1. Pentru paste perfecte, păstrați mereu o ceașcă din apa în care au fiertAdăugați din ea în sosul preparat ulterior, pentru a nu obține paste lipicioase.
2. Calitatea uleiului de măsline se verifică nu prin solidificarea la rece sau prin culoarea acestuia, ci prin gust și miros. Iar beneficiile lui nu scad dacă este încălzit (are un punct de fierbere mai mare decât al majorității uleiurilor de gătit), dar i se poate schimba aroma.
3. Un mojar și un pistil sunt un gadget important în orice bucătărie (și cel mai vechi). Folosiți-le pentru a crea amestecuri de condimente, sosuri din ierburi aromatice sau pesto.
4. Creați-vă singuri esență de vanilie sănătoasă, acasă: lăsați la infuzat, în vodcă, 2/3 păstăi de vanilie despicate (cu sau fără miez) într-o sticlă închisă la culoare.
5. Când faceți ochiuri, adăugați în tigaia rece și puțină apă, pe lângă ulei/unt. Când aceasta se va evapora, partea superioară a ochiului se va găti frumos, fără a fi nevoie să-l întoarceți cu spatula.
6. Cum păstrați salata proaspătă mult timp? Speli fiecare frunză, le scurgi pe toate bine de apă și le păstrezi într-o caserolă, acoperite cu un șervețel de hârtie, la frigider.
7. Curățați rapid o căpățână de usturoi punând cățeii între 2 castroane. Agitați-le viguros 10 secunde: cățeii se vor curăța de coajă singuri.
8. Tăiați un blat de tort în două blaturi egale folosind ață dentară (doar după ce s-a răcit complet).
9. Obțineți mai mult suc din lămâie și portocale rulându-le bine, înainte de tăiere, între podul palmei și tocător.
10. Lăsați carnea să se odihnească după ce ați luat-o de pe foc, nu o tăiați imediat. Astfel, nu va fi uscată, ci plină de savoare.
Pentru mai multe sfaturi legate de gătit, urmăriți – din 18 septembrie, în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 21.30, la TV Paprika – noua emisiune a lui Antonio Passarelli: „La piață cu Antonio Passarelli”.
REȚETĂ
Colțunași cu mozzarella și ricotta
Ingrediente
Pentru aluat:
500 g făină albă 2 l ulei de floarea soarelui pentru prăjit Sare după gust 10 gr drojdie de bere (drosdie proaspata) 20 ml lapte z 250 ml apă rece Pentru sosul de roșii: 2 linguri de ulei de măsline 600 g pulpă de roșii 1 legătură de busuioc proaspăt Sare după gust
Pentru umplutură:
100 g pecorino rasă 200 g mozzarella 100 g urdă de vacă Piper negru după gust
Preparare
Întâi se face un sos simplu de roșii. Într-o tigaie se pune uleiul de măsline la încălzit, se adaugă pulpa de roșii, busuiocul, și se sărează după gust. Se lasă la fiert aproximativ 15 minute. Aparte, într-un bol se amestecă: mozzarella, urda de vacă și pecorino. Se face un aluat din făina albă, apă rece, sare și drojdia dizolvată în lapte călduț. Se lasă la dospit până aluatul crește dublu în volum. Apoi se întinde destul de subțire și se taie în formă de cerc. În mijlocul cercului de aluat se pune, la rând: un pic din compoziția de brânză, un pic din sosul de roșii, apoi din nou compoziția de brânză și, la sfârșit, tot sosul de roșii. Se umezesc marginile cu un pic de apă și se închid în formă de semilună . Se prăjesc în ulei și se servesc calde