:10 nu se mai permite accesul în sala de spectacol. După începerea spectacolului, locurile îşi pierd valabilitatea. Accesul copiilor sub 7 ani nu este permis. Copiii peste 7 ani plătesc bilet de intrare.