Silistru către ministrul Agriculturii: „Aţi promis că veţi scoate cercetarea din impas. Problema este stringentă!”
- Razvan Gheorghe
- 23 februarie 2016, 12:29
Senatorul PSD Doina Silistru i-a cerut astăzi ministrului Achim Irimescu să precizeze măsurile avute în vedere pentru redresarea sectorului cercetării ştiinţifice în agricultură şi dacă s-au început notificările către Comisia Europeană în vederea acordării unor ajutoare de stat pentru staţiunile agricole de cercetare.
"La momentul la care aţi fost învestit ca ministru (...) aţi promis că veţi fi ministrul care va ţine partea cercetării ştiinţifice şi o veţi scoate din colapsul în care aproape a intrat. (...)
Absenţa unor hotărâri de reorganizare
La momentul dezbaterii pe bugetul de stat am avut un amendament de eliminare a unui articol din legea mare a bugetului de stat, articolul 29, prin care practic cercetarea ştiinţifică din agricultură a fost văduvită de finanţare timp de mai mulţi ani. În fiecare an, Ministerul Finanţelor a fost împotriva eliminării acestui articol care a blocat dezvoltarea cercetării ştiinţifice şi anume condiţionarea finanţării cercetării de acele hotărâri de reorganizare a staţiunilor de cercetare. (...) În toţi aceşti ani de când este Legea 45/2009 nu au putut să-şi facă hotărâri de reorganizare decât Institutul de Economie Agrară, care nu are teren, şi Staţiunea Dancu de la Iaşi, pe zootehnie. Sunt singurele instituţii de cercetare care au hotărâri de reorganizare, celelalte staţiuni nici una nu are hotărâri de reorganizare", a declarat Doina Silistru, potrivit Agerpres, în cadrul dezbaterii din plenul Senatului la care participă ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.
Politica „drobului de sare”
Senatorul PSD a adăugat că, în acelaşi timp, Legea 45 a cercetării ştiinţifice precizează la articolul 35 că "finanţarea cercetării se face de la bugetul de stat, o finanţare de bază, şi din venituri proprii, iar articolul 36 alineat (3) spune că nu este condiţionată finanţarea cercetării de aceste hotărâri de reorganizare". Ea a susţinut că vizavi de acest aspect Ministerul de Finanţe a adoptat o politică a "drobului de sare". "Adică nu finanţăm cercetarea ştiinţifică (...) pentru că staţiunile au şi parte de dezvoltare care produce venituri şi le comercializează. În loc să monitorizăm banii pe care-i dăm pentru dezvoltarea sectorului de cercetare, noi am venit cu ideea să distrugem tot, pentru că s-ar putea, după cum spun unii din Ministerul Finanţelor, să fie folosiţi banii pentru dezvoltare şi nu pentru cercetare, fiind considerate (finanţările - n.r.) ajutor de stat. În context s-a ridicat şi problema acestui ajutor de stat. Vreau să ştiu dacă s-au început demersurile pentru a realiza acele notificări la Comisia Europeană pentru ajutorul de stat pentru staţiunile din agricultură", a afirmat Silistru.