Diana Păun (Administraţia Prezidenţială): Avem nevoie de investiţii urgente şi sustenabile în infrastructura spitalicească

Diana Păun (Administraţia Prezidenţială): Avem nevoie de investiţii urgente şi sustenabile în infrastructura spitalicească

România are nevoie de investiţii urgente şi sustenabile în infrastructura spitalicească, de la echipamente performante până la clădiri şi spaţii corespunzătoare, a declarat luni Diana Păun, consilier de stat la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

"Serviciile medicale de calitate reprezintă o preocupare continuă la nivel european şi internaţional, iar cooperarea şi exemplele de bune practici sunt fundamentale în acest proces. Italia se poziţionează în top în ceea ce priveşte dotarea cu echipament medical performant. Aş aduce în discuţie, cu titlul de exemplu, statisticile Eurostat, potrivit cărora numărul de unităţi RMN sau Computer Tomograf la suta de mii de locuitori în spitale şi furnizori de asistenţă medicală ambulatorie este de două până la patru ori mai mare în state precum Germania, Franţa şi Marea Britanie, valoarea celor doi indicatori pentru România fiind de 6, respectiv de 4 ori mai mică. Avem nevoie, deci, de investiţii urgente şi sustenabile în infrastructura spitalicească, de la echipamente performante până la clădiri şi spaţii corespunzătoare", a spus Diana Păun, în deschiderea Forumului economic România-Italia, cu tema "Servicii de calitate pentru spitalele din România", desfăşurat la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Potrivit acesteia, Administraţia Prezidenţială recunoaşte şi promovează necesitatea unei abordări care să confirme potenţialul domeniului sanitar ca factor de progres.

"Prezenţa mea astăzi aici nu este întâmplătoare. Dincolo de faptul că mă simt apropiată de domeniul dumneavoastră de expertiză, prin prisma experienţei mele de manager de spital public, vă mărturisesc că motivaţia mea ţine în primul rând de responsabilitatea instituţiei pe care o reprezint. Instituţia Prezidenţială recunoaşte şi promovează necesitatea unei abordări care să confirme potenţialul domeniului sanitar ca factor de progres şi să accentueze în mod semnificativ o viziune care priveşte sănătatea ca pe o investiţie, o investiţie în viitor. (...) Siguranţa atât a pacientului, cât şi a personalului medical influenţează direct relaţia medic - pacient, respectul reciproc, încrederea şi, în final, satisfacţia de ambele părţi. Calitatea în sistemul medical contribuie la o alocare eficientă a resursei financiare şi la o reducere a pierderilor", a mai afirmat Diana Păun, potrivit Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

În opinia acesteia, soluţiile care au condus la transformarea sistemului medical italian într-unul dintre cele mai performante din Europa constituie exemple de bune practici.

"Exemplul Italiei este incontestabil unul demn de urmat de către orice stat. Soluţiile care au condus la transformarea sistemului medical italian într-unul dintre cele mai performante din Europa constituie fără îndoială exemple de bune practici. Salut în acest context iniţiativa organizării acestui eveniment şi mulţumesc tuturor celor care şi-au manifestat interesul în a ne prezenta soluţii concrete bazate pe propria experienţă şi expertiză. Am convingerea că o parte din aceste soluţii pot fi adaptate contextului românesc, astfel încât să contribuie la îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi la performanţa întregului sistem, cu beneficii reflectate atât în plan instituţional, cât mai ales în viaţa pacienţilor noştri", a mai spus Diana Păun.