Atacatorii din Piața Victoriei au venit înarmați cu arme albe și cocktailuri Molotov | Proteste anti-Guvern

Atacatorii din Piața Victoriei au venit înarmați cu arme albe și cocktailuri Molotov | Proteste anti-Guvern

La 24 de ore de la promulgarea ordonanțelor care a tulburat societatea românească, Piața Victoriei au devenit teatrul unor confruntări violente între un grup de indivizi și forțele de ordine. Acțiunea a fost premeditată, dar jandarmii știau ce îi așteaptă

Unul dintre cele mai de amploare proteste din ultimii ani a fost stopat, miercuri seara, de un grup de indivizi violenți, veniți pregătiți să se lupte cu forțele de ordine. Deși se știa de sosirea acestora în Piața Victoriei, jandarmii nu i-au potolit decât după mai bine de două ore, timp în care majoritatea protestatarilor pașnici au părăsit locul din fața Guvernului României.

După ce au aruncat cu coktailuri Molotov, cu petarde, au dat foc la un chioșc și la o reclamă, dar au și rănit opt jandarmi, cei aproximativ 150 de indivizi au fost dispersați. Patru dintre protestatari au fost, la rândul lor, răniți. Jandarmii au reținut 79 de tineri care au fost conduși la Secția 4 Poliție, unde au fost audiați. Asupra acestora, susțin jandarmii, au fost găsite sacoșe cu sticle pline cu benzină, petarde, bricege, boxuri și alte obiecte contondente. Unuia dintre ultrași i s-a întocmit dosar penal pentru deținere de droguri, ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Ceilalți 78 sunt cercetați pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Oficiali din rândul anchetatoruilor ne-au dezvăluit că printre cei reținuți se numără doi membri ai galeriei Rapid și unul al galeriei echipei Dinamo, aflați în baza de date a jandarmilor pentru violențe comise la partidele de fotbal. Cel mai probabil, spun oameni ai legii, și ceilalți erau ultrași ai galeriilor de fotbal. Dintre tinerii aduși la Secția 4 Poliție, 60 au rămas în custodia procurorilor de la Parchetul Sectorului 1.

Frații Negoiță, suspectați pe Facebook

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre incidentele violente din Capitală, pe Facebook s-a lansat ipoteza că frații Negoiță, primarul sectorului 3 și acționarul principal al echipei de fotbal Dinamo, ar fi fost la baza mobilizării ultrașilor. Ionuț Negoiță, acuzat chiar de fosta soție de acest lucru, a negat vehement implicarea și presupusa organizare a contra-mitingului la hotelul său, Rin Grand Hotel. La fel a procedat și edilul Robert, fratele său. Cert este, însă, că anchetatorii urmează să stabilească dacă acțiunea violentă din Piața Victoriei a fost pusă la cale de cineva, abia după audierea celor implicați în incidente.

Jandarmeria a mobilizat trupe speciale

Jandarmeria Română a mobilizat, pentru seara de miercuri, importante forțe de ordine, atât din București cât și din alte județe ale țării, așa cum a dezvăluit Evenimentul zilei, semn că se așteptau la manifestări de amploare și la posibile violențe. La acțiune au participat trupe special ale jandarmeriei, Grupări Mobile din Craiova, Constanța, Bacău și Brașov. Ultrașii au fost întâmpinați de jandarmi pe arterele adiacente Pieței Victoria: Iancu de Hunedoara, strada Paris, bulevardul Lascăr Catargiu de unde au fost respinși. Tinerii violenți s-au regrupat, însă, partea stângă a clădirii Guvernului de unde au izbucnit incidentele violente. 

Dihonie între instituții

Incidentele din Piața Victoriei au generat conflicte între instituții și între politicieni. În timp ce jandarmii se luptau cu ultrașii, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, susținea că nu a fost informată de către SRI despre intențiile agresive ale ultrașilor. În replică, puțin după miezuul nopții, SRI a transmis că a informat responsabilii cu ordinea publică din Ministerul Afacaerilor Interne (MAI) despre sosirea tinerilor violenți, mai exact pe secretarul de stat în MAI, Viorel Ștefu, șeful Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu și pe șefii Jandarmeriei și ai SPP. Dimineață, însă, SRI a transmis un alt comunicat din care lipsea numele celor doi oficiali. Până la urmă, Carmen Dan a declarat că oficialii MAI au fost informați prin sms, la ora la care se știa de prezența ultrașilor în zonă. Pe surse, am aflat că sms-urile au fost transmise la ora 19.30. Protestele din București au fost cele mai numeroase, fiind estimate la circa 70.000 de persoane. MAI susține că în întreaga țară au ieșit în stradă circa 200.000 de români.

Jandarmii au primit lalele

Imagini emoţionante, ieri la prânz, în Piaţa Victoriei din Capitală. O mămică le-a împărţit flori tuturor jandarmilor şi poliţiştilor. Cu pruncul în braţe, femeia a ţinut să le dea flori acelor oameni care îi apără în faţa huliganilor. Emoţionaţi, oamenii legii au primit cu plăcerea micul cadou oferit din partea femeii. „Mesajul nostru este cu totul altul. Noi nu vrem scandal, iar aceşti jandarmi trebuie apreciaţi, ei ne apără în faţa scandalagiilor“, ne-a spus mămica.

Seful SRI, Eduard Hellvig, a recunoscut la comisia parlamentară că urmărește „ultrașii” la mitinguri spontane

Disputa pe informațiile transmise de Serviciul Român de Informații unor structuri din Ministerul de Interne și celor care au în pază Palatul Victoria este o continuare a celei începute pe 22 ianuarie, ziua mitingului de protest la care și-a făcut apariția și președintele Klaus Iohannis. La scurt timp – pe 25 ianuarie – la o audiere a conducerii SRI la comisia de specialitate din Parlament, condusă de Adrian Țuțuianu, s-au adăugat la ordinea de zi și câteva întrebări care ar fi vizat acuzația că serviciul secret este implicat în organizarea protestelor. După audiere, Țuțuianu a declarat: „Am discutat despre cadrul legal incident și am stabilit că există preocupări ale SRI legat de eventuale grupuri care au atitudini extremiste cu ocazia manifestărilor și că există o obligație legală a serviciului de a comunica către jandarmerie sau Inspectoratul General de Poliție anumite date și informații pe care le au cu privire la manifestații publice organizate cu aprobările legale sau să spunem manifestații așa zis spontane.”

Chiar dacă nu ar fi fost declarația de la Parlament, tot era evident că mișcările de stradă sunt monitorizate de serviciul secret.

SMS sau Tetra?

În concluzie: știm că SRI a monitorizat și cel mai mare miting de protest din ultimii ani. După ce un lucrător al SRI obține date că se organizează încercări de tulburare a ordinii de drept, el comunică superiorilor, până la cel mai înalt nivel. Ei iau decizia dacă, ce și cum se transmite informația altor instituții. Pe scurt, ministrul de Interne Carmen Dan a spus că un ofițer SRI a trimis un SMS unor oficiali din ministerul său. Dacă e vorba de mesaje scrise pe telefoanele mobile, se încalcă legea, care spune că informațiile se transmit doar prin căi securizate. Sistemul se cheamă TETRA, seamănă cu telefonul mobil și cu o stație de emisie-recepție și poate transmite și mesaje scrise. TETRA este securizat de STS. Dacă recunoști public faptul că monitorizezi grupările cu potențial violent când sunt manifestații, e clar că atenția ofițerilor de informații trebuie să fie îndreptată către galeriile echipelor de fotbal, așa numiții „ultrași”. De fapt, din 2012 încoace, violențele din București au fost provocate exclusiv de grupuri care-și revendică apartenența la „galerii”