Nicolicea, despre solicitarea urmării penale a Rovanei Plumb: „Din 1999 până acum Parlamentul a încălcat legea” | Exclusiv EVZ
- Ana Petrescu
- 11 octombrie 2017, 17:48
Președintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a spus, miercuri, într-un interviu acordat în exclusivitate EVZ, că „din 1999 până în prezent”, în toate cazurile în care Parchetul a trimis Parlamentului solicitări privind începerea urmăririi penale a unui ministru, „Camera Deputaților și Senatul au încălcat legea”. El a adăugat că forul juridic al Camerei va respecta litera legii și va face o anchetă în cazul ministrului Rovana Plumb, pe numele căreia DNA a cerut urmărirea penală, aceasta fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul „Belina”.
EVZ: În ce va consta ancheta Comisiei juridice înainte să dea un raport în cazul Rovanei Plumb?
Eugen Nicolicea: „Ancheta este făcută în baza articolului 13 din Legea 115/1999, cea a răspunderii ministeriale. Din 1999 și până în prezent, de câte ori am avut o astfel de solicitare, Camera Deputaților și Senatul au încălcat legea. Nu au aplicat acest articol 13. În calitatea mea de președinte al Comisiei juridice, spun că totul se va face conform legii. De aceea, aplicând art. 13, Comisia juridică va efectua o anchetă. Modalitatea de a face anchetă există prevăzute în Regulament și în statutul parlamentar. Poți să inviți anumite persoane la audieri, poți să soliciți acte. Rămâne ca această comisie să stabilească dacă este nevoie de astfel de proceduri, adică să inviți oameni la audieri și să soliciți acte.”
EVZ: Deci nu știți dacă se vor face solicitări în acest sens?
Eugen Nicolicea: „Colegii noștri au dreptul să studieze dosarul. Le-am oferit acest drept imediat ce am primit dosarul de la Parchet, sub supravegherea unor persoane care au în grijă dosarul, totul pentru a termina lucrurile cât mai repede. În urma studierii dosarului, colegii vor veni cu propuneri, pentru că raportul Comisiei noastre se face prin propunerile colegilor. Nu vine cineva cu un raport gata făcut și altcineva, respectiv Opoziția să fie un fel de CTC, să spună că e bun sau nu. Toți colegii din Comisie trebuie să participe cu idei la redactarea acestui raport.”
EVZ: În cazul în care Comisia va face solicitări și Parchetul sau instituțiile respective nu vor da curs cererilor, cum va afecta acest lucru ancheta? Ce se va întâmpla și care va fi finalitatea?
Eugen Nicolicea: „Ancheta trebuie să se finalizeze în termenele prevăzute. În ceea ce privește cazul nostru, noi avem o solicitare din partea Parchetului. Atunci când cineva face o solicitare, atașează tot ce consideră necesar pentru convinge pe cel care aprobă sau respinge solicitarea de adevăr. Întotdeauna, când cineva face o cerere depune act ca să convingă pe cel care aprobă sau respinge de faptul că are dreptate. În momentul în care nu furnizezi suficiente date, în momentul în care refuzi să pui la dispoziția celui care aprobă date care să arate că ai dreptate, este pe riscul tău. În ceea ce ne privește, corespondență prea îndelungată cu instituțiile noi nu putem să facem, pentru că termenul este foarte scurt și deci după 8 zile ancheta s-a încheiat pe baza documentelor sau mărturiilor pe care le avem până la data respectivă.”
EVZ: Pe baza a ceea ce v-a trimis Parchetul?
Eugen Nicolicea: „Și ceea ce se va întâmpla de atunci încolo. Avem 8 zile în care să desfășurăm această anchetă. Nu putem să anticipăm că nu ne răspunde sau că nu obținem și alte date din alte părți.”
EVZ: Când va veni doamna Rovana Plumb ca să-și exprime un punct de vedere în Comisie=a juridică a Camerei Deputaților?
Eugen Nicolicea: „Punctul de vedere al domniei sale poate să-l exprime personal, oral prin prezență, sau în scris. Are dreptul să fie însoțită de un avocat sau pur și simplu poate să trimită un răspuns scris.”
EVZ: Nu v-a comunicat nimic în acest sens?
Eugen Nicolicea: „Nu putea să ne comunice pentru că nici noi nu i-am comunicat o invitație. Aș mai vrea să fac precizarea că în lege nu spune un termen în care trebuie să se termine ancheta. Am solicitat Biroului permanent un termen de maxim 14 zile și Biroul a acordat un termen de 8 zile pentru anchetă. Am rămas surprins că unii colegi n-au înțeles că dacă nu făceam această propunere, nu exista niciun termen, putând ca acest caz să treneze foarte mult timp.”
EVZ: Considerați că aveți tot ceea ce vă trebuie, toate actele pentru a elabora un raport?
Eugen Nicolicea: „„Asta nu pot să spun, pentru că și dacă eu aș considera acest lucru, rămâne să vedem ce consider colegii mei, pentru că și ei studiază dosarul și v-am spus că raportul este făcut de toți colegii.”
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, miercuri, ca în termen de 11 zile Comisia juridică să depună raportul în cazul solicitării DNA de urmărire penală a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb.Conducerea Camerei a aprobat un termen de 8 zile pentru efectuarea anchetei și 3 zile pentru întocmirea unui raport. Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, ceruse un termen de maxim 14 zile pentru anchetă și un altul între 1 și 14 zile pentru depunerea raportului, termen pe care a solicitat să-l stabilească Biroul permanent al Camerei Deputaților.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează şi pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.
„Evenimentul zilei” a relatat detalii din dosarul Rovanei Plumb, care are în total 7 volume a 2.461 de pagini. Surse parlamentare au spus, EVZ,că dosarul conține e-mailuri între ministere, iar procurorii DNA acuză că unele acte trimise spre avizare nu au ajuns la semnatari în varianta lor integrală. De asemenea, ancheta Direcției Naționale Anticorupție a fost demarată în urma autosesizării.