Iohannis contrazice CCR: Nu trebuie să existe prag valoric la abuzul în serviciu

Iohannis contrazice CCR: Nu trebuie să existe prag valoric la abuzul în serviciu

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, că în opinia sa nu ar trebui să fie introdus un prag valoric al pagubei în definiția infracțiunii de abuz în serviciu din Codul Penal. CCR a decis în vara acestui an că Parlamentul este obligat să aleagă un prag valoric pentru că lipsa acestuia permite interpretări şi aplicări arbitrare/aleatorii ale legii din partea procurorilor.

„Aud tot felul de teorii în spațiul public și nu pot să nu spun că mă tem și aici de ciopârțiri ale legislației în vigoare. Mă gândesc la prag. Nu cred că trebuie să existe un prag valoric pentru a defini un abuz în serviciu. Abuzul poate sa fie si contra intereselor publice și așa ceva este greu de cuantificat. Este nevoie de o discuție aprofundată și de bună-credință, or această bună-credință este greu de găsit", a declarat seful statului, întrebat daca este ingrijorat de viitoarea definitie a abuzului in serviciu, pe care Parlamentul urmeaza sa o adopte.

CCR a considerat în iunie 2017, într-o motivare publicată în Monitorul Oficial, că Parlamentul „are obligaţia de a reglementa pragul valoric al pagubei şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii”.

CCR consideră, tot în motivare, că dispoziţiile penale în vigoare sunt formulate în sens larg şi în termeni vagi, ce determină un grad sporit de impredictibilitate, aspect problematic din perspectiva art.7 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi a altor cerinţe fundamentale ale principiului statului de drept, această redactare constituind premisa unor interpretări şi aplicări arbitrare/aleatorii.

Ne puteți urmări și pe Google News