Liberalii, AVERTISMENT pentru Toader: „Vom contesta la CCR”
- Ana Petrescu
- 23 august 2017, 15:31
Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii iau în calcul contestarea la Curtea Constituțională a propunerilor anunțate miercuri de ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu privire la numirea șefilor Parchetelor, cât și cea trecerii în subordinea ministerului a Inspecției Judiciare. Măsura va fi luată de PNL în cazul în care Guvernul nu va da înapoi, iar modificările vor ajunge în Parlament pentru a fi adoptate.
„Cu siguranță vom contesta la Curtea Constituțională, trag însă speranța că după ce vor vedea reacția opiniei poublice, a magistraților, reacțiile de la nivelul statelor europene vor face un pas în spate. Dacă vor face acest demers riscă să creeze tensiuni sociale mari. Nu știu în ce măsură dl ministru și-a consultat colegii din guvern și în special pe premierul Tudose. Îi solicit public premierului să spună dacă sprijină această aberație. Am o ușoară nădejde să nu indrăznească totuși guvernul să vina cu aceste modificări în parlament. Suntem dispuși inclusiv noi, membrii PNL, să ieșim în stradă dacă va fi cazul”, a afirmat Orban, într-o conferință de presă, susținută miercuri la sediul PNL din Modrogan.
Referitor la posibilitatea unei moțiuni de cenzură pe această temă în noua sesiune parlamentară, președintele PNL a spus „Instrumentul moțiunii de cenzură trebuie folosit atunci când are cea mai mare șansa să iasă. Am discutat cu președintele USE despre posibilitatea unei moțiuni simple la adresa min justiției, dar obiectivul nostru este să nu se facă aceste modificări pentru că sunt extrem de grave. Riscă să afecteze democrația.”
Liderul liberal s-a arătat intrigat de faptul că Tudorel Toader nu și-a dat seama că propunerile sale încalcă Constituția României
„Considerăm că ambele propuneri sunt nu paralele cu constituția ci impotriva Constituției. Păi Președintele României nu este membru al niciunui partid politic, om politic este mininistrul Justiției care este membru al unui guvern numit politic și care ascultă de partidul de la guvernare. Numirea procurorilor șefi de către președinte reprezintă singura garanție a non partizanatului politic. Iar în ceea ce privește inspecția judiciară … mă miră că un om cu asemenea experiență să nu cunoască Constituția. Există o prevedere constituțională-art. 134 alin 2: Consiliul Superior al Magistraturii îndeplinește rolul de instantă de judecată, prin secțiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor și a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea să organică. În aceste situații, ministrul justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general al Parchetului de pe langă Înaltă Curte de Casație și Justiție nu au drept de vot”, a explicat Ludovic Orban.
Ministrul Justiției a anunțat miercuri că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiţiei prevede ca numirile în funcţiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat preşedintele României. O altă modificare prevede ca Inspecţia Judiciară să treacă la minister.