Ștefan Szönyi, artistul care a făcut mozaicul de pe Universitatea de Vest, redescoperit publicului
- Georgeta Petrovici
- 12 decembrie 2017, 16:14
Artistul care a decorat în urmă cu zeci de ani clădirea Universității de Vest din Timișoara, va fi redescoperit zilele acestea pe simezele Muzeului de Artă din orașul de pe Bega. Puțină lume știe că acesta a realizat imensul mozaic în mare parte în atelier și felul în care, ulterior, lucrarea a trebuit ajustată.
Expoziția Ștefan Szönyi intitulată MONUMENTAL, vernisată marți la Muzeul de Artă Timișoara – Palatul Baroc, prezintă în premieră lucrări ale artistului provenind din mai multe colecții private. ”Sper ca această expoziție să reprezinte o ocazie pentru ca publicul iubitor de artă să aprecieze şi să resitueze creația lui Ștefan Szönyi, să redescopere simbioza între perfecțiunea arhitecturii operelor sale – adesea adevărate parabole interesant de descifrat – şi substratul lor filozofic sau social”, spune Anca Szönyi Thomas, fiica artistului și curatoarea expoziției.
Ștefan Szönyi (1913-1967), născut la Banloc, s-a format ca artist la Lugoj, Timișoara și Paris. După al doilea război mondial, s-a stabilit la București, de s-a afirmat ca un pictor de nivel internațional. În anul 1966 a revenit la Timișoara cu proiectul mozaicului pentru Universitate.
Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la dispariția artistului, motiv pentru care Muzeul de Artă Timișoara a pregătit o expoziție care reamintește parcursul artistic al pictorului, mărturie a unei traiectorii umane și artistice fascinante.
“Ștefan Szönyi este unul dintre artiștii celebri ai României care s-au format și s-au afirmat în mediul social-cultural al Timișoarei interbelice. Pentru cei ce vor să înțeleagă opera sa este de dorit s-o contextualizeze, mai precis s-o asocieze atmosferei sociale și intelectuale a unui oraș care în preajma celui dintâi război mondial și mult timp după aceea a fost considerat singurul experiment reușit al politicilor iluministe ale Europei Centrale. În biografia, educația, gândirea și arta lui Szönyi se regăsesc moștenirile multiplu codate ale Mitteleuropei. Adică, tot ceea ce a dat un contur și o identitate inconfundabile Banatului Timișoarei”, arată Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.
Expoziția de la Muzeul de Artă din Timișoara poate fi vizitată din 12 decembrie 2017 până în 20 februarie 2018, de marți până duminică, între orele 10,00 - 18,00.