Profesorul acuzat că și-a ucis iubita execută silit universitatea care l-a dat afară

Profesorul acuzat că și-a ucis iubita execută silit universitatea care l-a dat afară

Dan Păcurariu, cadrul didactic acuzat că, în urmă cu 19 ani, a omorât-o, din gelozie, pe Mihaela Fulga, a câștigat procesul împotriva Universității Hyperion, locul de unde a fost dat afară după ce a fost arestat, în martie 2016

Universitatea Hyperion este executată silit de profesorul universitar Dan Păcurariu, judecat, sub control judiciar, pentru omor. Profesorul de istorie a religiilor a fost arestat, în martie 2016, după ce criminaliștii de la Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul București au stabilit că există dovezi care îl leagă de o omucidere care a avut loc în urmă cu 19 ani. 

Mai exact, anchetatorii îl acuză că, în anul 1998, a ucis-o pe Mihaela Fulga, fosta lui iubită și profesoară la liceul bucureștean „Mihail Sadoveanu”, găsită moartă într-un apartament din cartierul Titan, din București.

Dan Păcurariu a fost reținut pe 8 martie 2016 și arestat pe 18 martie printr-o decizie a Curții de Apel București. A fost trimis în judecată, pe baza probelor aduse de anchetatori, în iunie 2016. Ulterior, Dan Păcurariu a fost postat în arest la domiciliu și, în decembrie 2016, instanța a decis să fie cercetat sub control judiciar.

L-au dat afară ilegal

De curând, cazul profesorului acuzat de crimă revine în actualitate printr-o decizie a Tribunalului București. Pe 15 mai 2017, instanța a admis solicitarea lui Dan Păcurariu care a contestat decizia conducerii Universității Hyperion de a-l concedia. Din datele aflate la Dosarul nr. 6916/3/2017 reiese că anul trecut, pe 21 martie, la doar trei zile de la arestarea preventivă, conducerea Universității Hyperion i-a desfăcut contractul de muncă, în baza art. 61 lit. b Codul Muncii.

Avocații lui Păcurariu au arătat, însă, că articolul 61 lit. b spune că poţi desface contractul de muncă unuia arestat preventiv sau arestat la domiciliu după o perioadă mai mare de 30 de zile. În plus, susțin apărătorii lui Păcurariu, profesorului acuzat de crimă nu i s-a comunicat decizia de concediere.

În decizia de concediere nr. 30/ 24. 03. 2016 este trecut numărul dosarului în care s-a emis primul mandat de arestare de 30 de zile, număr pe care nu avea de unde să îl ştie decât dacă se vorbea cu procurorul. Adică apare atât numărul dosarului prin care s-a solicitat mandat cât şi şi numărul primului mandat de arestare - mandat nr. 6/ U.P/ 18.03.2016”, ne-au transmis apărătorii lui Dan Păcurariu.

Nu i-au transmis că l-au concediat

Anul acesta, în luna februarie, Dan Păcurariu a contestat decizia de concediere deoarece, susțin apărătorii lui, abia atunci a aflat de concediere. La Tribunalul Municipiului București, instanţa a hotărât, în dată 15 mai, anularea deciziei de concediere nr.30/21.03.2016 emisă de Universitatea Hyperion.

Prin aceeaşi decizie s-a dispus reintegrarea lui Dan Păcurariu în funcţia şi postul deţinute anterior concedierii. Totodată, Universitatea Hyperion, în calitate de pârâtă, a fost obligată să îi plătească o despăgubire egală cu salariile majorate, indexate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data concedierii până la reintegrarea efectivă.

Decizia civilă nr. 3494/2017 pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia a-VIII -a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, în Dosarul nr. 6916/3/2017 este definitivă şi executorie de drept. De la data pronunţării hotărârii, 15 mai 2017, se instituie în sarcina Universităţii obligaţia punerii în executare a deciziei civile. În urmă notificării trimisă de Păcurariu reprezentanții Universității Hyperion nu i-au plătit salariile şi nici nu l-au reintegrat. Din acest motiv, avocații profesorului au depus o acţiune în pretenţii care urmează să se judece la Tribunalul Municipiului București.

În acest timp, la solicitarea lui Dan Păcurariu, Judecătoria Sectorului 3 a admis, pe 25 iulie, cererea de încuviinţare a executării silite. Despre cazul de omor în care este judecat Dan Păcurariu, ultima noutate vine de la Tribunalul București care a respins solicitarea profesorului de a fi judecat în libertate și, pe 17 iulie, a decis să mențin

Oficialul Hyperion zice că nu știe nimic

Decizia Tribunalului București nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, însă este executorie, susțin apărătorii lui Dan Păcurariu. Față de acest aspect, reprezentantul în relația cu massmedia de la Universitatea Hyperion, Elena Spânulescu, ne-a declarat că nu știe nimic despre executarea silită și nici despre procesul între instituția de învățământ și profesorul acuzat de crimă, cel care a lucrat aproape 20 de ani la Hyperion.

Suspectat timp de 18 ani​

​Profesoara de limbă chineză Mihaela Fulga, în vârstă de 30 de ani, a fost găsită moartă, în seara zilei de 29 iunie 1998, într-un apartament din strada Liviu Rebreanu nr 2, cartierul Titan. Trupul femeii era în stare avansată de putrefacaţie, vecinii fiind cei care au alertat poliţia din cauza mirosului care năpădise întregul imobil.

Anchetatorii au observat imediat urmele mai multor lovituri în zona capului. Din datele prezentate de anchetatori reiese că, în noaptea de 26/27 iunie 1998, în timp ce se afla în locuinţa victimei Mihaela Fulga, în vârstă de 30 de ani, Dan Păcurariu a agresat-o cu un corp dur, aplicându-i mai multe lovituri, cu o violență ieșită din comun, provocându-i leziuni grave. În urma multiplelor fracturi la nivelul capului, profesoara a decedat. Procurorii transmit că agresiunea a fost comisă în contextul degradării relaţiei dintre inculpat şi victimă, ca urmare a manifestărilor excesive de gelozie ale inculpatului.

Abominabilul omor a făcut vâlvă în presa vremii care relata că bănuielile rudelor s-au îndreptat chiar de la început către Dan Păcurariu, fiul decanului Facultăţii de Filologie a Universităţii Hyperion, el însuşi conferenţiar la facultatea cu pricina, instituţie pe care Mihaela Fulga a absolvit- o în 1996, secţia chineză.

De altfel, conferenţiarul ar fi fost văzut de vecini dând târcoale blocului înainte de producerea omorului. Ulterior, pe măsură ce investigaţia a avansat, anchetatorii au aflat că profesorul se comporta ca un „nebun îndrăgostit” care strecura bileţele de amor pe sub uşa apartamentului tinerei profesoare. În momentul în care a fost asasinată, Mihaela Fulga lucra la liceul bucureştean Mihail Sadoveanu şi era unul dintre cei trei profesori de limbă chineză din România. Printre documentele sale, anchetatorii au găsit şi o legitimaţie de TVR vizată pe anul 1997. Mihaela era originară din comuna Iancu Jianu, judeţul Olt, dar de la 15 ani venise în Bucureşti şi se întreţinea singură, au scris ziarele la acea vreme.

Ne puteți urmări și pe Google News