Senatorii i-au spus pas lui Iohannis: Retragerea doctoratelor se face de către universități

Senatorii i-au spus pas lui Iohannis: Retragerea doctoratelor se face de către universități

Acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităților. CNATDCU rămâne doar o instanță de recurs. Președintele a criticat votul senatorilor

Senatorii au respins, ieri, cu 90 voturi pentru, 12 împotrivă şi şase abţineri cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pe Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul. Dintre cei care au votat pentru au fost 56 de la PSD, 12 de la PNL, 10- LC și 7 de la UDMR. Printre liberali s-au numărat Teodor Athanasiu și Mariana Cîmpeanu.

Aleșii au decis să păstreze modificările făcute de Comisia de Învățământ condusă de senatoarea PSD, Ecaterina Andronescu. Astfel , acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, iar CNATDCU rămânâne o instanţă de recurs. Din comisia de Învățământ fac parte cinci membri PSD, patru de la PNL, Marko Bela - UDMR și Cristiana Anghel de la liberali- conservatori. Senatul este cameră decizională, legea mergând pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis care nu poate să o mai retrimită încă o dată la reexaminare. Șeful statului mai are o singură cale de atac - CCR. „Aş vrea să subliniez cât se poate de limpede că, pentru calitatea unei teze de doctorat, principalul răspunzător trebuie să rămână şcoala doctorală. Acolo se decide dacă o teză de doctorat se ridică şi îndeplineşte standardele sau nu”, a explicat Ecaterina Andronescu. Ea spus că nicăieri în lume nu există o instituţie deasupra universităţii care să acorde diplome.

CNATDCU, instanță de recurs

Ea a mai spus că legea pentru care şeful statului a cerut reexaminarea nu desfiinţează Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Certificatelor şi Diplomelor Universitare imediat. „Aceste prevederi nu desființează CNATDCU, care rămâne instanța de recurs pentru toate tezele elaborate şi pentru care s-a obţinut titlul de doctor prin ordin de ministru.”, a mai spus Andronescu. Colegul său de la PSD, Mihnea Costoiu a afirmat că acest proiect a fost dezbătut în Consiliul Naţional al rectorilor, fiind trei întâlniri pe această temă, în care forma adoptată de comisia de învăţământ a fost susţinută.

„Ministerul Educaţiei şi Guvernul României susţin forma iniţială a OUG 4/2016, susţin argumentele din cererea de reexaminare a preşedintelui şi consideră că după finalizarea evaluării externe a şcolilor doctorale şi a fiecărei instituţii organizatoare de doctorat, care va începe în această toamnă, se poate relua cu succes şi cu folos discuţia dacă este posibilă şi oportună trecerea exclusivă a responsabilităţii doctoratelor din România la nivelul universităţilor’’, a spus în plenul Senatului, Laurenţiu Vlad, secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

Ce a spus Iohannis

Klaus Iohannis le-a transmis parlamentarilor că în cazurile în care există indiciile unor plagiate, e nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. „Decizia de astăzi ( n.r -ieri) a Senatului riscă să afecteze verificarea imparțială a acuzațiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puțin suspectă graba cu care s-a acționat pentru modificarea Legii educației, fără o discuție pe fond, întrun moment în care toată lumea așteaptă integritate şi performanţă”, a scris Iohannis, aseară, pe Facebook.