Vicepreședintele PSD, Mihai Chirica: "Prima decizie care nu mi s-a părut corectă este cea legată de Shhaideh, a doua cea legată de ordonanțe"

Vicepreședintele PSD, Mihai Chirica: "Prima decizie care nu mi s-a părut corectă este cea legată de Shhaideh, a doua cea legată de ordonanțe"

Vicepreședintele PSD și primarul Iașiului, Mihai Chirica, a vorbit vineri, într-un interviu acordat RFI, despre reformarea partidului și posibila sa demisie.

Întrebat ce șanse are PSD să se reformeze, în condițiile în care Liviu Dragnea îl conduce cu o „mână de fier”, Chirica a precizat că „Domnul Liviu Dragnea are o metodă de condus care are în mare parte această ideologie a mâinii de fier, a vocii unice și a lucrurilor care se transmit printr-o singură cale de comunicare”, potrivit rfi.ro.

Chestionat dacă reformarea partidului poate avea loc în timp ce Liviu Dragnea îl conduce, Mihai Chirica a punctat că „este o întrebare grea. Ține foarte mult și de atitudinea pe care domnul președinte Dragnea o va avea în continuare față de acest moment pe care l-am depășit cu toții. Până la urmă, putem spune că l-am depășit. Bineînțeles că am ieșit ciufuliți din toată această poveste. Nu poate nimeni să conteste faptul că noi ne-am întărit. Da, ne-am întărit conceptual, dar ca și credibilitate în fața electoratului nu ne-am întărit nici pe departe. Ca și credibilitate în fața românilor, dimpotrivă, am avut chiar de suferit. Dacă se poate sau nu moderniza partidul cu domnul Dragnea la putere depinde foarte mult și de domnul Dragnea. Contează felul în care va înțelege dumnealui să se adapteze la noua configurație a României de astăzi, a oamenilor care nu vin la vot, dar vor totuși să aibă un cuvânt de spus.”

Întrebat dacă se așteaptă să fie exclus din partid în perioada care urmează, edilul Iașiului a răspuns că „este o întrebare la fel de bună, ca să nu spun importantă pentru destinul meu politic. Dacă am merge pe cutuma unor partide care nu au vrut să se modernizeze, de regulă o voce care a venit să anunțe că suntem în pragul unui dezastru și dacă nu ne mișcăm ne prăbușim, era o voce eliminată prin excludere din partid sau prin alte soluții. Cred că noi am depăși acest moment. Nu o spun tocmai pentru a-mi apăra o cauză personală. Într-un aplomb de imagine al partidului față de mine sau al unor conducătorilor de partid față de mine, personal și gândind matematic, eu nu aș avea de pierdut. Relația mea cu Partidul Social Democrat, cu stânga democratică, este o relație care s-a clădit. Nu a fost cumpărată și nu a fost impusă. A fost alegerea mea personală.”

Legea spune că, dacă și-ar fi dat demisia din PSD în urma ordonanțelor de urgență, Chirica și-ar pierde mandatul de primar. Întrebat dacă ar fi demisionat din partid în cazul în care legea nu ar fi fost astfel, Mihai Chirica a subliniat că „nu mi-aș fi dat demisia din PSD. Mi-am pus această întrebare în fața oglinzii. Motivul este foarte simplu. Pentru mine Partidul Social Democrat chiar este o speranță că România se poate reforma în bine, dar nu pe calea prin care s-a întâmplat prin cele două decizii luate anterior. Prima decizie care nu mi s-a părut corectă este cea legată de Shhaideh, a doua cea legată de ordonanțe. Am avut curajul să o spun și prima dată și a doua oară. Nu am făcut-o într-un scop personal. Nu am urmărit și nu urmăresc ocuparea posturilor de conducere la nivelul central al Partidului Social Democrat. Am atât de multă muncă de făcut aici, încât nu aș vrea niciodată. Este vorba despre felul în care colegii mei de partid s-au uitat către mine și oamenii care ne-au acordat acel nivel de încredere. Am luat zeci, sute de mii de voturi la nivelul județului Iași, în condițiile în care nu avem decât vreo 10.000 de membri de partid. Trebuie să privești puțin mai departe de cei care sunt în casa ta, ca și familia ta. Din acest motiv, indiferent cum ar fi sunat legea, eu nu aveam niciodată intenția de a renunța la formațiunea politică. Dimpotrivă, vreau să îi ofer speranța că în interiorul acestui partid lucrurile pot înainta într-o formulă modernă, a unei Românii noi, reformate, care a învățat ceva nu numai din propria experiență, ci și de la alții.”