Culisele negocierilor atipice pentru Palatul Victoria Victoria. Salvarea lui Grindeanu stă în 14 parlamentari PSD și ALDE
- Ionel Dancu
- 16 iunie 2017, 00:00
Premierul Sorin Grindeanu are la dispoziție o săptămână să convingă minimum 14 parlamentari PSD să îl susțină dacă vrea să aibă șanse de a-și continua mandatul la Palatul Victoria. În tabăra adversă, socialdemocrații încearcă să negocieze un ajutor neofi cial în Parlament cu UDMR și PMP, astfel încât să fie siguri că îl pot răsturna pe premierul care nu vrea să demisioneze
Președintele Klaus Iohannis a refuzat, ieri, să cheme la consultări partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou prim-ministru, motivul invocat fiind acela că normele constituționale nu îi permit un asemenea demers câtă vreme funcția de premier nu este vacantă. „Rezolvarea crizei interne a coaliţiei este strict răspunderea partidelor din care este alcătuită”, a comunicat Președinția.
În aceste condiții, partidelor care dețin majoritatea guvernamentală, PSD și ALDE, nu le-a mai rămas decât soluția să depună în Parlament o moțiune de cenzură, singura procedură legală prin care îl mai pot debarca acum pe Grindeanu de la Palatul Victoria. Coaliția parlamentară a decis ieri să depună luni documentul în Parlament, moțiunea de cenzură urmând să fie votată miercuri. Potrivit Constituției, moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității parlamentarilor și are drept consecință demiterea întregului Guvern.
Un vot strâns
În acest moment, majoritatea necesară adoptării moțiunii de cenzură și demiterii premierului Grindeanu este de 233 de voturi. În total, senatorii și deputații PSD și ALDE dispun de 247 de voturi în Parlament, adică un avans de 14 voturi.
Între acești 14 parlamentari se află, însă, și fostul premier Victor Ponta, care a anunțat deja că nu va vota o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Mai mult, într-o scrisoare adresată liderilor partidului, Ponta a promis că va negocia cu parlamentarii PSD să înființeze un grup de susținere a lui Grindeanu. În aceste condiții, majoritatea PSD devine mai fragilă, cu atât mai mult cu cât în Parlament mai sunt PSD-iști apropiați de fostul premier, precum Nicolae Bănicioiu, Eugen Teodorovici sau Robert Cazanciuc, foști miniștri în cabinetul Ponta.
Grindeanu a anunțat aseară că a început să ia legătura personal cu parlamentari PSD și se va întâlni la Guvern cu cât mai mulți senatori și deputați social-democrați pentru a-i convinge să nu voteze moțiunea de cenzură. El a mai spus că dacă nu va avea un guvern funcțional, va demisiona.
Dragnea aleargă disperat să-și găsească aliați
Pentru a se pune la adăpost de orice risc, PSD încearcă să negocieze cu PMP și UDMR o susținere a moțiunii de cenzură în Parlament. Întrebat de EVZ dacă a negociat cu PMP acest lucru, Liviu Dragnea a spus ieri: „Eu personal, nu”. După ce au apărut informații neoficiale că PSD i-ar fi oferit PMP-ului intrarea la guvernare dacă ajută la debarcarea lui Grindeanu, fostul președinte Traian Băsescu a dezmințit informațiile: „Aviz amatorilor interesați de dezinformare. PMP nu va face nicio alianță de susținere parlamentară şi nici alianță de guvernare cu PSD-ul. Altfel spus, nici cu Dragnea în alianță parlamentară si nici cu Grindeanu la guvernare”.
UDMR, în dificultate
Maghiarii au dat ieri semne de îndepărtare de cântecele de sirenă ale PSD și ALDE. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ieri că este strict responsabilitatea coaliției de guvernare să îl demită pe Sorin Grindeanu. „Noi nu putem rezolva în locul lor”, a spus el. În același timp, Kelemen Hunor a lăsat o portiță deschisă pentru negocieri. „Mi-e greu să spun acum ce vom face şi dacă facem de ce vom face (...) pentru că, până la urmă, au dreptate când spun că au majoritate şi vor să guverneze”, a zis el. Surse parlamentare au relatat EVZ că atât atât Sorin Grindeanu cât și PSD încearcă să atragă UDMR de partea lui.
FOTO; Kelemen Hunor nu ar refuza o ofertă din partea lui Liviu Dragnea într-un nou guvern FOTO: EVZ
„Nu murim de inimă”
Liderul grupului celor 17 deputați ai minorităților naționale, Varujan Pambuccian, ne-a a declarat ieri că, cel mai probabil, grupul nu va acționa unitar. „Probabil unii vom vota într-o direcție, alții în alta, alții s-ar putea să nu voteze”, a anticipat acesta, care a spus că minoritățile vor decide luni cum se vor poziționa la moțiunea de cenzură. „Nu exista un interes să murim de inimă pentru niciuna dintre variante”, a spus Pambuccian.
„Fantoma” a fost exclusă
PSD l-a exclus ieri din partid pe Sorin Grindeanu, cu un vot în unanimitate. Liderul partidului, Liviu Dragnea, a spus că la Palatul Victoria este „un guvern fantomă”, un „cabinet haiducesc”. El a sugerat că Grindeanu ar putea să fie sprijinit de anumite instituții ale statului, altele decât partidele politice. „PSD este sub asediu, dar nu asediu politic”, a zis Dragnea. Liderul PSD a spus că nu mai este atât de sigur că Grindeanu a fost din greșeală membru în comisia parlamentară de control a SRI. „Grindeanu este o unealtă”, a mai spus Dragnea.
Cabinet provizoriu
În spațiul public a apărut, ieri, o variantă de Guvern pe care ar putea să o alcătuiască Grindeanu fără susținerea PSD: Victor Ponta (Secretar General al Guvernului), Mircea Geoană (Externe), Ioan Rus (Interne), Sorin Moisă (Fonduri UE), Daniel Constantin (Agricultură), Sorin Cîmpeanu (Educație), Vasile Dîncu (Dezvoltare), Nicolae Bănicioiu (Sănătate), Eugen Teodorovici (Transporturi).