Dragnea își securizează funcția: Cură de tratament pentru disidenții PSD la Neptun și Sinaia

Dragnea își securizează funcția: Cură de tratament pentru disidenții PSD la Neptun și Sinaia

Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a chemat la Neptun pe liderii organizațiilor județene pentru a stinge focarele de conflict din teritoriu, pe fondul intențiilor fostului premier Victor Ponta de a atrage într-un partid „bidon” cât mai mulți parlamentari socialdemocrați. De la malul mării, social-democrații se vor muta la munte, în Sinaia, unde partidul își va număra parlamentarii „bob cu bob”, a aflat EVZ.

Fostul premier Sorin Grindeanu este aproape să revină în partid după ce a organizat în iunie, fără reușită, un puci guvernamental prin care să-l elimine pe Liviu Dragnea de la șefia partidului. Surse social-democrate au relatat, ieri, pentru „Evenimentul zilei”, că Grindeanu a încercat în utimele săptămâni să negocieze cu Dragnea un „armistițiu” politic.

Dragnea a acceptat discuțiile pentru a nu pierde filiala județeană a PSD Timiș, ai căror primari s-au aliniat în spatele lui Grindeanu. Socialdemocrații vor tranșa la Neptun, în discuțiile neoficiale din aceste zile, dacă îl vor reprimi în PSD pe fostul premier, la nici trei luni după ce l-au exclus din partid. Din informațiile EVZ, Grindeanu ar fi acceptat un post de consul la Chișinău, decizie care îl scoate din politică, dar îi oferă un salariu bun și o viitoare carieră în diplomație.

Sperietoarea

Dragnea este dispus să îi intindă o mână fostului premier pentru a nu risca o fractură a partidului. Un alt fost premier social-democrat, Victor Ponta, mai influent, mai experimentat și cu o priză mai mare la public decât Grindeanu, va declanșa începând cu luna septembrie, în Parlament, o operațiune de racolare a senatorilor și deputaților PSD într-un nou partid.

„Bidonul” pregătit pentru nemulțumiții din partid va fi, potrivit surselor EVZ, partidul „patriotic” PRO România, înființat de fostul lider PC Daniel Constantin, un tânăr din generația lui Ponta, aflat în relații strânse cu fostul premier.

În paralel, europarlamentarul Cătălin Ivan și socialdemocrați marginalizați în partid, în special din Transilvania și Moldova, precum fostul ministru PSD Aurelia Cristea, sau primarul Iașiului, Mihai Chirica, pregătesc tot pentru această toamnă o propunere de relansare ideologică a PSD, o formă mascată de coagulare în partid a unui grup anti – Liviu Dragnea.

Negocieri dure

EVZ a aflat că după ședința de la mare, Dragnea îi va chema weekend-ul viitor, la Sinaia, pe toți parlamentarii partidului, pentru a tempera tensiunile din organizații. Liderul PSD și secretarul general al partidului, Marian Neacșu, îi vor asculta, pe rând, pe senatorii și deputații din fiecare județ și sunt dispuși să le acorde privilegii politice „rebelilor” din partid în schimbul promisiunii acestora că nu vor pleca la altă formațiune.

Demersurile lui Liviu Dragnea vin să oprească, pe lângă acțiunile care se pregătesc în interiorul partidului, și moțiunea de cenzură pe care partidele din opoziție (PNL, PMP, USR) o vor depune în Parlament în această toamnă pentru a răsturna Guvernul.

Liderul deputaților PSD, Ioan Munteanu, a declarat ieri pentru EVZ că nu exclude posibilitatea unor plecări din partid, însă probabilitatea este extrem de redusă. „De regulă aceste plecări au loc din opoziție la putere, nu invers. E posibil să fie deputați care să le fi promis ajutor (lui Ponta și Constantin, n.red.), dar când va veni momentul am mari rezerve că se vor ține de cuvânt”, a explicat Munteanu.

Vânt de remaniere

Activitatea miniștrilor social-democrați va fi analizată, în prezența acestora, în discuțiile PSD de la Neptun. Ministrul Educației, Liviu Pop, ministrul Tranporturilor, Răzvan Cuc, și ministrul Sănătății, Florian Bodog, au fost criticați public de premierul Mihai Tudose și sunt primii vizați de o eventuală decizie de remaniere. Tudose nu exclude să-și schimbe o parte din echipă, spunând că nici el, nici colegii săi nu se află „pe vecie” în Guvern.

Guvernul Tudose, sub amenințarea străzii

Coaliția de guvernare PSD-ALDE este așteptată să finalizeze o serie de proiecte sensibile. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va participa și el la ședința PSD de la Neptun, unde va avea loc și o „mini-coaliție”. Ministerul Muncii a elaborat trei variante de Lege a Pensiilor, dintre care coaliția trebuie să o aleagă pe cea finală. Proiectul va ajunge în Parlament în luna octombrie și ar intra în vigoare peste un an.

Până în prezent, singurele certitudini sunt că vârsta de pensionare nu se modifică, însă femeile cu trei copii se vor putea pensiona cu șase ani mai devreme. De asemenea, toți minerii vor avea același sistem de calcul a pensiei. O serie întreagă de sindicate au avertizat deja că vor organiza proteste de amploare în București, dacă noua legislație în domeniul pensiilor nu va rezolva inechitățile din sistem.

Un alt subiect de pe agenda coaliției de guvernare este modificarea Codului Penal și legea grațierii, subiecte care au scos în stradă, la începutul anului, sute de mii de protestatari. Proiectele sunt în lucru la Ministerul Justiției și vor ajunge în Parlament tot în această toamnă.

Codul Administrativ, care afectează întreaga administrație publică din România, se află și el pe lista de urgențe ale majorității guvernamentale.

Capcana fiscalității

Încasările reduse la bugetul de stat, în prima jumătate a anului, reprezintă o altă problemă pentru care Guvernul trebuie să vină cu soluții. Majorarea redevențelor pe care statul le încasează din exploatările de petrol și gaze naturale și majorarea accizei la carburant sunt două variante discutate în coaliția de guvernare.