Adrian Severin: În 1990 discutam în Guvern să ABROGĂM abuzul în serviciu. Mă consider VINOVAT că această inracțiune STALINISTĂ mai e în Codul Penal
- Theodora Sutiu
- 24 martie 2017, 20:50
Fostul europarlamentar și ministru Adrian Severin spune că în Guvern s-a discutat încă din 1990 despre eliminarea din Codul penal a infracțiunii de abuz în serviciu, pe care o califică drept „stalinistă”, și că se consideră vinovat că abrogarea articolului respectiv nu a avut loc. El a mai spus că infracțiunile sunt atât de larg definite încât oricine ar putea să fie condamnat.
Fostul președinte al Adunării Parlamentare a OSCE, aflat în prezent la închisoare, i-a acordat un interviu lui Victor Ciutacu, pentru România TV, în care a vorbit despre sistemul penal din România, despre condamnarea sa și despre felul în care funcționează anticorupția la noi și în Europa.
„Răul nu este făcut de cei care trăiesc sau lucreaza aici, ci de cei care au făcut o societate strâmbă, și mă consider vinovat, aflu acum cu stupefacție că neglijența în serviciu nu a fost abrogată. În 1990, când am intrat în Guvern, discutam să abrogăm urgent această infracțiune. Au trecut 27 de ani. Nu era răspunderea mea, dar mă consider și eu vinovat că această infracțiune stalinistă a rămas în Codul penal”, a declarat Adrian Severin.
„Vorbeam când eram tânăr jurist, în timpul regimului comunist, că este o infracțiune aberantă și că trebuie scoasă, deci vorbeam în timpul regimului comunist… 27 de ani după este încă în vigoare și aduce aici oameni care nu au făptuit nimic cu rea intenție, a fost neglijență, nu înseamnă că nu trebuie să plătească”, a adăugat fostul europarlamentar.
„Dacă traversezi strada pe roșu, asta îl îndreptățește pe polițist să-ți dea amendă, dar nu să te trimită la închisoare”, a precizat Severin.
Fostul europarlamentar mai spune că a fost acuzat de luare de mită și trafic de influență, dar fără probe. „După părerea mea, nu s-a probat nimic, pentru că nu a fost nicio probă validă, singura probă a fost un film pe care experții l-au crezut contrafăcut; numai că această expertiză nu a fost acceptată de instanță”, a adăgat fostul ministru.
Întrebat cum este lobby-ul reglementat în alte țări, Adrian Severin a răspuns că „noi considerăm că lobby-ul este trafic de influență și nu a fost reglemenant în România. Acum câțiva ani ni s-a spus că nu putem reglementa, că o anumită ambasadă a spus că România nu este încă pregătită să aibă o asemenea legislație”.
„Noi vorbim de un cod penal care definește infracțiunile atât de larg încât aproape toată lumea din țara asta… probabil numai sugarii nu sunt susceptibili de a fi trimiși la închisoare”, a mai spus Severin, adăugând că „e o ironie a sorții că și părinții actualelor coduri au ajuns să fie victime”.