Românul Ilie Gilbert s-a născut la Brăila în 1920 şi s-a stabilit în America Latină, la Sao Paolo, în 1950.
Românul Ilie Gilbert a fost jurnalist, cercetător, sociolog şi politolog, profesor universitar, membru al Asociaţiei Diplomaţilor Şcolii de Război din Brazilia, autor al unor cărţi incitante.
"Ţara mea e Universul, iar Pămantul este strada mea", spunea românul Gilbert. "Pe aceasta stradă am 6 miliarde de vecini. Cunosc foarte puţini dintre ei şi îi cunosc foarte puţin. Unii îmi plac, iar alţii nu-mi plac. Din ce motiv? Dintr-un motiv, din alt motiv, ori fără niciun motiv. Doresc tot binele celor ce mă plac, dar nu fac eforturi în beneficiul acelora ce sunt împotriva mea. Evit contactele cu dânşii, ţinându-i la distanţă pe cât mi-e posibil. Ca făptura umană, pot fi loial şi altruist, însă nimic mai mult decât uman. Nu sunt sfânt, nu doresc să fiu sfant şi, de fapt, nu am întalnit niciun sfânt. Asta e ceea ce gândesc eu despre mine şi despre semenii mei, cu toate că printre ei sunt mulţi care niciodată nu vor fi semenii mei. Mărturisesc, de asemenea, că încă nu-i iubesc pe ceilalţi aşa cum îi iubesc pe ai mei, dar sper că, până la viitorul mileniu, oamenii să se mai schimbe puţin. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt optimist".
El mai susţinea că motivaţia vieţii fiecăruia dintre noi este propria bună-stare.
În 2008, Ilie Gilbert spunea că cei 88 de ani împliniţi nu-i limitează libertatea de mişcare. Tocmai venise din Sao Paolo la Bucuresti, la lansarea celor doua cărţi ale sale "Conviviologia-Ştiinta conviviului" şi "Lider Master Class".
Ion Iliescu considera că ideile lui Ilie Gilbert suscită un interes deosebit, iar lucrarea sa "Conviviologia" surprinde în aceeaşi măsură în care şi convinge. Conviviologia, ştiinta de a crea armonia, este mărturia unui cărturar lucid, preocupat de viitorul planetei.
Ilie Gilbert a avut două doctorate, în ştiinţă şi filozofie, fiind adesea invitat să conferenţieze la prestigioase universităţi americane precum cele din New York, Harvard, Columbia, Nebraska, California, Texas. A ţinut un curs postuniversitar de "Gândire creativă" la Universitatea din Bucureşti, precum şi expuneri privind "Dezvoltarea şi securitatea în societatea modernî", in cadrul unor mari unităţi militare şi şcoli de ofiţeri din România. Noutatea ideilor sale privind conviviologia l-au dus în preajma unor conducători de state în America şi Europa. A fost şi consilierul preşedintelui României, Ion Iliescu.
Românul Gilbert a înţeles că marea provocare a lumii contemporane este deopotrivă individuală şi colectivă, propunand soluţia dialogului, interior şi cu ceilalţi.
"Conviviologia este o ştiinţă de pionierat, explica Gilbert, şi a intrat deja în programele didactice ale unor universităţi. Cartea mea vorbeste FIECĂRUIA. În jurul sau sunt alte şase miliarde de fiinţe umane, dar în cartea mea doar de el este vorba şi nu de toţi ceilalţi. Toţi, de altfel, nici nu există, ceea ce există însă este FIECARE. Suferinţele nu sunt ale tuturora, sunt ale fiecăruia. Când tuturor le este foame, fiecaruia îi este foame. Când toţi merg, de fapt fiecare merge. Fiecare trebuie sa înoate cand toţi cad în mare. Conviviologia analizează deschis problemele fiecăruia, considerandu-te pe tine drept cea mai importantă unitate umană. Cât trăieşti, eşti cea mai importantă fiinţă a vieţii tale. Tu, în inconfundabila ta individualitate. Aşa este începutul şi asa este şi sfârşitul: individual. Dar, între aceste două momente, nimeni nu trăieşte singur, chiar dacă o doreşte. Nu este posibil să trăieşti singur: în mod obligatoriu fiecare convieţuieşte. Fiecare, chiar şi tu. Trăieşti pe o insulă, e adevărat. O insulă individuală. Fiecare fiinţă umană e o insulă individuală. În acest ocean sunt şase miliarde de insule umane individuale. Dar, tu nu eşti singura insulă din ocean, nu. Tu eşti o insulă într-un arhipeleag de şase miliarde de insule. Eşti o insulă singură, dar nu eşti o insulă de singurătate. Niciodată nu vei putea fi singur: mediul nu ţi-o permite. Insula ta este înconjurată de alte insule, tot felul de insule. În mijlocul lor, exişti tu şi există fiecare.
Insule devorabile şi insule devorante. Ca să supravieţuieşti, omeneşte vorbind, trebuie să te aperi. Ca să supravieţuieşti trebuie să te armonizezi. Ai înţeles?"