O carieră politică distrusă. Ludovic Orban, achitat în dosarul care l-a scos din cursa pentru Primăria Capitalei

O carieră politică distrusă. Ludovic Orban, achitat în dosarul care l-a scos din cursa pentru Primăria Capitalei

Fostul lider PNL a fost achitat, ieri, de instanța supremă pentru toate capetele de acuzare aduse de procurorii DNA în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, denunțător în cauză, pentru campania electorală de la Primăria Capitalei din 2016. Decizia nu este definitivă

Doi judecători de la Instanța Supremă au decis ca Ludovic Orban să fie achitat, în timp ce al treilea a considerat că fostul candidat PNL la Primăria Capitalei ar trebui condamnat la un an de închisoare cu suspendare. „Procurorii DNA ar putea să plătescă pentru că Ludovic Orban nu a mai intrat în campanie, fiind acuzat că a luat mită și, în acest fel, a fost decredibilazat”, susțin avocații fostului parlamentar. Reamintim că ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat la începutul acestui an, la CSM, că este necesară o lege a răspunderii magistraților, iar aceasta ar putea intra în dezbatere la Parlament cel târziu în februarie. La ultimul termen al procesului, care a avut loc pe 16 ianuarie, procurorul de ședință a cerut condamnarea lui Orban la închisoare cu executarea pedepsei, susținând că fostul deputat a acționat cu intenție directă și și-a folosit influența politică pentru a obține bani în campania electorală. „Contribuțiile pentru campania electorală se depun în conturile special deschise cu acest scop, însă inculpatul nu a respectat termenii legali. Inculpatul a precizat că este în politică din anii '90, iar din 1993 a avut funcții de conducere în cadrul partidului, deci nu poate susține că nu cunoștea prevederile legale. Pentru finanțarea în cadrul televiziunilor, suma totală era de 60.000 de lei. Solicitarea inculpatului pentru i se acorda suma de 50.000 euro pentru a se promova în timpul campaniei la două posturi de televiziune a fost făcută prin prisma poziției politice”, a spus procurorul în sala de judecată.

„Am vorbit de pe poziția oamenilor care se știu de 10 ani”

De cealaltă parte, Ludovic Orban a declarat: „În fața instanței, Urdăreanu a arătat că nu a fost o cerere, ci o prezentare a unei utilități publice. Am vorbit de pe poziția oamenilor care se știu de 10 ani și de pe poziția de candidat la Primăria Capitalei. Am recunoscut că, în momentul în care i-am pus întrebarea: «Te gândești dacă poți să-mi dai și mie un șut un fund», la finalul discuției a zis că discutăm peste o săptămână. Vreau să se facă dreptate”, a spus Orban în fața judecătorilor de la Instanța Supremă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Un procuror mi-a făcut un dosar nedrept”

Vizibil emoționat, Ludovic Orban a declarat, ieri, că a aflat decizia judecătorilor de la televizor. „Nu o traduc ca fiind o lovitură pentru DNA. Procurorul care mi-a făcut dosarul a părăsit instituţia. Toţi cei care mă cunosc ştiu că acuzaţia care mi-a fost adusă este profund nedreaptă. Imaginea mea nu a avut de suferit, mai ales în rândul celor care mă cunosc. Rezultatul acestor acuzații a fost că am ieșit din cursa pentru Primăria Capitalei. Un procuror mi-a făcut un dosar nedrept, care nu se bazează pe niciun fel de probă, iar instanţa s-a pronunţat. Mi-a făcut dreptate instanța, nu vreau să mă războiesc cu nimeni. Îi sfătuiesc să nu atace sentința, acest dosar este penibil pentru DNA”, a spus Ludovic Orban.

Cum a clasat Parchetul dosarul lui Cioloș

Parchetul General a clasat anul trecut, în faza de urmărire penală, dosarul în care Dacian Cioloș a fost acuzat de abuz în serviciu în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Procurorii au dispus începerea urmăririi penale în Dosarul 203/ P/2014 după ce fostul vicepreședinte AVAS, Jean Cătălin Sandu, condamnat în dosarul ICA, a depus o plângere împotriva lui Dacian Cioloș. Sandu susținea că, în calitate de fost ministru al Agriculturii, Cioloș a acceptat în anul 2008 constituirea ministerului ca parte civilă în dosarul ICA, cu suma de 60 milioane euro, iar decizia ar fi fost luată în baza unor prevederi legale abrogate. Dosarul lui Cioloș nu a fost trimis în judecată pentru că în data de 17.02.2016, a fost adoptată „o soluție de clasare a cauzei (...) întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, potrivit Parchetului. „Din moment ce s-a clasat cauza, înseamnă că nu au existat probe pentru începerea urmăririi penale și trimiterea în judecată”, a explicat fostul procuror general Bogdan Licu.