Şi bătut, şi cu banii luaţi! Cum evităm să plătim în locul infractorilor
- Ionu ţMure şan
- 16 septembrie 2016, 00:00
Agresorul dintr-un dosar penal a scăpat basma-curată, iar victima a rămas să răspundă financiar în locul lui
Naivitatea şi lipsa banilor l-au adus pe un bărbat de peste 50 de ani - victimă într-un proces având ca obiect lovirea şi alte violenţe - în situaţia paradoxală de a plăti el, în locul agresorului, cheltuielile de judecată, dovadă că, uneori, justiţia nu se identifică cu dreptatea.
Omul şi-a retras plângerea, iar Judecătoria sectorului 4 a dispus încetarea procesului penal împotriva agresorului, Valentin Constantin Anca, şi a lăsat cheltuielile de judecată în sarcina statului. Numai că Parchetul a făcut apel, cerând ca victima să plătească cheltuielile, întrucât şi-a retras plângerea.
Partea vătămată stătea uluită, ieri, în faţa judecătorului Ion Tudoran Corneliu Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti şi asculta cum procurorul cerea să plătească în locul agresorului. „Acuma... şi bătut şi cu banii luaţi?! M-am împăcat cu el că a zis că plăteşte el tot. Am vorbit cu maică-sa şi a zis că plătesc ei tot, numai să-l iert. A promis că mă sună înainte de proces, dar nu m-a mai sunat”, s-a plâns bărbatul, care nici nu îşi angajase un avocat.
Judecătorul nu crede în lacrimi, ba îi trage şi un perdaf: „Trebuia să vă sfătuiţi cu un avocat. Când partea vătămată îşi retrage plângerea, plăteşte cheltuielile. Nimeni nu poate invoca necunoaşte era legii. Aici nu suntem la târg. Nu suntem negustori, suntem judecători”, tună Bogdan Tudoran.
Ce variante avea victima
Avocatul Daniel Briscan a declarat, pentru EVZ, că bărbatul avea două posibilităţi pentru a evita să plătească în locul agresorului.
„În opinia mea sunt două variante: cea mai sănătoasă dintre ele e cea în care îi spui să aibă încredere – în definitiv el cere să îl ierţi – şi să-ţi dea banii înainte. A doua constă în apelarea la un mediator sau la un terţ de încredere pentru ambele părţi – ceea ce e mai greu de găsit – care să ţină banii până la finalizarea redactarea declaraţiei de împăcare. În faţa unui mediator, unul dă declaraţia de împăcare, iar altul dă banii. Inculpatul o bagă în buzunar şi o prezintă în instanţă. Nici nu vreau să mă gândesc în practica judiciară câţi oameni sunt păcăliţi astfel să dea declaraţie de împăcare”, spune specialistul în drept.